Spanje Nieuws

Even uitpuffen

2 experts van de Belastingdienst zijn tot de verbazingwekkende conclusie gekomen, dat de illegale donaties aan de heersende PP tussen 2007 – 2008 NIET onder toepassing vallen van de inkomstenbelasting. Want private donaties, gedaan door individuen of legale entiteiten vallen niet onder deze belasting, ongeacht, of de gelden legaal of illegaal zijn. Pas bij bedragen boven de 120.000,00 grens kan je tot 5 jaar gevang krijgen voor belastingontduiking. De donaties werden in het geheime boekje van de penningmeester opgetekend, die thans in voorlopige hechtenis zit. Ze waren boven de toenmalige grens van 60.000,00. En ook gedaan door bedrijven, die vanwege overheidscontracten niet mochten doneren aan politieke partijen. Ruim 540.000,00 euro in 2007, en ruim 1 miljoen in 2008 werd geschonken. De illegaliteit van deze donaties werd door Barcenas, de penningmeester, verdoezeld door ze in hapklare brokken in de officiële boekhouding van de PP te stoppen, onder het wettelijke limiet, natuurlijk. De mening van deze zogenaamde experts druist in tegen de aanklager, die vindt, dat de wet impliciet over donaties aan politieke partijen stelt, dat die legaal moeten zijn om niet onder de inkomstenbelasting te vallen. De aanklager van de Anticorruptie is eenzelfde mening toegedaan. Nee, stellen die 2 experts, de wet die de partijfinanciering regelt, legt niet vast, dat een niet voldoen aan gestelde condities en limieten van private donaties…consequenties zou hebben in termen van belastingsystemen. Maar geeft toe, dat illegale donaties mogelijkerwijs onderwerp van boetes kunnen worden…Zo doe je dat dus. 

USA heeft nu een verbod op verkoop van wapens naar Egypte ingesteld. Spanje echter heeft het nog maar 1 maand oude boycot opgeheven. De verkoop van vliegtuigen, onderdelen en radarequipment wel mag, maar pistolen en andere wapens met munitie niet. Vorig jaar verkocht men voor ruim 50 miljoen militaire goederen aan Egypte, vooral vliegtuigen en onderdelen.

En alsof er nog niet genoeg problemen zijn om mee te dealen, dreigt de firma, die de Castor gasopslag voor de kust exploiteert, alvast met een schadeclaim van 1,3 miljard Euro, zo de regering zou besluiten om de tent te sluiten. Het betreft hier een strategische gasopslag, goed voor ca. 50 dagen. En daarom zouden de kosten voor dit mogelijke debacle op de schouders van – jawel – de overheid moeten komen te rusten. En bovendien baseert e.e.a. op wettelijke verplichting in geval men besluit dit soort complexen binnen 25 jaar stop te zetten; dan moeten investering en installaties gecompenseerd worden. De wegens corruptie, fraude en omkoping onder vuur staande burgemeester van Alicante is net 2 maanden zwanger, en al 10 dagen met zwangerschapsverlof. Even te heet onder de voeten? De loco burgemeester is ook al zo’n lief schaap, als het om corruptie en zo gaat. Er wordt veel gemekkerd. En geconsumeerd. Door de verkeerden.

De PP in Catalonië is niet te volgen. Sanchez-Camacho vroeg de regering om een aparte financiering voor deze provincie. Net nu, in plena crisis. Met een gekke Mas, die onafhankelijkheid wil afdwingen en minder wil afdragen aan Spanje, maar daar wel aan het infuus ligt? Formeel antwoord: eerst crisis bedwingen, economie stimuleren en banen creëren. Dan praten – gezamenlijk met alle autonome regio’s - over mogelijke aanpassingen van financierings- en bijdragenstelsels, die goed zijn voor Spanje, en niet voor 1 afzonderlijke regio alleen.

Noch premier Rajoy, nog 3 andere ex-partijbonzen hoeven te getuigen in de zaak om de penningmeester Barcenas. De Hoge raad zal geen vervolging instellen voor Oreja, Acebes en Rato (voormalig IMF baas) betreffende illegale partijfinanciering en donaties, die voor een groot deel illegaal waren gebleken. Er is vastgesteld, dat partij prominenten, zoals Rajoy, geld onder de tafel hebben geaccepteerd, naast hun reguliere salaris. Waarom ook. En zijn weer nieuwe bankrekeningen in Zwitserland opgedoken…tot nu toe is ruim 47 miljoen door de penningmeester weggewerkt geld opgedoken, de herkomst daarvan is onduidelijk. Ondertussen blijft men Barcenas pushen om nog meer te onthullen, o.a. over onfrisse zaken van de bouwgigant Sacyr in Castilla La Mancha om de verwerking van een afvalverwerkingscontract.