Spanje Nieuws

Subsidies voor verkeerde zaken

Het blijft hommeles, tussen de Catalanen en de regering. Nu heeft El Presidente Mas een 50 pagina lange brief aan Madrid gezonden met al zijn klachten en grieven tegen de regering. En dat er zogenaamd 9,3 miljard euro schuld van Madrid aan Barcelona zou zijn. Deze zogenaamde schulden betreffen de verplichting tot betaling van schulden evenals investeringen in de regio. Plus het verlies ten gevolge van regels en wetgeving door de centrale overheid. Zeggen ze. En er zou geen sprake zijn van regionale loyaliteit als de dagelijkse politiek met Catalonië niet gaat veranderen, aldus Mas’zegsman. Want het huidige regionale financieringsmodel zou Catalonië aan de bodem van het Spaanse gemiddelde plaatsen, gebaseerd op inkomsten/hoofd. Wie zat ook weer aan het infuus van de Staat? De ooit rijkste provincie? Wie heeft die binnen de kortste keer naar de bodem toe geregeerd? Begint met een M…Maar de schuld ligt altijd bij de ander, nietwaar?

 

Fagor, de heel grote producent van huishoudelijke apparatuur zit in zwaar weer, en zoekt op korte termijn een oplossing voor zijn 800 miljoen Euro schulden. De verkopen zijn de afgelopen jaren – o.a. ten gevolge van de crisis, maar ook door goedkope concurrentie uit China, Turkije en Zuid Korea – met ruim 37% gedaald. 5700 mensen werken er, waarvan 1600 in de 5 fabrieken in Baskenland. Zouden ze op de fles gaan, zou dit het ergste economische (en sociaal & financieel) drama worden daar.

 

En nog meer slecht nieuws: de schuldenberg van Spanje zal over 2 jaar waarschijnlijk groter zijn als het totale economische vermogen. De schuldenquota zal in 2016 tot 101 % rijzen. Nu is het 92%. Maar ondanks dit slechte bericht kon recent geld geleend worden tegen gunstige condities. Nieuwe fiscale maatregelen zijn aangekondigd om ruim 4 miljard tot 2015 binnen te halen en het tekort van nu 5.8 naar 4.2% omlaag te brengen. Het financiële stabiliteitsplan van de regering – gestuurd naar de EU – suggereert dat de tijdelijke verhoging van de inkomstenbelasting ook in 2014 nog blijft. En er wordt gewerkt aan verdere concrete maatregelen om de besparingen te realiseren. Details zijn er nog niet. Het nieuwe pensioenstelsel levert in 2014 1,2 en in 2015 1,5 miljard op. Ten koste van de gepensioneerde.

 

Mogelijk gaat de mijn Aznalcóllar bij Sevilla in 2015 weer open. Een zware scheur in 1998 leidde tot de grootste giftige vervuiling in de geschiedenis van Spanje en bedreigde ook het Nationaal Park Doñana. In deze mijn zijn grote hoeveelheden koper, lood en zink aanwezig (ruim 35 miljoen ton) plus mogelijk nog eens 45 miljoen. Het zou dus een zonde zijn, deze immense reserves niet te willen exploiteren. Ook al zou dit op schandalige wijze inbreuk doen op de bescherming van milieu en natuur. De exploitatie zou dicht bij het Nationaal Park plaats gaan vinden, bij de zogenaamde groene corridor Guadiamar, die destijds zwaar aangetast werd door de giftige stoffen. Maar de ecologische rijkdom zou – volgens de exploitanten – compatible zijn met de exploitatie. Wie dit geloofd is een zot. Maar voor koper wordt thans dik betaald, 7000,00/ton.

 

Een schoolmaaltijd kost 40% meer dan de maaltijd, die de afgevaardigden en overige ambtenaren in Valencia betalen. Omdat die laatste gesubsidieerd wordt. Het illustreert helaas de kloof tussen goedbetaalde/goed verzorgde politici en ambtenaren versus de steeds armer wordende burger die het gelag betaald. Met deze 120.000 Euro zou je werkgelegenheid kunnen stimuleren.