Spanje Nieuws

Terug naar de Middeleeuwen

...of nog verder terug in de tijd...Want hoe moet je een land kwalificeren, dat stierenvechten als officieel Spaans cultuurgoed heeft bestempeld? Nu nog het ‘’nationaal vermaak’’ op de Werelderfgoed van de UNESCO zien te krijgen. Te triest voor woorden. Barbaars macho/testosteron gedoe. En de EU betaalt eraan mee. Schande.

Een aantal ex-directeuren van de CAM wilde men in hechtenis nemen wegens vluchtgevaar naar Curaçao, welk geen uitleveringsverdrag heeft met Spanje. Want daar maakten R.L. Abad, D. Gil en C. Veliz een dealtje; het project Valfensal. Maar tegen betaling van 4 ton en inlevering van het paspoort mocht even later een alweer vertrekken. Voor hem geen gevangenis. Een ander betaalde 1,5 miljoen. Of we die nog terugzien? Geld zat.

Fabra van Valencia heeft korter hand de regionale TV zender RTVV gesloten. Eindelijk. Ruim 20 jaar kon dit sektarische gedrocht bestaan, een duur speeltje van propaganda en ten behoeve van de regionale macht, maar door de crisis kwam ook hier het eind in zicht. Zaplana en Camps, de voormalige ‘’presidenten’’ bouwden dit medium uit tot een schuldenberg (ruim 1,1 miljard), met veel te veel mensen (ruim 1600 mensen, zoveel als de 3 grote stations Antena 3, Tele 3 en LaSexta samen hebben), en zwakke nieuwszendingen.  Kunnen ze overigens in Madrid en Catalonië ook wat van, dus daar gaat wellicht ook wat gebeuren, maar dat even terzijde. 5 topbestuurders waren betrokken in corrupte zaken; er werd 10.000 Euro betaald aan een niet-RTVV zender om de Formule 1 te verslaan (?) en de uitgaven bleken 6x hoger zijn dan wat binnenkomt. De rekening is dus geploft. En nu moest er actie komen, ook al wist Fabra natuurlijk al langer van deze misstanden. En natuurlijk zijn weer veel verliezers: journalisten, werkers van het station, de belastingbetalers die zoveel van hun geld zien wegvloeien door misbruik van politici. Maar de politici? Vooral de corrupten? Die blijven zitten.

Freixenet – de Cava producent van Catalonië – heeft verteld, dat zijn bedrijf geboycot wordt omwille van zijn uitspraken betreffende de mogelijke onafhankelijkheid. Vanuit economisch perspectief vormt Catalonië een essentieel onderdeel van Spanje, en dat zou het ook moeten blijven, vindt hij. Zelf denkt hij dat de maffe plannen van ‘’el president’’ Mas geen doorgang zullen vinden. 

Eurovegas schudt. Letterlijk. Door een kleine aardbeving in Alcorcón, waar het gebouwd moet gaan worden. Als de regering het rookverbod opheft, en de financiering rondkomt. Maar die shake up van 3,5 was het 3e in een 3-tal weken. E.e.a. zou te maken hebben met de gelaagdheid en sedimenten in de grond. Tja, veeg teken?