Spanje Nieuws

Pensionados weer de klos?

Carlos Fabra, de ‘’president’’ van Castellón, mag 4 jaar in de gevangenis. Zijn vrouw 2 jaar. Wegens fraude en corruptie. Nog veel te lage straf, maar de toon is wel gezet, zo langzaam durft men toch een heel klein begin te maken, om corrupte politici te straffen.  

Als we het bericht mogen geloven, lijkt Nederland opnieuw te onderhandelen met Spanje over de belasting van o.a. pensioenen. Omdat ze die liever in NL willen heffen, zijnde een ‘’bronbelasting’’. Goed voor Nederland, slecht voor Spanje, die veel inkomsten misloopt, plus nog slechter voor de gepensioneerden. Nu maar hopen dat de Spaanse ambtenaren dit door hebben en het plan naar de prullenbak verwijzen.

 Wederom is een schandaal van de werkgeversvakbond UGT aan het licht gekomen. Nog uit 2009, waarbij dure aktetassen en pennen met EU geld werd gekocht, terwijl deze ruim 100.000,00  bestemd waren voor werklozen in Andalusië. Formeel zou het geld gebruikt zijn voor advertentiecampagnes om werklozen te werven voor cursussen en opleidingen – zeker zoals die ‘’hoe bestuur ik een jacht of leer ik gitaar spelen’’….dat nog anno 2012 gepresenteerd werd – maar dat bleek dus onjuist. Dagelijks lees je over dit soort excessen. Als het niet zo triest was, zou het bijna een klucht zijn. Maar dan wel een dure. Op kosten van burgers.  

Repsol heeft de schikking met Argentinië geaccepteerd; ruim 5 miljard krijgen ze voor de inlijving van de YPF-dochter. 10 Miljard USS was geëist. Verdere gesprekken volgen, om een fair, werkend en spoedige oplossing voor compensatie te vinden... De thans gesloten deal moet investeerders en bedrijven lokken, om de ‘’reusachtige’’ gas- en olievoorkomens te ontginnen. Het gebied met de grootste reserves, de Vaca Muerta, daar gaat het om. En daar zat – jawel – de YPF. Al jaren heeft Argentinië grote moeite, investeerders binnen te halen, doordat ze te pas en te onpas onteigenen (zoals YPF in mei 2012, zogenaamd vanwege ‘’ontbrekende investeringen’’) of omdat ze zich niet aan afspraken houden (zoals terugbetaling van leningen); niet echt het image van een betrouwbare handelspartner.