Spanje Nieuws

Investeren in stroomschuld?

Op de lijst van corruptie stijgt Spanje met 10 punten. Niet alleen politici, bankiers of leden van het Koningshuis zitten ‘’fout’’; vooral wordt de regering verweten, te laks, niet of te weinig hiertegen op te treden. Hoe moeten ze ook, als binnen eigen gelederen corruptie en fraude hoogtij viert en alle energie gaat in het verdoezelen hiervan? Maar het kan nog ergers. Griekenland blijft het meest corrupte land in Europa. En vergeleken met andere delen van de wereld staat Europa nog relatief goed voor. Is dat even een opluchting…

De regering heeft met de elektriciteitsmaatschappijen een akkoord bereikt over 3,6 miljard tekort in dit jaar. E.e.a. werd gecreëerd door de regering, die op het laatste moment subsidies voor het zogenaamde ‘’tarief deficit’’(het verschil tussen productiekosten en verkoopprijs) terugtrok. Dit zou een verdere stijging van prijzen tegen moeten gaan (dit jaar dacht ik maar 3x verhoogd). Staat garandeert 3,6 miljard, en de maatschappijen mogen deze ‘’schuld’’ – die nu niet op de balans van de maatschappijen drukt - op de markt aan investeerders verkopen om hun kosten te dekken. Het kunstmatige tarief deficit is al jaren een heet hangijzer in de sector, en een hoofdpijndossier voor de regering, want het tekort loopt al op tot 30 miljard. Klinkt allemaal weer fantastisch, maar is een heen-en-weer schuif/verdoezel/rekenmethodiek, die uiteindelijk toch weer via de rekening bij de consument belandt. Wij zijn blij met ons solarsysteem en met alle veranderingen die we hebben doorgevoerd om ons energieverbruik te reduceren. 

Ondertussen gedraagt de regering zich steeds dictatorialer: zonder toestemming even een manifestatie houden? Daar liggen vanaf nu zware boetes op. De Europese Raad heeft deze maatregel al scherp veroordeeld. Hoe lang laat het Spaanse volk zich nog de mond snoeren? Ondertussen houdt Mas vast aan de nachtmerrie ‘’onafhankelijkheid’’; bedrijven zullen vertrekken, banken in Catalonië zullen hun financiële zekerheid verliezen en de EU en de NATO zijn ‘’NOT amused’’. De regering is niet in staat, om echte hervormingen – vooral in de openbare sector – door te zetten. Nog steeds zijn er meer dan 8000 gemeentes (waarvan velen echt te klein om zelfstandig te opereren); te veel overlappingen bij autonome, lokale en nationale overheden. Politici hebben volop ideeën, hoe e.e.a. hervormd moet worden – vooral in de oppositie. Maar regeren ze zelf, komt daar niets van terecht. Onnodig veel geld wordt zo verloren, terwijl meer nodig is bij opleiding/gezondheid en economie.  De balans is scheef. Maar Spanje doet ''het'' goed, aldus de EU. Wat?