Spanje Nieuws

Luchtkasteel

Terwijl internationale banken, zoals UBS of Bank of America, juist uit de bankwereld van China stappen, gaat Santander daar uitbreiden. 8% van de Bank of Shanghai is gekocht van HSBC. Inclusief een cooperatie vedrag komt het volume zo op 470 miljoen Euro. Santander ziet veel mogelijkheden in China en Azië. Slimme zet of risico? We zullen het zien. Vooralsnog stijgen de aandelen van Santander maar mondjesmaat.

Verdorie, hoe dom kan je zijn. Of hoe arrogant. Catalonië gaat 9 november 2014 naar de stembus om te stemmen over de vraag ‘’wilt u dat Catalonië een staat wordt’’ en ‘’wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt’’. Zegt Mas. Regering bevestigt, dat deze stemming niet gaat komen; is ongrondwettelijk en de bevolking wordt een keuze voorgehouden, die niet mogelijk is. Mas overschrijdt een lijn en drijft zijn provincie nog verder in de afgrond. Geloofwaardigheid in het merk ‘’Spanje’’ daalt nog meer, en bedrijven zullen zich 2x bedenken of ze daar nog willen blijven. EU en NATO zijn helder: dan ga je uit de EU. Dus ook weg bij de ECB. Dus: banken gaan failliet. Kapitaalvlucht, nog meer banenverlies en economische teloorgang, dat is het vooruitzicht. Maar El President Mas ziet geen doemscenario; hij droomt van zijn eigen staat.

En Euro Vegas? Na de flop van de OS het zoveelste luchtkasteel, waarmee Spanje hoopte geld, banen en vooral imago (terug) te krijgen. Maar Euro Vegas overvroeg, aldus de regering. Men wilde het rookverbod laten opheffen, belastingtarieven zouden omlaag moeten, archeologische verkenningen onnodig worden, financiële garanties waren geëist en nog wat meer. Zaken, die tegen de Spaanse – en deels ook Europese – wet indruisen. Feit was: financiering was verre van gegarandeerd, noch zicht op realiteit van verwachtingen. Nu meldt Las Vegas Sands, dat ze zich op Azië gaan richten. Minder regels en meer mogelijkheden. Had ik gelijk al voorspeld. Verdorie, gemiste kans als adviseur. Maar wie had willen luisteren? Juist…