Spanje Nieuws

Kaarsjes en houtvuur

De Hoge Raad heeft in de regio Castilla y Leon de bouwvergunning voor het’ project, ´´Ciudad del Medio Ambiente´´gestopt. Zit al 52 miljoen belastinggeld in, half gebouwd. Maar ligt in beschermd gebied, Soto de Garray, te Soria. Burgers hadden toen geen inspraak, PP regeerde en drukte dit door. 7 grote gebouwen (a la sinasappelparten) waarvan het doel onduidelijk is; huizen voor 4000 personen, werk voor 1000 mensen, en allemaal gebouwd volgens `milieu-territoriale-sociale-economische en wetenschappelijke criteria” om een moderne, duurzame urbanisatie te creëren. 709 parkeerplaatsen zijn voorzien van elektrische opladers, maar er zijn geen auto´s…geen van de 788 Eco huizen is gebouwd, maar de straten hebben al fiber optic connecties. Er staat 1 biomassa plant. Banen? 0. Flutbeloftes, ego-trippen en geldverspilling. Triest: voor het ziekenhuis had men geen geld meer. Wel nog eens 11 miljoen voor dit luchtkasteel. En nu? Gaan verantwoordelijken de gevangenis in? En wordt wel/niet afgebouwd? Oorverdovend stil is de PP hierover.

Spanje wil de ‘’dubieuze’’ situatie rond alternatieve therapieën verhelderen. En gooit Homeopathie daarbij gelijk op een hoop met Ayurveda en Tradit. Chinese Geneeskunde. Homeopathische middelen met een ‘’gezondheidsclaim’’ moeten voortaan geregistreerd worden en voldoen aan eisen t.a.v. veiligheid, effectiviteit en productkwaliteit. Kost ca. 390,00 voor specifieke toepassingen (b.v. verhelpen van xx), en 90,00 voor algemene (b.v. verhogen weerstand). Het moest maar eens afgelopen zijn met therapieën en vooral (nu nog voornamelijk) homeopathische producten, waarvan de werking niet of slecht aangetoond kan worden. De farma industrie en de reguliere genees- (pardon: ziekte-) kunde wint. Consument wordt belet, zijn eigen keus te maken. Evidence-based geldt dan niet. Ook al is het 3000 jaar oud zoals Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde. Mag alleen nog toegepast worden door gekwalificeerd arts (en niet meer therapeut die over alle medische opleidingen beschikt) en mits de producten volgens GMP zijn geproduceerd uit zuivere grondstoffen. Leve de achteruitgang.

Wat zei ik? Op 8 december beloofde de regering ‘’geen elektra verhoging’’ omdat ze een deal gesloten zouden hebben. Ja hoor; hoe pluk ik de gewone consument, voorspelde ik toen al. En wat heb ik toch soms een hekel aan het feit, dat ik gelijk heb….Want ‘’tot verrassing van de regering’’(?!) wordt nu voorzien, dat de prijs met ca. 11% - en niet zoals een paar dagen geleden voorzichtig gehint op 2-6% - verhoogd gaat worden door de maatschappijen. Bovendien willen de boeven (pardon, regering) zelf nog eens 2% erbovenop gooien. Tot 13% dus. In januari. Dat betekent dan wel, dat Spanje na Cyprus en Malta de hoogste prijs betaalt voor energie. De afgelopen 5 jaren is het tarief met maar 56% gestegen, resp. in de laatste 10 jaar met 80%. En waarom? Dubieuze berekeningen, machtsspelletjes tussen regering en energiemaatschappijen en breken van gemaakte afspraken. En nu gaat de regering ‘’onderzoeken’’ of deze stijging ongrondwettig is. Ondertussen krijgt de Iberdrola Chef een salaris van ruim 9,2 miljoen/jaar, en zijn 1,4 miljoen huishoudens dit jaar afgesneden van elektra omdat ze de rekening niet meer konden betalen. Donkere kerst? Welnee, we steken gewoon kaarsjes aan. En volgend jaar gaan we vroeger naar bed, staan later op en koken wellicht eens op een houtvuurtje. Er moeten nog een boel bomen en druivenstokken gesnoeid worden. Ideaal daarvoor. En is ook gezellig. Dat houtvuurtje. Net kamperen. Maar dan anders.