Spanje Nieuws

Poesje mauw

Rajoy: „er vindt geen onrechtvaardige verhoging van elektratarieven per januari plaats‘‘. Nee, want ze maken het gewoon rechtvaardig. Andere uitleg voor stiekeme belasting, efficiency, corruptie van de politiek op kosten van de burger. Want ook een ‚‘nieuw‘‘ systeem om toekomstige tarieven te berekenen, geeft geen enkele garantie tot limitering van verrijking van juist die bedrijven, die hebben nagelaten, vroegtijdig in de groene sector te investeren. De pioniers daarvan worden thans gestraft, maakten hoge kosten onder het mom van riante subsidies en moeten thans voor een habbekrats verkopen. Aan wie? Juist, aan diegenen dus, die zonder de grote investering straks rustig hun slag slaan en nog steeds een monopolypositie innemen. Eens gekeken hoeveel ex-hoge-politici in de besturen van die bedrijven zitten? Met riante salarissen? Hoeft niet eens met een envelop onder de tafel. En de status quo wil men vooral houden. Als verdoezeling hebben deze maatschappijen de oorlog verklaard aan de regering, en schermen zij ermee, dat de "energieprijzen‘‘ maar ca. 34% van de rekening uitmaken, terwijl 66% het gevolg is van heffingen en belastingen. Dus hun treft geen blaam; zij verdienen immers maar nauwelijks. Ach, die arme zieltjes. Maar ze komen er weer mee weg. Evenals de regering. Want ondanks alle corruptieschandalen, zelfverrijking en mismanagement blijft het totalitaire/dictatoriale regime van Rajoy gewoon zitten. In hun eentje drukken ze alles erdoor. Niet omdat het goed is voor land en burger, maar voor eigen gewin. En dat noemen ze democratie.

Met de nieuwe abortuswet – een van de strengste ooit – gaat het land nog verder terug dan 1985. Leve de achteruitgang en de limitering van de rechten van de vrouw. En dat voor een paar oerconservatieve stemmen – straks in de EU - meer. Geen recht meer op abortus. Defecten of afwijkingen? Pech gehad, abortus verboden. Tenzij levensbedreigend voor de baby. Of als de baby een risico vormt voor zichzelf of de moeder. Of als gevolg van verkrachting; die dan wel als criminele daad aangegeven moest zijn. 2  artsen moeten het verzoek goedkeuren. En alle artsen mogen weigeren. Onder 18 tevens met toestemming van de ouders. De rijken gaan naar het buitenland. En zonder geld? Illegaliteit, zelf prutsen? Ca. 100.000 abortussen worden jaarlijks uitgevoerd in Spanje. Onbegrijpelijk, deze wet. Spanje een beschaafd, gecultiveerd EU land? Ik heb er geen woorden voor.

Andalusië heeft een probleem. Ofwel de lynx. U weet wel, zo’n middelgrote wilde kat, met van die pluimoren en een heel kort dik staartje. Een ziekte (RHD) heeft gezorgd voor een sterke vermindering van de konijnenpopulatie. En dit zou wel eens 10 jaar hard werken, om de lynx populatie weer te versterken, naar de knoppen kunnen helpen. Het LIFE programma, gefinancierd door de EU, heeft in de laatste 10 jaar een verdrievoudiging van de lynxpopulatie weten te realiseren. In 2012 tot ruim 300 dieren. Maar vooral in regio’s van Jaén, Andalusië, Murcia, Extremadura en Castilla La Mancha wordt dit jaar maar een aantal van 10 jongen verwacht te overleven, terwijl dit in 2012 nog 44 waren. Als de lynx geen konijnen vindt in zijn leefgebied, moet hij gaan trekken, en dan is het risico om te overlijden hoog, want ze worden dan vooral overreden (is in 33% doodsoorzaak), of afgeschoten, of…Vooralsnog weet men relatief weinig over de ziekte. Het is onvoldoende, om extra konijnen in beschermde gebieden los te laten om zo voor voedsel te zorgen, maar vooral om de aandoening een halt toe te roepen. Ook wordt meer omheining aangebracht, om konijnen uit te zetten/te fokken. Met geld van de EU maar te hopen dat de maatregelen werken. Anders is het straks ‘’geen poesje mauw kom eens gauw’’ meer.