Spanje Nieuws

Recht op moederschap

Het schuine plan van Weeky, om Nederlandse gepensioneerden in Spanje in Nederland te laten belasten, het oorsprongsland, en niet het woonland, werd uitgebreid becommentarieerd, o.a. in het FD. Maar de rechtsongelijkheid (ineens eenzijdig regels aanpassen) heeft een forse deuk in het vertrouwen in de Nederlandse Staat geslagen. Enerzijds kiest NL voor het woonlandprincipe als het haar beter uitkomt (zoals ziektekosten), anderzijds wil men vooral nog een graantje meepikken van de ‘’afvallige’’ Nederlander in het buitenland. Fiscale spelregels veranderen, ok. Maar dan wel met een keuzemogelijkheid voor degene, die al geëmigreerd is. Want, zoals het Ministerie te pas en te onpas laat weten ‘’bereken voor emigratie de gevolgen’’.

De president van Extremadura steekt het niet onder stoelen of banken: niemand kan aan een vrouw het recht ontzeggen, moeder te worden, evenmin als dat ze geen recht heeft, om ervoor te kiezen, geen moeder te willen worden. De weerstand tegen de belachelijke abortuswet wordt binnen de PP maar ook daarbuiten, steeds feller. De oppositie pleit voor geheime stemming, zodat ‘’afvalligen’’ bij de definitieve stemming over aanname van de wet niet achteraf gestraft worden.

En hoe pijnlijk ook, toch moest Mas eind vorig jaar schoorvoetend toegeven, dat als Catalonië onafhankelijk zou worden, ze dan buiten de EU liggen. En blijft toch volhouden in zijn sprookjesverhaal, dat er mogelijkheden zijn om binnen de EU te blijven. Echt niet. Rajoy zegt ‘’no’’. Een dergelijk referendum komt er niet. Ongrondwettelijk. Ambassades ontvingen een dik handvest ‘hoe te handelen met betrekking tot de onafhankelijkheidskwestie Catalonië’’. En Mas probeert Europese leiders te winnen om hem te steunen voor een referendum. Dure droom en egotrip.

Panamakanaal: een mega project. En het Spaanse Sacyr dacht hier even een flinke hap mee te verdienen. In een consortium met Impregilo (It), Jan de Nul (Be) en CUSA (Panama). Bovenop de 3,118 miljoen Euro werd ineens een verhoging met ruim 1,2 miljard verkondigd. De Panamese president reisde korter hand naar Spanje en Italië af, om hulp te vragen bij de bouw van het Panamakanaal binnen het gesloten contract. Zijnde een humanitair werk; welk dit consortium zou uitvoeren met een geaccepteerde begroting. Die ze nu ineens eenzijdig willen verhogen. Regeringen zouden een morele verplichting hebben, samen met hun respectievelijke bedrijven. Sacyr ondertussen gaf de Autoriteit van het Panamakanaal 21 dagen om een oplossing te zoeken voor de verhoging van kosten, anders stapt het eruit. En dan? Schadeclaim voor de Spaanse regering?

Kan nog wel bovenop het feit, dat de PP wederom het minimumloon heeft bevroren. Sinds 2007 gaat de koopkracht gestaag achteruit. 2014 zou het jaar van banencreatie en herstel worden. Vooral met banengroei. In 2013 werden ook al banen beloofd, en 50 maatregelen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Niets van terecht gekomen. Electra is nu gestegen met 2,3% (1e kwartaal); hoeveel volgt?