Spanje Nieuws

Ammann met dubbel N

Om 16.30 gaat de bel. Joost gaat. David, van de Gemeente, spiek ik door het woonkamerraam. Zwaait met een document. Oeps.  Ja, hij wilde weten, of ik hier woonde. Alles in orde, zegt Joost. Ik ga op de weg staan, hou de auto even aan. “’Wilde je me vertellen dat ik de lotto heb gewonnen?’’ vraag ik hem vrolijk. Want wij kennen elkaar. Ooit heb ik een nieuwsblog verzorgd voor het dorp. Maar ja, toen kwam de censuur en toen stopte ik. Gezien mijn naam dacht hij aan een musulmana (een Arabische dus) met een tulband…grapje zeker. Ammann con doble n is Zwitsers, niet Arabisch. Hij dacht dat ik ergens anders woonde. Nee hoor, sinds 2008 hier. Maar hoezo nu deze vraag? Nou, elke 5 jaar controleert de provincie haar ingeschrevenen. Lees: vooral buitenlanders, en met name  – jawel – waar iets met SUIZA staat. Waarop ik vertelde, dat ik noch een bankrekening daar heb, noch geld, noch een huis. Joost luistert met verbazing. Zwitserland??? Nou, wat ik je brom. Kun je donder op zeggen dat ik straks een aanslag krijg voor belasting, zijnde niet-EU resident of zo…maandag loop ik even bij de gemeente binnen, en heb een babbeltje met David, want het moet toch wel duidelijk zijn, dat ik een NL paspoort heb, Nederlandse ben (en ook Zwitserse, maar hier even terzijde), en dat ik als NL residente hier ingeschreven sta. Gewoon effe checkke….Voordat e.e.a. helemaal in de soep loopt. Want dan draaien de machines hier even heeeeel langzaam. Maar niet als er geld te vangen valt.

Ik sta bij de post met een pakketje. En 10 Euro. Kost het 6,82. Of ik 2 cent heb. Nee dus. ‘’Ach, geeft niet’’ zegt het oude vrouwtje naast me ‘’heb ik wel voor je’’. Wat een lieve schat. Een paar dagen later bezoeken we een publieke wasplaats (ja, nog echt zo een met stenen wasborden) in een klein plaatsje, en daar wast een vrouw haar kleding. Als ze Joost ziet met zijn camera, wuift ze af, ze wil niet op de kiek. Prima, we zullen haar niet fotograferen. Even later komt ze naar me toe. Vraagt waar we vandaan komen en waarom we hier zijn. Dus ik leg uit dat we hier wonen, en dat we geïnteresseerd zijn in het Spaanse leven, en dat we die publieke lavaderos zo interessant vinden. Nou, als we een foto van haar maken, en die haar opsturen, dan wil ze wel. Op de kiek. Dus Joost mag. En ze blijft maar doorpraten. Over een Engelse, die ooit haar moeder en vader (de abuelitos) op de foto zette en die hun gaf. En dat ze niet veel foto’s van zichzelf heeft. En dit vindt ze toch wel leuk. Na een hele poos nemen we afscheid, met adres. Want die foto opsturen, dat gaan we doen. Hebben zelfs nieuwe printerkleuren gekocht. Beloofd is beloofd.

De Spaanse Fernando Sebastian, die op 22 februari tot kardinaal wordt benoemd, vindt dat homoseksualiteit een gebrekkige uiting van seksualiteit is. Want seksualiteit heeft maar 1 doel, en dat is voortplanting. En als je een homoseksueel op zijn tekortkoming wijst, is dit geen belediging, maar een hulp. Want dit soort ‘’weefvouwtjes’’ (mijn woord) is te verhelpen en met een goede behandeling te verzorgen. Of de Paus nog denkt aan niet-benoemen?

De politiek en de lobby van de energiesector heeft weer gewonnen. De Hoge Raad besliste, dat de eenzijdige verandering van spelregels m.b.t. vergoeding van Solarenergie 2011 – 2013 niet het concept van legale veiligheid heeft ondermijnd. Eerst jarenlang lokken met aantrekkelijke premies, 25 jaar contracten en beloftes van ‘’The sky is the limit’’. En dan plots, omdat de subsidies nogal veel kosten en de Electra bedrijven te weinig hieraan verdienen, ineens besluiten, vergoedingen drastisch te verlagen en contracten te veranderen of op te zeggen. Onbehoorlijk bestuur heet dat. Leerde ik ooit bij de rechtenstudie, die ik gauw stopte, omdat ik bestuursrecht niet zag zitten. Vanwege dit soort draaisels in de uitleg van de wet…De HR concludeerde dat de producenten niet eindeloos recht op subsidies zouden hebben, en dat het belangrijkste doel van de regering de zogenaamde reductie van het tarief-deficit was. Nou, zo is het niet verkocht. Het deficit, welk geheel kunstmatig is gecreëerd, en waar de regering met de energiebedrijven maar niet echt knopen durft door te hakken en de consument het gelag betaald is de achtergrond. En ook is er geen tekort aan energie. In tegendeel. Maar Zonne/windenergie is minder aantrekkelijk voor de energieleveranciers – lees Electra - tenzij ze dat in het buitenland genereren. Van de ooit 70 grote solar-bedrijven is nog maar een handvol aanwezig. En de ruim 30.000 huishoudens, die ook hebben geïnvesteerd? Raken nu alles kwijt: huis, bezittingen, spaarcenten. Geen minister of politicus die een traan laat.  Er gaan zelfs geruchten, dat ‘’ze’’ straks bij private huishoudens mogen controleren en boetes opleggen, als je eigen stroom opwekt. Komt er nooit, zegt Joost. Kunnen ze niet maken. Nou, word wakker, hier dus wel.