Spanje Nieuws

Onafhankelijke controle

Mas van Catalonië komt steeds meer in de knel met zijn gebral over onafhankelijkheid. De minister van buitenlandse zaken rekende onlangs fijntjes voor, wat een afscheiding voor deze regio betekent: onmiddellijke verlaging van levenskwaliteit met 25 – 30%, problemen met herfinanciering van schulden van ruim 50 miljard (want de ECB en het IMF is dan niet meer toegankelijk). Onafhankelijkheid plaatst Catalonië buiten de Europese Unie en dat moet je toch niet willen. Het imago van Spanje wordt door dit illegale steekspel beschadigd en de brief, die Mas vorig jaar aan alle regeringsleiders stuurde met een verzoek om steun voor zijn nobel streven, werd maar door 1 land beantwoord. Hongarije. Om zijn kop uit de strop te trekken zou hij vervroegde verkiezingen kunnen uitroepen. Kans dat hij herkozen wordt, is nihil. En daarmee ook het onafhankelijks streven. Is mijn voorspelling. Want ruim 60% van de bevolking daar wil dit helemaal niet. En als grote bedrijven eruit stappen omdat ze dit geneuzel beu zijn of de bui al zien hangen als men dit toch doordrukt, dan zal 90% van de mensen ‘’tegen’’ zijn. Maar dan is het te laat.

In het verzinnen van nieuwe belastingen zijn Spanjaarden echt heel creatief, maar de zo verkregen miljoenen vloeien maar zelden in het daarvoor bestemde potje. Nu heeft de Catalaanse regering het voornemen, om internet providers 25 cts/maand (ofwel 3 Euro/jaar) te laten betalen voor elke internetconnectie. Dat geld moet dan gebruikt worden om de Catalaanse film en tv industrie te versterken. Men denkt zo ruim 20 miljoen te kunnen verkrijgen. Of de bedrijven deze kosten dan ook aan hun consumenten doorberekenen is onbekend. De internetproviders zijn ertegen. Zij moeten al 5% van hun inkomst afdragen om de Spaanse en Europese audiovisuele sector te financieren. Catalonië wil het doordrukken en stelt dat dit al gebruikelijk is in Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Er is een nieuwe onafhankelijke fiscale autoriteit in het leven geroepen. En de regering benoemde recent de onderzoek directeur van de BBVA (boevenbank…) tot directeur. Een instituut, wat de financiën van de publieke sector moet controleren. Onafhankelijk natuurlijk. Het prestige en de ervaring van deze meneer werd de hemel in geprezen, want ook hij had gewerkt voor het IMF en de VN, en ooit was hij hoof van de monetaire politiek van de ECB…