Spanje Nieuws

Lang leve de energiesector

Voor het eerst heeft koning Juan Carlos een vast salaris voor zijn vrouw, koningin Sofia, en Prinses Letizia vastgesteld. Tot nu toe kregen ze alleen een ‘’onkostenvergoeding’’ maar geen persoonlijk salaris. En het Koningshuis – bepaald niet een armeluishuis – krijgt 7,7 miljoen (- 2% t.o.v. 2013) van de belastingbetaler. Bij een werkloosheid boven de 25% en een economie die plat ligt.

GURTEL: een naam voor een omkoopzaak, die al 5 jaar loopt. 187 verdachten waarvan 76 politici, 61 ondernemers. Er gaat geen week voorbij zonder dat er nieuwe onthullingen gedaan worden in de kranten; dwangbevelen uitgevaardigd worden en bewijzen gepubliceerd. En dat zal nog wel een paar jaar doorgaan, totdat de rechters moegestreden zijn of de termijn verjaard is.  En ondanks dat ruim 2 maanden geleden de Valenciaanse publieke (nou ja, PP-) omroep is opgeheven, blijven de kosten daaromheen stijgen. Want de 1660 personeelsleden blijven hun salaris krijgen totdat de opheffing van het RTVV klaar is. Kost maar 4,5 miljoen/maand. En recent werd 16 miljoen betaald vanwege breuk van het 4-jarig contract met Mediapro, de eigenaar van de Formule 1 rechten in Spanje. Maar de vicepremier van Valencia, Ciscar houdt vast dat de sluiting van Canal 9 een maatregel was, die het publiek geld bespaart. Waar dan?

Windparken, die voor 2005 gestart zijn, zullen na 2015 geen subsidie of premium toeslagen krijgen voor de geproduceerde energie. Want dan zijn ze ‘’over tijd’’ en hebben ze lang genoeg geprofiteerd. Aldus nieuwe regels, opgesteld door de regering voor de duurzame energiesector. Ze zullen alleen nog betaald worden voor de elektriciteit die ze leveren tegen marktprijzen. En natuurlijk is dit legaal, zoals de Hoge Raad recent had bepaald, omdat deze veranderingen niet ‘de legale veiligheid van investering belemmert’…In het 1500 pagina dikke rapport worden 1400 standaarden (!) met betrekking tot de opwekking van duurzame energie vastgelegd. Grootte van investering, productiedatum, efficiency voor 806 soorten van installaties; capaciteit, gebruikte technologie; aanpassingen en zo voorts. Levensduur (co generatie bedrijven = energie plus warmte = 20 jaar, thermosolar 25 jaar en photovoltaic 30 jaar). En het terugbetaal% voor al in gebruik zijnde installaties is 7,35% (nu 14) en voor nieuwe wordt het 7,5%. Zeggen ze. Geldig voor 6 jaar. Maar elke 3 jaar wordt het herzien. Hervorming levert de staat 1,75 miljard op. Ach, als je dat allemaal probeert te bestuderen word je pessimist. Zoveel wind, zon, zoveel potentieel. Als consument heb je geen keus, word je gestraft voor zuinigheid of investeren in duurzame energie. Grote investeerders worden eerst gelokt en dan kaalgeplukt. Lang leve de energiesector in Spanje.