Spanje Nieuws

Lena @ ...

Snappen doe ik het niet helemaal. Maar ze hebben het weer voor elkaar. Even op een vrijdagmiddag – want zo gaat dat hier altijd – is even een wetje erdoor gejast, de Google taks. Jawel.  Google en andere zoekmachines moeten in het vervolg betalen voor het gebruik van teksten – of fragmenten – m.b.t. informatie, opinie en entertainment. Aan Spaanse uitgevers en auteurs (??) Niet-belangrijke fragmenten kunnen zonder voorafgaande toestemming, maar wel met betaling van een ‘’equitable compensation’’ – aldus El Pais – toegestaan worden. Foto’s behoeven voorafgaande goedkeuring. Onbelangrijke fragmenten? Kan de Onderwijs/Cultuurminister Wert niet toelichten.  Maar het is de belangrijkste stap van de regering, om de pers te beschermen. Echt? Websites die verwijzen naar een illegale content (hoe kom je dat te weten?) of gebruikers laten linken met dergelijke informatie, die kunnen ook gestraft worden. Tot wel 300.000 Euro.  Moet ik nu ook betalen omdat ik iets lees, vertaal of mijn opinie verkondig? Of betalen ze dan mij? Enfin, dit is een nieuwe melkkoe. Want de staat zelf verlaagt het bedrag voor privé kopieën van 115 naar 8 miljoen. En er komt – natuurlijk – een landelijke instelling die gaat controleren of de wet wordt nageleefd. Ach ja, waarschijnlijk geleid door allerlei linkmichels, bankiers en politici, voor wie nog een riant betaalde baantje wordt gezocht. En dat allemaal onder het mom om illegaal downloaden van muziek, films en games te beperken of te stoppen?  Want dat zouden de Spanjaarden hier massaal doen. Hoe zou dat toch komen. Op het gevaar af dat ik toch ooit eens iets citeer, wat ik in mijn onwetendheid had moeten weten, vermoeden of in elk geval ervoor had zullen betalen, blijf ik gewoon op mijn website schrijven. Mocht hij desondanks ooit plots uit de lucht vallen, dan weet u waarom. Mijn naam is haas. Pardon, Lena. @

Maaltijdbonnen, ziektekostenverzekering, pensioenplannen, dagopvang of transportvergoedingen ; werknemers hebben jarenlang zo hun vaak lage salarissen weten ‘’op te vijzelen’’ en konden daarmee de eindjes aan elkaar knopen. Maar deze ‘’vergoedingen’’ telden niet mee voor de Social Seguridad, want het was geen formeel onderdeel van het salaris. Dus werd de uitkering ook lager. Nu heeft de PP besloten, dat deze extra’s toch opgenomen moeten worden in de Soc. Seg. Want ze hebben hard geld nodig, omdat zoveel mensen daaruit zijn verdwenen ten gevolge van crisis en werkeloosheid. Maar de uitkeringsgerechtigden zullen straks meer uitkering krijgen. Geloven ze zelf. Werkgevers zijn boos: stijging van arbeidskosten betekent snijden in salarissen en personeel. Ondertussen rekent het Ministerie van Arbeid zich rijk: dit levert 900 miljoen op! En er wordt nog even gedreigd ‘’als de bedrijven sociale politiek willen bedrijven, laten ze dat dan van hun eigen winst betalen, en niet van de Soc. Seg’’. Als dagopvang goed is voor de balans tussen werk en familie, dan is dat goed voor werk en familie, niet omdat ze niet bijdragen aan de Soc. Seg. En wil je een goed pensioensysteem, moet eraan bijgedragen worden, nietwaar? Uiteindelijk lijdt de werknemer, bedrijven zullen minder competitief worden en het herstel van de economie is in gevaar, melden vakbonden. En na de zoveelste salarisverlagingen, langere werktijden ook nog verlies van douceurtjes voor werknemers met lage salarissen? Kan niet goed gaan. En wat ook steekt, de vakbonden waren niet betrokken bij deze plannen. Oeps. Overigens was e.e.a. op 21 december (!) erdoor gedramd, bevestigd op 22 januari en bedrijven hebben tot 31 mei de tijd e.e.a. te implementeren. Werknemers verliezen tussen 3 – 50,00/maand, en bedrijven 11 – 315 miljoen. Voor kleine bedrijven een doodssteek. De kosten per werkgever liggen rond de 6,00 Euro, en voor de werknemer 1,09, rekent het ministerie voor. Peanuts. Leidt niet tot ontslagen.  De bedrijven, die thans ruim 600.000 maaltijdvouchers per jaar uitgeven rekenen ondertussen voor, dat de horeca een verlies van ruim 500 miljoen zal maken, want ze verliezen ruim 275.000 klanten en 48 miljoen maaltijden/jaar. En een verlies van ruim 10.000 banen. Geen punt, gaan de politici op belastinggeld gewoon nog vaker uit eten.

 

In mei komt er een nieuw systeem voor de berekening van de prijs voor elektra. Men zegt, dat het gemiddelde huishouden hiermee ca. 3% minder per jaar zal betalen. Moet ik eerst nog zien. Want de berekeningsmethodieken hier zijn vaak heel creatief. Van marktwerking is geen sprake, laat staan een faire verdeling van de kosten. Enfin, er komt dus nu een systeem, dat niet gebaseerd is op veilingen (met alle kans op manipulaties) maar een eerlijker (?) systeem op basis van de gemiddelde groothandelsprijs gedurende de periode van de rekening. Echt helder is het me nog niet. Maar we zullen het zien. Veranderen kunnen we niets, want als we naar een andere maatschappij dan die van de IB… willen omschakelen, zullen we zeer waarschijnlijk direct meer betalen (want ze hanteren allemaal dezelfde tarieven, maar dan kan nog van alles ‘’anders’’ zijn); worden we mogelijk stilgelegd (want het is de IB…lijn), kortom, die ellende willen we niet. We houden ons koest, besparen waar we kunnen en hopen ooit op goedkopere accu’s om wellicht toch eens ons eigen elektra op te wekken. Vooralsnog niet haalbaar in verband met kosten, en grote risico’s door de snode plannen van de regering, om in een dergelijk geval de consument te beboeten voor zelfvoorziening. Niet te geloven zoiets.