Spanje Nieuws

Ferrari Park - Boys toys!

Het werd met veel bombarie in de kranten gezet: ‘’zolang ik Minister van Justitie ben, zal nooit een pardon worden gegeven in een corruptie zaak (van politici o.a.)’’. Daarmee zou hij de deur hebben gesloten voor die politici, die hoopten, een gevangenisstraf te ontlopen na veroordeling voor fraude, omkoping, beïnvloeding of andere louche zaken. Tja, beetje pijnlijk voor de PP is die uitspraak wel, want er zijn wel heeeeel veel politici a) veroordeeld b) in onderzoek en sinds 2011 zijn al meer dan 10 ‘’pardons’’ verleend. Praatjes vullen nog geen gevangenissen…

Minister van Financiën kondigt ondertussen een stijging van belastingontvangsten aan. Nou, als ze net zo creatief met cijfers goochelen als met Modelo 720, kan ik ook gauw miljoenen ‘’bijschrijven’’…Enfin, gemakshalve werd het tekort van 2013 niet vernoemd, dit zou hij eerst met Brussel bespreken. Zijn redenering: belastbaar inkomen is verbreed (of wel er wordt meer belasting via allerlei manieren geheven) dus verbetert de economie. Ondertussen plannen ze veranderingen in het belastingsysteem, waar je niet vrolijk van wordt. Maar met deze ‘’goede’’ cijfers hoopt hij op mildheid en ‘’iets ervoor terug’’ van Europa. Zoals teruggave van 1 miljard die Spanje betaalde voor het budget van de Europese Instituten. Bovendien krijgen medewerkers van de belastingdienst een aanvullende vergoeding, als ze 12 – 17% aan extra belasting innen en fraude opsporen; moet voor 2014 extra 1,5 miljard opleveren. Als ze nou gewoon even bij diegenen langs gaan, die al lang bekend zijn om hun riante vermogens – buiten de fiscus om legaal en illegaal gestald, o.a. via SICAV’s – dan is nog veel meer geld te innen. Maar hoe meer je hebt, hoe minder je daarvan wilt afgeven. Deksels dilemma.

Nog even wachten op HET ultieme boys toys. Barcelona heeft het voor elkaar; het krijgt als 1e land in Europa een Ferrari pretpark. Bij Salou. Formule-1 liefhebbers moeten zo op alle mogelijke manieren aangetrokken worden. Kosten? Ruim 100 miljoen. Opening 2016. Inclusief luxe hotel. Arabische investeerders laten Valencia dus links liggen en kiezen voor een tiende van de oorspronkelijke investering, op een 5x kleiner oppervlak in Catalonië. PortAventura gaat de zaak runnen. Het zou de belastingbetaler geen geld kosten, had Valencia nog getracht te overtuigen. Maar teveel twijfels hierover rezen, ook gezien de vele miskleunen in de afgelopen jaren. Dikke pech.