Spanje Nieuws

Zwangerschapsverlof

Omdat een rechter in verband met zwangerschapsverlof niet vervangen werd, blijft een al jarenlang durend onderzoek in een corruptiezaak nu wederom stil te liggen…Moet kunnen. En die minister, die zei, geen pardon te verlenen aan corrupte politici heeft gereageerd op de melding, dat de nodige pardons al waren verleend. Het verschil zit in de uitleg van ‘’wat is corruptie’’. Nou, volgens zijn redenering zijn dan de ‘tig lopende zaken allemaal geen corruptie meer…Toch handig als je de eigen uitleg hanteert boven de algemeen gangbare. Ondertussen kopt een krant, dat de regering van Valencia de meest ondoorzichtige is van Spanje. Men weigert bewust belangrijke informatie; beïnvloed rechtszaken ten voordele van afgevaardigden; vertraagt corruptieonderzoeken en verdoezelt kosten voor ego-projecten. Ondanks gerechtelijke besluiten om informatie af te dwingen, blijft een ieder zitten waar hij/zij zit en verandert verder niks. Afgezien van steeds meer extra heffingen. Want de uitjes, etentjes en het vertier moet wel betaald worden. Fabra zei ooit dat hij geen partijleden in functies duldt waartegen onderzoeken lopen voor b.v. corruptie of fraude. Maar ze zitten er nog allemaal. Ook al komen er nieuwe aantijgingen erbij. Straks komt er een centimo – of meer – op de benzineprijs voor ‘’bescherming van corrupte politici’’. Oh pardon, ter bescherming van de democratie natuurlijk.

Het wordt er niet leuker op met de belastingen in Spanje. Nieuwe hervormingen komen eraan, maar ‚‘geen verhoging van indirecte belasting op producten‘‘ is beloofd. Echt niet? De commissie van wijze mannen heeft dat immers ook voorgesteld; om de 10% BTW op te hogen naar 21%, ook gewenst door het IMF en de EU. Maar Spanje heeft genoeg gedaan in het midden van de crisis. Terwijl de argumentatie, om de BTW te verhogen, ertoe kan leiden, dat men de inkomensbelasting verlaagt (of de contributie aan het sociale systeem), zonder dat staatsinkomsten verlaagd worden. Dit zou dan banen scheppen. Waar, beste IMF en EU? Een giga kans voor solar/windenergie wordt alleen maar om zeep geholpen; eigen energie opwekken wordt ontmoedigd, en er wordt gesleuteld aan een nieuw systeem van berekening van elektriciteitstarieven, die de bedrijven spekken en de burger uitkleden. Het had duizenden banen kunnen opleveren, deze solar industrie, maar het leverde te weinig op voor corrupte regering, die gechanteerd wordt door de energie-industrie (overigens, meer dan 50 ex-politici verdienen in deze sector thans puissant veel geld als adviseur of commissaris. Puur toeval natuurlijk).

Op een vrijdagmiddag zal e.e.a. gewoon weer besloten worden – volledig democratisch door 1 partij – en dan lezen we het wel. Het wijze-mannen-panel stelde o.a. voor: verhoging van de BTW; reductie van inkomstenbelasting-schijven van 7 naar 4 (in lijn met Europa) en verlaging van de laagste schijf van 24,75 naar 20%; en de hoogste van 52 naar 44% (Vraag: waarom mogen rijken steeds minder en midden/lage inkomens steeds meer betalen? Antwoord: daar zijn er veel meer van). Families met kinderen zouden belastingvoordelen moeten krijgen als beide ouders buitenshuis werken, om zo de lage geboortecijfers tegen te gaan en werk/familie balans te herstellen. Fiscale condities voor zogenaamde pensioenplannen moeten aantrekkelijker en verlagingen per regio, in het kader van vereenvoudiging van systemen en voorkoming van verstoring van de marktunie kun je er eveneens in vinden. En ja hoor, de belasting op SICAV’s  (nu 30%) wil men verlagen naar 25% tot 20%. Zo kun je toch nooit je land fatsoenlijk financieren? Maar dat is natuurlijk ook niet het doel van deze exercitie…Maar als ze de belasting op wijn willen heffen, word ik niet vrolijk! Want dat is ook een plan. Net zoals verhoging van belasting op gefermenteerde drankjes (de Yogho Yogho’s o.a.)…? En dan zijn er nog kansen bij tabak, benzine, elektra of bijbetaling van gemeentelijke/regionale diensten en service. Komt allemaal wel goed. Vraag is voor wie.

Rondom Villena en Sax wordt veel graan verbouwd. Dit jaar wordt met een enorm verlies gerekend doordat in de winter geen water is gevallen. Ruim 80% van het ingezaaide graan is ofwel niet opgekomen of door droogte al kapot. Deze winter was voor dit gebied het droogste in ruim 30 jaar. Ook wij hebben deze winter als een van de droogste tot nu toe ervaren. En de paar millimeter die tot nu toe zijn gevallen, zetten geen zoden aan de dijk. Bewijze van spreken dan, want we hebben helemaal geen dijk.

Het Constitutionele Hof bepaalde, dat de onafhankelijkheidsdeclaratie, welke door het Catalaanse parlement was goedgekeurd, illegaal is. Het betrof een verklaring van 23 januari 2013, waarin de Catalaanse bevolking als ‘’politiek onafhankelijk en legale entiteit’’ werd benoemd. Het hof eist van de Catalaanse regering om niet conform deze declaratie te gaan werken, totdat op 8 april het debat plaatsvindt over de petitie van Catalonië om macht over te hevelen naar lokale overheden zodat een referendum in november mogelijk wordt. Unaniem oordeelt men, dat Catalonië niet door kan gaan met haar plannen om aparte instituten op te richten op basis van deze declaratie. Het houden van een referendum op zich hoeft niet illegaal te zijn, indien het binnen het wettelijke kader van Spanje past. Maar dat is dus niet zo. Deze uitspraken vonden plaats op de 1e dag van consultatie.