Spanje Nieuws

IMF is flut

Het Louvre, Metropolitan Museum of Art, Prado, Thyssen en Tate Modern; allen passen ze tegenwoordig in je jaszak. Met behulp van nieuwe technologie – zeg maar digitale media - worden kunstschatten mobiel en kun je een ‘’toer’’ plannen zonder werkelijk naar het betreffende museum te gaan (alhoewel dat juist zijn charme heeft). Smartphones en tablets bieden vele mogelijkheden voor de speciale app’s, en in de nabije toekomst worden nog meer vernieuwingen verwacht, zoals het Oculus Rift; virtual reality bril laat je rondwandelen in een galerij. Europeana was de eerste Europese digitale bibliotheek, en in Amsterdam kun je o.a. het Rijksmuseum virtueel bezoeken. En toch, er gaat niets boven een bezoek aan Madrid/het Prado, of Guggenheim in Bilbao.

 

De elektriciteitsmaatschappijen moeten hun consumenten ruim 300 miljoen terugbetalen voor het te hoge tarief, welk over het 1e kwartaal is doorberekend. Zegt de regering. Maar daarmee krijg je’t nog niet. Want e.e.a. wordt weer afhankelijk gemaakt van het type contract (tot 10 kWh betekent dit ca. 40,00 Euro terug). En of je een smartmeter hebt (80% heeft hem nog niet, want pas in 2018 moeten alle huishoudens deze hebben…). En de revolutionaire verandering in de berekening voor stroomtarieven voor de toekomst? Verwarring, vaagheid en twijfel of de consument minder betaalt. Vinden ze vast wel ergens weer een mogelijkheid tot verhogen van andere kosten. Maar transparantie staat voorop, nietwaar, dus krijgen we straks mooie verhaaltjes om het gesjoemel recht te praten. Enne, pas over 3 maanden moet e.e.a. ingaan, dus kunnen de maatschappijen nog vrolijk 3 maanden op de oude weg doorgaan. En vervolgens duurt het dan nog een jaar, voordat alles is ingesteld/aangepast/in werking. Dus voorlopig blijven we betalen. Veel.

 

In de El Pais (Engelse sectie) was een verhaal te lezen over notulen van IMF vergaderingen uit 2007, waarbij Spanje probeerde, de analyses van experts over de consequenties van een onroerend goed bubbel te bagatelliseren.  In 2009 vroeg Spanje aan het IMF om de problemen van Spaanse banken niet te benoemen. 18 dagen na deze meeting begon de eerste bailout door de Spaanse Nationale Bank en startte het proces om 45 spaarbanken te nationaliseren/fuseren en te stroomlijnen tot de huidige 15. Toch een beetje vreemd, dat juist een IMF zich zo laat piepelen. Maar ach, voormalige IMF-functionarissen krijgen vervolgens prachtige banen in eigen land of elders. Dus het heeft wel wat opgeleverd. Voor hen dan.