Spanje Nieuws

Olifant in porseleinen kast...?

We zijn allen gelijk, nietwaar? Geldt uiteraard hier niet voor politici, bankiers of andere boeven, zoals de voormalig ex-PP presidente van Madrid, Esperanza Aguirre. Parkeert pardoes haar auto op de Gran Via in Madrid om even wat geld te pinnen. Werd aangehouden door de politie, die vroegen om haar rijbewijs om haar op de bon te slingeren. Had mevrouw geen zin in, peerde er van tussen, schampte ondertussen de politiemotor, zette de auto in haar garage en liet 2 Guardia Civil mensen – die haar huis bewaken (?) de politie tegemoet treden. Zelf weigerde ze de boete in ontvangst te nemen (200,00). Politie deed aangifte. Vindt zij niet leuk. En het zou heel anders gegaan zijn. Ja mevrouw, geloof ik direct. Ik moet betalen en u komt er mee weg?

 

Hommeles, gedonder in de glazen – pardon in het Koninklijk Huis. Want Pilar Urbano, de biografe van Koning Juan Carlos en Koningin Sofia presenteerde haar onthullende boek met de titel ‘’Het grote vergeten – wat Suarez vergat en waaraan de Koning zich liever niet herinnert’’. Kern van dit ruim 800 pagina tellende boek is de terugblik op de meest gevoelige fase van de nog jonge democratie: de couppoging van het leger van 23 februari 1981: geponeerd wordt de stelling, dat de Koning zelf de drijvende kracht van de samenzwering zou zijn geweest. Adolfo Suarez, die de afgelopen 10 jaar aan Alzheimer leed, zou dit haar zelf verteld hebben. Ligt net 1 week begraven en nu dit. Oeps. De Bourbon zou dus de ‘’witte olifant’’ geweest zijn? Iets, wat lang vermoed werd door historici, maar nooit echt goed bewezen kon worden. Pijnlijk voor Juan Carlos, want alles, wat met olifanten te maken heeft, komt hoogst ongelegen. Zoals dit boek. Door alle geheimzinnigheid, weigering om documenten vrij te geven, wakkeren de geruchten over nog meer lijken in verborgen kasten (koninklijk of niet) alleen maar aan. De PP gelooft heilig in de onschuld van Juan; PSOE twijfelt aan de geloofwaardigheid van de biografe en de communisten willen een parlementair onderzoek. El Mundo stond er vol van. Ondertussen is aan Koningin Sofia, kroonprins Felipe en zijn vrouw Letizia korter hand juridische immuniteit verleent door het Lager Gerechtshof, zouden ze ooit beschuldigd gaan worden van iets crimineels. Tja, Felipes zuster Cristina zit onder vuur om haar lief Urdangarin, en haar mogelijke rol in de zaak NOOS, en zij getuigde wel voor het gerecht. Maar dat moet natuurlijk niet gewoonte gaan worden. Stel je voor. 1 royal opofferen is nog tot daar aan toe.

 

In 2006 stopte de bouw van Hotel Algarrobico, aan de kust van Almeria bij Carboneras. Omdat het binnen een beschermd natuurgebied zat. Milieuactivisten waren blij. Tot nu. Want het zou wel eens afgebouwd kunnen worden. Na jarenlang getouwtrek en juridisch steekspel blijkt men nu ontvankelijk voor de redenering, dat ten tijde van de vergunning en start van de bouw, dit gebied geen natuurgebied was. Het Andalusische Hoog Gerechtshof bepaalde nu haar legaliteit. Hoteleigenaar (AZATA) en de gemeente winnen. Stiekem werd toch doorgebouwd na 2006, op een bepaald tijdstip werd zelfs een handgetekende kaart in de strijd geworpen, waarbij de ‘’constructie zone’’ even iets anders was ingetekend… Hoe het ook zij, de nationale wetgeving die de Spaanse kusten beschermd en het gebied tot nationaal park heeft bestempeld, is buiten werking gesteld. De firma AZATA is bekend om haar controversiële projecten; zoals de ontwikkeling (lees vernietiging van bosgebied) van het chique stadsdeel Boadilla, in het noordwesten van Madrid. Of luxe vakantie huizen in Almeria. Naast het land voor het beoogde hotel werd ooit in de 60er jaren Lawrence of Arabia verfilmd. Zie daar een extra trekpleister voor internationaal publiek, dacht men. En natuurlijk kreeg men snel alle vergunningen en rekende zich al rijk. De vraag is nu; wordt het hotel alsnog afgebouwd of gaat men voor riante afkoopregeling? Feit is, dat in Spanje economisch belang of winstbejag altijd prevaleert boven natuur en milieu.