Spanje Nieuws

Landjepik mag

We hadden al LRAU en LUV wetten; ofwel legalisering van onteigening ‘’in het algemeen belang’’ van private grond. Nu krijgen we LOTUP erbij,  de LRAU en LUV worden daarin opgenomen. Want het gaat slecht met de bouwsector. Hiermee, en de versterking van de agente urbanizador, kan nu ook in steden renovatie en restauratie afgedwongen worden en bouwvergunningen (lees; indien nodig onteigening) snel plaatsvinden omdat de procedures simpeler (dus sneller) worden. En niet alleen de eigenaar van een gebouw moet voor sanering/renovatie zorgen, nee, dat kan deze agente ook voorschrijven. E.e.a. gebeurt echter wel via openbare uitschrijving, zodat we geïnformeerd zijn (ja, zoals nu zeker, waar je zelf je informatie moet zoeken, want ze sturen je heus geen brief over hun voornemens). Want ze willen geen gedonder met de EU over schending van eigendomsrechten. Daar trekken ze zich overigens niks van aan, huizen/grond kan worden onteigend, afgebroken en als dan na jaren procederen blijkt, dat het onterecht was, dikke pech. Vergoedingen bij onteigeningen? Een schijntje. Wat tot nu toe alleen in de campo mogelijk was, kan nu ook in de steden. Slecht bericht voor huis/grondeigenaren. Want gemeentes krijgen het voor het zeggen. Tijd om goede vriendjes te worden met ze…

Spanje zou wel eens garen kunnen spinnen uit de situatie met Krim en Oekraïne. Om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, wordt o.a. naar Spanje gekeken. Dat ligt dicht bij de Noord Afrikaanse aardgasvelden en de al bestaande infrastructuur maakt Spanje ineens tot bijzonder interessante speler betreffende veiligstelling van energie. De situatie zorgt er tevens voor, dat de starheid van de EU om de energieverzorging te spreiden, niet meer gezien wordt als goede strategie. Vorig jaar besloot de EU tot de bouw van een  aardgas-pipeline van Barcelona naar Frankrijk. Verlenging van de pipeline tussen Baskenland en Frankrijk is eveneens voorzien. Vanaf 2015 kan de pipeline dan 2,04 miljard m3 aardgas transporteren. Bij de al in gebruik zijnde pipeline via Larrau vloeit al 5,16 miljard m3 gas door de leidingen. De rol van Spanje wordt groter, omdat via de bestaande 2 pipelines aardgas uit Algerije wordt aangevoerd. Bovendien beschikt Spanje over installaties om het gas te verwerken en om te zetten vanuit de vloeibare naar de gasvorm. De capaciteit hiervoor is 58,7 miljard m3. Geen ander land in Europa heeft zulke capaciteiten. Bovendien is er zat ruimte om gas op te slaan; ruim de helft van de gas voorraadruimte ligt in Spanje. Eindelijk eens goed bericht? Of hierdoor ook grotere risico’s bij opslag/verwerking en transport optreden?

De nieuwe regeling om de stroomprijs vast te stellen, zal voor minder inkomsten zorgen. Dus heeft de Staat bedacht om ruim 1,67 miljard aan vergoedingen te schrappen. Windenergie krijgt 34% minder, en thermosolar en fotovoltaik  volgen. Maar waterkrachtcentrales leveren het meeste in: 92%. Vergoedingen voor stroom uit duurzame energie in 2014 bedragen 7,01 miljard, dat is maar 3% meer dan in 2011. Daarna brak de pleuris uit en wijzigde de regering eenzijdig verdragen die een looptijd hadden van 25/30 jaar met gegarandeerde subsidies. Ach, ook deze nieuwe besluiten worden gewoon doorgezet, ondanks forse protesten van energiebedrijven, nationale en regionale instellingen, industriebedrijven en honderden van kleine energie-opwekkers (u weet wel, hele dorpen legden hun spaargeld bijeen en leenden bij de bank, om een solarpark te financieren, in de hoop dat dit voor een goede oudedagvoorziening zou zorgen; nou, ze zijn bijna allemaal failliet, hopeloos verstrikt in schulden en velen verloren hun huis en bezit. Het wordt de kleine man nog steeds praktisch onmogelijk gemaakt, om zelfvoorzienend te zijn bij de stroomvoorziening, terwijl hier de zon bijna altijd schijnt en ook de wind veel mogelijkheden biedt. Hoe goedkoop zou het kunnen worden? En als je minder aan energie uitgeeft, kan je dit voor andere dingen besteden. Economie stimuleren heet dat. Maar dat wil men hier niet. Nee, liever ruim 40 miljard (!) per jaar naar buitenlandse ‘’veilige belastingontduiking havens’’ laten wegsluizen door de rijken hier, aldus insiders.