Spanje Nieuws

1001 nacht ofwel ''geld geeft macht'

De krant kopt, dat Montserrat  Caballé – ja de operaster – een van de vele ‘’celebrities’’ is, die de belasting wist te ontduiken. Guttegut. Voor wel  500.000. Wat is dat toch met de rijken? Hoe meer ze hebben, hoe minder belasting ze (willen/gaan) betalen en wij? Vul zelf maar in.

 

En weer komt zo’n wetje langs: de wet ter bescherming van minderjarigen verplicht kinderen, om huishoudelijk werk te verrichten en mee te draaien in alle gebieden van het familieleven. Bescherming of kinderarbeid? Hoe gaan ze dat controleren? En wat is de ‘’straf’’? Respect aan ouders, voogden en leraren moet tevens getoond worden. En bij verdenking – dus nog niet bewezen – mishandeling kan een rechter uit huis plaatsing gelasten. Maar ja, dan zijn de mini-werkers ook uit huis...

 

De regering blaast hoog van de toren; 600.000 banen worden tot 2016 gecreëerd, maar ja, dan kom je nog niet op het niveau van 2011, toen de PP aan de macht kwam. Vanaf dat moment werden 1,2 miljoen banen vernietigd. En nu wil men weer de ½ opbouwen. Hoe? Onbekend. Elk jaar wordt er eindeloos beloofd, met 15- of 50 stappenplannen. Ik zie er niks van. Elke dag wel in de media de politici die zich weer ergens laten fêteren of lekker gaan eten. Iets anders – zoals echt en eerlijk werk - hebben ze niet te doen? En de paar miljoen werklozen? Die moeten maar zien, hoe ze uit afvalbakken of via liefdadigheid hun buik vol krijgen, zonder steun van de overheid. Die zorgt uiteraard goed voor haar ex-politici die riante ‘’pensioenen’’ en vergoedingen krijgen. Oh ja, de economie zou ook groeien. Ammehuppel. Mooie cijfers in de aanloop op de verkiezingen van 2015, en om de EU te sussen. Maar praatjes vullen geen gaatjes. Hoewel, hier dus wel, als je leest over het vele (ook EU- ) belastinggeld, wat in de zakken van vakbonden, politici en bankiers verdwijnt.  

 

Ondertussen werft Koning JC in Arabische landen geld. Voor voetbalclubs (Real Madrid: Dubai sponsort met ruim 30 miljoen/jaar); Qatar sponsort FC Barcelona met nog meer geld. De sjeiks hebben namelijk heel veel geld. En investeren graag. Liefst discreet. De ‘’petrodollars’’ zijn in Spanje meer dan welkom en aanwezig: middellange- en lange investeringen hebben daarbij de voorkeur van Qatar en Abu Dhabi; o.a. zitten ze met hun geld in Iberdrola; controleert men Cepsa alsook participaties in onroerend goed- en solarbedrijven en het Brazilië-project van Banco Santander. Directe investeringen schat men op 6 miljard. En binnen een 7-tal jaren hebben ze hun investering al weer terug, want Spanje is thans goedkoop. Doordat de onroerend goed prijzen sterk zijn gedaald, staan luxe complexen volop in de belangstelling, evenals prestigieuze hotels. Het Qatar fonds Diar kocht onlangs hotel W in Barcelona. Voor 200 miljoen. Daarvoor kocht het al de jacht haven Marina Terraco in Tarragona. IPIC uit Abu Dhabi wil niet achterblijven en kocht een van de nieuwe wolkenkrabbers in het noorden van Madrid als hoofdzetel van haar Spaanse filiaal Cepsa. Behalve de lobby activiteiten van JC zijn ook Spaanse bedrijven bezig, om de sjeiks in te palmen. Je moet niet wachten, tot ze naar Spanje komen, nee, je moet ze bezoeken en met een aanlokkelijke aanbieding proberen, ze over de streep te trekken, is de strategie. Met een flitsende 15 minuten presentatie en speelruimte bij onderhandelen. Want dat willen ze daar graag.  

Historisch gezien zijn Arabische landen van groot belang voor Spanje, dus niet alleen economisch. Heimwee naar Al Andalus vroeger. Goede betrekkingen met Saoedi Arabië, Syrië, Irak en Jordanië in de Franco tijd zorgden voor goedkopere olie in de boycot tegen Israël. En meer recent heeft JC een grote rol gespeeld doordat hij als Koning meer aanzien heeft in dit soort landen als een democratisch gekozen regeringsleider. Dus reist hij regelmatig naar deze landen om de weg vrij te maken voor een gunstig handelsklimaat en lucratieve opdrachten. Zoals in 2011 de sneltrein tussen Mekka en Medina (6,8 miljard voor bouw & treinen); FCC kreeg een deel van de bouw van de metro in Riyad (1,7 miljard); Qatar plant de bouw van een 100 miljard $ metro in Doha & eigen wegennet en alles voor de FIFA 2022. Saoedi Arabië plant investeringen voor een hoge snelheidstraject. Dus komt JC weer opdraven. Want dit kan je niet laten liggen. Ook voor de Spaanse wapenindustrie wordt gerekend op goede zaken; o.a. in Oman. Uitbreiding van havens daar is eveneens zeer aantrekkelijk, evenals uitbreiding van een stedelijk wegennet in Muscat. En in Saoedi-Arabië kreeg hij alvast een toezegging van miljarden voor de bouw van industrieterreinen (1,7 miljard voor een energiecentrale van Saoedi Aramco). Helaas ziet de gewone Spanjaard van deze enorme geldstroom of nieuwe banen niets van terug. Want men kiest voor de goedkoopste werkers; o.a. uit Nepal. Allah is groot. De sjeiks zijn nog groter (= rijker) en de winst? Is het grootst.