Spanje Nieuws

Podemos? Ja, we kunnen...

Welja, de Spaanse belastingdienst zou nader onderzoek doen of buitenlandse gepensioneerden – resident in Spanje – wel netjes hun pensioen hier aan de belastingdienst opgeven. Ook ‘’teruggekeerde’’ pensionado’s zouden worden onderzocht. Betreft ruim 27.000 gepensioneerden met niet-Spaanse nationaliteit. Ze worden echter niet als fraudeurs behandeld, en belastingzaken zal er alles aan doen, om de personen geen onnodige financiële schade toe te brengen. 2 jaar geleden was er nog een fiscale amnestie voor grote belastingontduikers. De oppositiepartij vindt het dus niet te pruimen, dat nu onderzoek bij deze groep mensen wordt gedaan. Want de gepensioneerden van toen waren destijds niet op de hoogte van de wijze, waarop ze aangifte moesten doen over hun uit het buitenland ontvangen pensioenen. Oh nee? Elk jaar zijn er ‘tig publicaties over belastingaangiftes. De fout (welke?) zou ook bij de belastingdienst zelf liggen en niet bij de gepensioneerde. Ik volg het niet meer. Maar het goede bericht: heb je – achteraf dus - een belastingschuld van minder dan 18.000, mag je die gespreid afbetalen. Toch fijn, houd je nog wat over voor je koffie…

 

Wist je dat Spanje Europa’s grootste producent is van biologische voedingsmiddelen? Ikke niet. Ruim 35% van alle bio producten die in de EU worden geconsumeerd, komen uit Spanje. E.e.a. wordt gecultiveerd op 1.800.000 hectare grond. In Spanje is de bio-consumptie maar 2%. Ik tel al helemaal niet, wat ik ben praktisch 100% bio-zelf voorziend. De geconsumeerde waarde is aanzienlijk: ruim 1 miljard. De Catalanen consumeren het meest aan bio. Ruim 50.000 mensen zijn werkzaam in de sector, in ruim 700 bedrijven. En ik voorspel groei. Tenzij de droogte de aanbouw gaat dwarsbomen.

 

Het 2-partijenstelsel in Spanje heeft een ernstige deuk opgelopen, PP en PSOE kregen samen minder dan 50% bij de EU verkiezingen. Rubalcaba van PSOE trok zijn consequenties, en gooide de handdoek in de ring. Rajoy? Die gaat stoïcijns door. De grote verrassing bleek de partij PODEMOS (‘’we kunnen’’), ontstaan uit de M15 beweging (net toen wij eens in Barcelona waren…) als protestgroep tegen o.a. de corrupte regering. Niemand zag aankomen, dat zij de 4e partij zouden worden, afgelopen zondag. Net 3 maanden daarvoor als partij geregistreerd, is nu de grote vraag, hoe het verder gaat. Want er is geen echt leiderschap, noch zijn er lidmaatschapskaarten. Maar wel 5 zetels in het EP. Nu moet deze partij zich organiseren en gaan groeien, om ook bij de verkiezingen in 2015 mee te doen. Duik je dieper in hun ideologie en de (soms nogal forse populistische) statements dan word je wat minder enthousiast. En nog minder als je leest over hun ‘’inspiratie’’ en wens, om aan te sluiten bij het Griekse Syritza. Vooralsnog lijkt mij de omschrijving van sommige media als ‘’ nieuwe frisse en fruitige partij ’’ niet geheel de lading dekkend…

 

 Dit is nou niet zo slim. Het Spaanse TV station Tele5 heeft in een comedy show Chinese mensen beledigd, aldus de Chinanews. Want in het laatste programma van AIDA trad een Chinees in een Spaanse bar, maar een klant wees hem op een bordje ‘’verboden voor honden en Chinezen’’. En met rubber handschoenen – gebruikt voor het schoonmaken van toiletten – werd de Chinees de bar uit gezet. Oeps. Dom. Dommer. Domst. Want China is weer op Europa-overname-toer. Is overigens niet het eerste incident, kennelijk waren soortgelijke gebeurtenissen vorig jaar en in de afgelopen maanden vaker voorgekomen, aldus Chinanews. De Chinese Ambassade eist excuus en veroordeelde deze scene scherp.

 

Pedro R. Ramirez, de oprichter van El Mundo, ontving recent de Premio Politica uit handen van de vereniging van correspondenten (APCE). Zijn toespraak was onverwacht. Rajoy is volgens hem een leugenaar, en daarmee doelde hij op het ‘’ik heb het niet geweten/we zijn onschuldig/ik heb niks ontvangen’’ in de zaak rondom de dubbele boekhouding, verdoezeling van miljoenen euro’s in Zwitserland en betaling van bonussen aan partijbonzen. Het was de El Mundo, die de relevante smsjes publiceerde. Wat Ramirez vooral steekt, is dat de regeringsleider met zijn leugens weg komt. Niks in (EU) verkiezingscampagnes, niks over consequenties trekken in eigen partij. Corruptieschandalen worden praktisch dagelijks opgedekt, maar ‘’no pasa nada’’ of maar mondjesmaat. Strafzaken worden eindeloos gerekt, rechters wisselen van plaats als stuivers in de zak, maar echte veroordelingen? Poco. Santander, de grootste bank van Spanje, leidt 2 van 3 van Spanjes grootste mediabedrijven en heeft een bijzonder grote vinger in de pap bij de PP, en juist dit vormt een groot gevaar voor de persvrijheid, meldt Ramirez.