Spanje Nieuws

Recht zal geschieden - mondjesmaat

Tja, waar blijft de geloofwaardigheid van Fabra, ‘’el president’’ van Valencia, als Sonja Castedo, de burgemeester van Alicante – onder corruptieverdenking – stralend na zwangerschapsverlof weer volop in het feestgedruis aan zijn zijde staat? Eerder had ze gehint, dat ze voor een mooi baantje (lees met prestige en alle financiële douceurtjes zonder veel te hoeven doen) best haar positie wilde opgeven. Kwam hem zeker duurder uit dan haar aan te houden? Politiek heet dat.

 

Lichtelijk allergisch reageerde ik laatst toen ik de nieuwslezer van RTL 7 hoorde zeggen dat het veel beter gaat met Spanje, maar dat burgers dit nog weinig zien omdat nog ruim 6 miljoen werklozen – en nu komt het - genieten van een WW-uitkering! Nou ja, zeg. Laat hij zich beter informeren, want was het maar zo dat alle werklozen hier een uitkering krijgen. De uitkering – zo je die al krijgt – is laag, kort en echt geen genot. Want werkloos zijn hier is geen pretje.

 

Hij stopt ermee. Koning Juan Carlos. Na ruim 39 jaar. Felipe en zijn ‘’midden klasse’’ Letizia mogen het koninklijk roer overnemen. Of toch niet? Want direct ontstonden protesten en de roep om afschaffing van de monarchie. Het zou niet meer passen in de huidige tijd. Van mij mogen Koningshuizen best bestaan, maar laten ze dan hun eigen pompeuze broek ophouden, want geld hebben ze allemaal. Niet uit te leggen dat Spaanse burgers in plena crisis moeten betalen voor het luxe leven van pracht en praal. Overigens ook schandalig, dat de belastingbetaler in NL het Koningshuis riant financiert, terwijl het een van de rijkste Koningshuizen überhaupt is. En het steekt dat ze niet eens belasting betalen. Hoe zat het ook alweer, ik vergeet het steeds ‘’wij zijn allemaal gelijk’’. Ja, maar dan is ‘’gelijkheid’’ wel vreemd gedefinieerd.

 

En ja hoor, ze doen het toch. De regering staat Repsol toe, voor de Canarische Eilanden naar olie te boren. Toerisme – enige bron van inkomsten daar – gaat eronder lijden. Kan niet bommen, hoofdzaak, geld rolt binnen. Of het rendeert? Of het milieu schade lijdt? Natuurgebieden naar de knoppen gaan? Oninteressant. Als Repsol maar verdient. En om de boel te sussen schermt men met ‘’preventieve en correctieve maatregelen om de boringen veilig te laten verlopen. Ja hoor. Als de vissen straks dood aan het strand liggen in een plas van olie, dan is het te laat.

 

Blasco, de 69 jarige politicus van Valencia, die met geld – bestemd voor humanitaire projecten – onroerend goed kocht in Midden/Zuid Amerika mag voor 8 jaar de gevangenis in. Omdat hij vanwege het aannemen van steekpenningen uit de PSOE gegooid was, werd hij lid van de PP. Net zo’n boevenbende. Als klap op de vuurpijl; na zijn vrijlating (dan is hij 77) mag hij voor 20 jaar geen politieke functie vervullen…Ondertussen lijkt het vliegveld zonder vluchten – Castelló – een contract te hebben gesloten met een Canadese multinational, die grootse plannen heeft om binnen 10 jaar de zaak rendabel te krijgen. Voor eind 2014 moet de eerste commerciële vlucht plaatsvinden, en binnen 10 jaar zullen 1 miljoen passagiers op dit vliegveld landen. Zegt hij. Eerst zien, dan geloven; want spookvliegvelden heeft Spanje zat, en sprookjes worden hier dagelijks verteld.

 

En het klinkt bijna als vloeken in de kerk, maar voor het eerst sinds de economische crisis is een groep bankiers veroordeeld voor ‘’financiële criminaliteit’’. Van Caixa Penedes (Catalaans). Maar de voormalige leider met zijn 3 trabanten van de bank, die 915 miljoen staatshulp kreeg voordat ze uitgekocht werd, zou weleens aan het gevang kunnen ontsnappen, ook al is hij tot 5 jaar veroordeeld. Hoe? Door gezamenlijk 28,6 miljoen aan ‘’pensioenaanspraken’’ terug te storten, die ze zichzelf hadden toegeëigend voordat ze vertrokken. Mismanagement is ze verweten. De boel belazeren ook. Persoonlijke interesses gingen voor die van sociale (lees voor de klanten van de bank) plus misbruik van macht en positie. En dan eronder uit komen door betaling van een schamele paar miljoen????Maar goed, het is een eerste begin, om bankiers een halt toe te roepen. Zal het werken? No.Njet.Nein.Niet. Want zovelen moeten nog voor de rechter verschijnen na eindeloze vertragingstactieken, terwijl de bedrogen spaarders leeg uit gaan.