Spanje Nieuws

Democratie?

Ik kan toch met de beste wil niet spreken van echte democratie in Spanje. Een ongebruikelijke wijze van stemming over het aftreden van Koning JC liet ieder lid opstaan een ‘’ja/nee of onthouding’’ opzeggen. En de partijen hadden van tevoren hun mensen geïnstrueerd. Denk erom, je stemt ervoor. Maar verdorie, 2 PSOE afgevaardigden durfden zich te onthouden van stem. Krijgen nu een boete van 400,00 omdat ze de partijdiscipline hebben verbroken. Dat Catalanen, Basken of Galiciër in het debat zouden oproepen tegen monarchie, voor republiek en ook voor onafhankelijkheid, was verwacht. Kritiek ook op Prins Felipe, die gekroond wordt in militair uniform. Niet meer van deze tijd en bepaald niet democratisch, vindt men. De partij UPyD (Unie, Voortgang en Democratie) is voor monarchie: de stemming ging niet over de keus tussen monarchie of republiek maar over het respecteren van de Constitutie. De vorm van de staat zou daarbij minder van belang zijn. Zeiden ze. Net zij. Me dunkt, dat Spanje baat bij zou hebben om het 2-partijenstelsel af te schaffen en de roep om meer democratie, eerlijker politiek systeem en meer macht aan de kiezer te honoreren. En ruim 62% van de Spanjaarden is voor afschaffing van de monarchie. Vind ik ook. Maar ja, ik heb niet echt een stem. Hooguit lokaal (en Europees); maar nationaal mag ik niet meedoen. Een dergelijk verzoek heeft de PP kort geleden naar de prullenbak verwezen. Ik snap het wel. Het zou nogal wat zijn, als de populatie van residenten die hier al een aantal jaren wonen, zich met de Spaanse politiek zouden mogen bemoeien. Nou, dan zou er wat geschud aan gevestigde (heilige) huisjes plaatsvinden…Wishful thinking dus. Hoewel, de jaren van crisis, de aanhoudende stroom van corruptieschandalen, groeiende ontevredenheid over de heersende elite en een hervonden nieuw elan – vooral via sociale media en netwerken – krijgen de over het algemeen lethargische en moeilijk voor actieve politieke participatie te enthousiasmeren burgers langzaam in actie. Nu maar hopen dat ze de juiste vorm en richting kiezen. Want verandering is hard nodig.

 

Wang Jianlin – degene die het Nicaraguakanaal wil bouwen – heeft het Edificio España in Madrid voor 265 miljoen gekocht. Van Banco Santander. Misschien wil hij ook nog even het jacht van de Koning kopen? Kostte 19 miljoen, zakte naar 10 en vervolgens naar 8 miljoen, maar nog steeds wil niemand het kopen. Geen wonder, de tank vullen van deze Formule-1 boot kost 20.000 Euro.

Geen liefhebber van zee? Hoe zit het met wijn? Nou, dan koop je toch een wijngoedje of bodega? Op dit moment is veel te koop hier. Voor een prikkie. Voor de crisis hebben zich vooral rijk geworden cementcowboys, baksteenpooiers en bankiersboefjes – leuk omschreven door de NRC commentator – ingekocht en prestigieuze bodega’s en nieuwe installaties laten bouwen. Maar ja, wil je een fortuin maken met wijnbouw moet je ofwel zelf een fortuin investeren, of je moet een verhipt goede wijn weten te maken. En ook dat kost geld. Enfin, crisis, inzakken van de bouw en onroerend goed bubbel, faillissementen en zo nog wat zaken blijken de boel wat schoon te vegen. De bouwers willen nu af van hun dure hobby’s. Want lang niet iedereen produceerde of verkocht een puik wijntje. Status was belangrijk. Kennis niet. En geld moest je hebben. Da’s dus op. Nu bordje ‘’te koop’’.  In prachtige wijnstreken. Heb je geld over - want spaargeld levert niks op en belasting betalen op vermogen is ook niet leuk- dan moet je nu toeslaan. Kom ik wel proeven. En als je wilt, coach ik je om het vervolgens te promoten en te verkopen.

 

BNK Petroleum (USA) wil fracken in het noorden van Spanje. In Las Merindades, Burgos. Een inwoonster kreeg een dreigbrief: verkoop je 3,5 hectare boerenbedrijf nu of je wordt onteigend. Het gebied is rijk aan olie/gasvoorkomens, welke in Ayoluengo, ongeveer 60 km verderop, al sinds 1964 worden gewonnen. En water. Doordat ze gebruik maakte van sociale media, moest het BNK zich terugtrekken. Maar inwoners zijn bang. Ook al is het gebied als ‘’non fracking zone’’ gedeclareerd. Volgens nieuwe regels moet een bedrijf voorafgaande fracking, of zelfs maar testen naar hoeveelheden, eerst een milieu impact studie overleggen. En om dat te omzeilen, koopt men dus liever rechtstreeks grond op. Onder valse voorwendselen. Ach, alle waarschuwingen over milieugevolgen en het water verslindende fracking proces met een onzekere uitkomst, het is allemaal tegen dovemans oren. Mensen moeten alert zijn en zelf op de barricades gaan. Dan is er – voor even maar – hoop. Want BNK probeert het nu in Baskenland. En schermt ondertussen met duizenden arbeidsplaatsen…Vooralsnog heeft het Ministerie van Industrie nog geen toestemming gegeven voor fracking. Milieustudies zijn gaande. De uitkomst over de keuze van werk, winst, dekking van energiebehoefte versus milieu en veilig drinkwater? Is waarschijnlijk al gemaakt.

 

Nadat ‘’el president’’ Mas van Catalonië eerst had gezegd, niet present te zijn bij de kroning van Felipe tot Koning, gaat hij nu zijn USA reis verkorten, om er toch bij te zijn. Hij blijft – tegen beter weten in – strijden voor recht van stemming over onafhankelijkheid. En inmiddels is in Baskenland ook het onafhankelijkheids-vuur ontvlamd: ruim 100.000 Basken demonstreerden recent over een afstand van 123 kilometer voor het recht om te beslissen over de toekomst van hun regio. In september gaan de Schotten naar de stembus. Wie weet, welk precedent geschapen wordt. Europa is echter helder; wie zich wil afscheiden, sluit achter aan. Het wordt er niet leuker op, noch in Spanje, noch in Europa.