Spanje Nieuws

Wie komt op voor natuur en land?

Een nieuw restaurant ontdekt: charmante deskundige ober, lekker eten, attente service. Omdat de wijn nog niet op was na het hoofdgerecht, kwam hij met 2 kroketjes aan. Zelfgemaakt door de chef, geen diepvriestroep. Zalig. En daarna bij de rode wijn als afsluiting 2 stukjes kaas. Wijn zonder kaas, nee, dat kon niet. Bij het afrekenen nog 2 mini-mojitos. Alweer heerlijk. Van de zaak. Nou, hier komen we graag nog eens terug. Of dit voorbeeld, al van enige tijd geleden. Ander restaurant. Komt er op de tafel naast ons een zwaar gebutste pan op tafel met iets, wat heerlijk rook. Ik moest weten wat ze aten. Wenste hun smakelijk eten en vroeg, of ze me wilden vertellen, wat daar zo heerlijk ruikt. Waarop ze spontaan zeiden ‘’geef je bord maar, kun je een beetje proeven’’. Overigens, vanaf die tijd maakt de ober daar de gewoonte, om met een nieuwe plato (gerecht) eerst langs mij te komen, en met glinsterende pretoogjes te vertellen wat het is… Service, he? Dat zie ik niet 1-2-3 gebeuren in NL; stel je voor, gasten aan een andere tafel aan te spreken of mee te proeven. Of de ober te vragen ‘’wat heeft u bij die tafel geserveerd’’. Hier kan dat. Het mag dan luidruchtiger zijn; stoelen zijn meestal keiharde houten martelwerktuigen en een (of meer) tv’s staan op de achtergrond te blaten. Maar contact, gezelligheid en lekker eten = topformule.

 

Verkiezingen in 2015. Rajoy wil weer winnen. De beloofde belastingverlaging is nu aangekondigd. Gaat in 2015/2016 in. O.a. gaat inkomstenbelasting met ca. 12,5 % omlaag in deze twee jaar. Voor 62% van de belastingbetalers – die minder dan 24.000/jaar verdienen – is de verlaging van ruim 23% goed nieuws. Geen verhoging van de BTW zal plaatsvinden, zoals Brussel graag wil. Of we allemaal straks maar op de PP stemmen. En vooral even vergeten, dat de afgelopen Jaren van Rajoy’s heerschappij ruim 50 belastingen zijn ingevoerd en/of verhoogd). Te compenseren door indirecte belastingen (dus toch de BTW) en o.a. druk op bedrijfs belastingen. Huh? Enfin, Rajoy sust Brussel, ‘’todo bajo control’’ ( Rajoy spreekt noch Engels of Nederlands dus vertaal ik maar even: ‘’alles onder controle’’). Wacht maar af. Tot na de verkiezing. Gehint wordt op forse belastingverhoging op huizenbezit.

 

Eerder dit jaar meldde El Pais al, dat fors gesjoemeld wordt met nep-opleidingsprogramma’s. De regering van Madrid zag zich beduveld met ruim 15 miljoen (de fraude startte 25 jaar geleden), en de Kamer van Koophandel speelde daarin – evenals de regionale werkgeversgroep CEIM – een hoofdrol. Hoofdboef, J.L. Aneri, zou oorspronkelijk hebben willen voorkomen, dat publiek geld misbruikt zou worden. Maar de arme ziel werd onder druk gezet, en bedreigd, tja, en dan teken je dus voor niet-bestaande salarissen en cursussen. Ach gossie, en nou heeft hij nog last van depressies hiervan. Die arme ziel. De Spaanse staat heeft ruim 21 miljard betaald aan training programma’s in de laatste 10 jaar. 80% van het geld kwam van Social Seguridad (Sociale zekerheidsstelsel) en de rest van de regering (= belastinggeld) plus EU fondsen. Beheerd door regionale overheden en de SEPE, welke jaarlijks tenders uitschrijft voor gesubsidieerde trainingen, die ‘’gewonnen’’ worden door vakbonden en werkgeversorganisaties, die dat vervolgens weer uitbesteden naar private scholen en consultancy. Resulteert o.a. in ‘’hoe leer ik een gitaar bespelen/ mijn hond trainen of een Yacht besturen’’. Nou, dan maak je echt kans op werk, hoor!. Overheidspersoneel, belastinginspecteurs en lokale politici werden omgekocht. En verdorie, naast Forcem, opgezet door vakbonden en werkgeversorganisaties, ook de PP had haar vingers in deze dikke pap. Todo bajo control? Dacht het niet.

 

Iberdrola staat onder verdenking om de prijs van elektra te manipuleren. De CNMC (zeg maar de Nationale commissie van markten) is onderzoek gestart, nadat in december de prijzen ineens met ruim 11% verhoogd zouden worden. De regering stak er een stokje voor. Als ze nou gewoon door waren gegaan zoals altijd, met beetje-voor-beetje te verhogen, waren ze niet tegen de lamp gelopen. Maar ze bleken te inhalig. Vervolging of straf zal waarschijnlijk achterwege blijven. Ook al heeft men bewijzen. Teveel oud-politici verdienen daar namelijk een riant salaris als adviseur, en vriendjes moet je niet pesten, nietwaar?

 

Als het aan Qatar ligt, wordt in de stierenvechtarena van Barcelona een gigantische moskee gebouwd voor 40.000 mensen, met een minaret van 300 meter hoog. 2,2 miljard Euro heeft de emir Al Zani hiervoor paraat liggen. Om de islamitische cultuur weer terug naar Barcelona te brengen. Kan er binnen 5 jaar staan. Te bouwen door een Duits conglomeraat. Feit of droom?

 

En last but not least: het is duidelijk, dat de ‘’groten’’, zoals Repsol, verdedigd worden, terwijl het milieu, de natuur en het land onbeschermd is. De Hoge Raad heeft alle bezwaren tegen olieboringen voor de kust van de Canarische Eilanden naar de prullenbak verwezen. Het mag. Terwijl ze in 2001 nog ‘’ertegen’’ waren. Maar de PP is goede vriendjes. Met Repsol dus. Ondanks lokale tegenstand van Lanzarote, Fuerteventura (het UNESCO biosfeer reservaat ligt daar), WWF etc., plus 200.000 proteststemmen uit andere landen. Gevaar voor walvissen en schildpadden; risico’s voor visserij en toerisme, de hoofdinkomsten van deze eilanden? Onbelangrijk. Geboord mag worden tot 5000 meter diep/60 km uit de kust. Papieren, onderzoek en ander voorwerk? Moet nog gebeuren. Rare gang van zaken. Klacht ligt nu bij de Europese Commissie, hopende, dat zij dit besluit als schending van EU-regelgeving veroordelen. Ondertussen gaat dit ‘’zelfmoord beleid’’ van de regering gewoon door. Tot een eerste olielek?