Spanje Nieuws

''Hij is schuld''

Olieprijzen stijgen nauwelijks door ISIS schreven ze. Nou, hier wel. Omdat de vakanties eraan komen. Traditioneel de periode, waar de tolwegen hun prijzen verhogen (soms tot 80%) en pomphouders dus ook. Winst maken dus.

 

Consumentenbescherming? Rechten van burgers? Hier? Ammehoela. Een nieuwe telecommunicatie wet staat toe, dat antennes op daken/dakterrassen geplaatst mogen worden om de mobiele telefoonbereikbaarheid te vergroten. Zonder toestemming van eigenaar/huisbezitter, corporatie of gemeente. Dat een verhoogde straling bewezen grotere aantallen aan kanker heeft veroorzaakt, wordt terzijde geschoven. Burgerrechten wijken voor winstbejag van telecom aanbieders. Maakte het Ministerie van Industrie recent bekend. Mochten ze ooit mijn dak aantrekkelijk vinden, zullen ze mijn creativiteit in sabotage leren kennen.

 

Nieuwe belastingregels. Verlagingen, groots gepubliceerd, in de aanloop op de verkiezingen van 2015. En om de minder leuke boodschappen te verdoezelen. Want de gepensioneerde en kleine spaarder wordt gepakt. Mensen die een product hebben zoals SIALP (levensverzekering & sparen op lange termijn) of CIALP (spaarrekening op lange termijn, aangeboden door bank of kredietverlener) worden de klos. A) mag je maar 1 van deze producten tegelijk bezitten. B) inkomsten hieruit zullen vanaf 2015 belast worden, tenzij dit niet meer dan 5000,00 bedraagt. Bedragen moeten 5 jaar vast staan. Haal je’t eerder eraf, betaal je alsnog 19% belasting. De leverancier van SIALP/CIALP staat garant voor 85% van het ingelegde bedrag. Je loopt dus 15% risico. Er zullen fors minder van deze ‘’topproducten’’ verkocht gaan worden onder deze condities, schat ik zo. Naast het feit, dat de Spaanse Bank in 2013 heeft geregeld, dat spaarders voor een tegoed, dat vaststaat voor meer dan 2 jaar, niet meer dan 2,25% rente mogen ontvangen…En…spaarverzekeringen zijn doorgaans NIET gegarandeerd dor verzekeraars, wel door banken. Een gewaarschuwd mens….

 

Een Spaanse ondernemer blijkt een gloeilamp ontwikkeld te hebben die wel 80 jaar kan overleven. Voor 35,00/stuk. Alles is demonteer- en dus vervangbaar. Zijn IWOP – zo heet dat ding – is 70% minder belastend voor het milieu, ruim 96 energiezuiniger en verbruikt maar 3W. Produceren dus, nietwaar? Nou nee, want deze oprichter van de SOP, die strijdt tegen productie van wegwerpgoederen kreeg miljoenen aangeboden, om de lamp vooralsnog NIET op de markt te brengen…Liefst wil hij duurzaam hier in Spanje produceren. Zal idealisme en duurzaamheid het loodje leggen voor inhaligheid en korte termijn winst?

 

Steeds meer buitenlanders houden het voor gezien en keren Spanje de rug toe. Niet alleen vanwege fiscale pesterijen en angst, dat men hun spaargeld afneemt, maar ook gebrek aan o.a. taalkennis (vooral als men aangewezen is op zieken/verzorgingstehuis of ondersteuning). En ook omdat het leven aanzienlijk duurder is geworden; wat een paar jaar geleden nog makkelijk kon met een relatief laag pensioen, blijkt nu een stuk lastiger. Electra, gas en benzine zijn heel hard gestegen. De gemeenten doen nog net, of het allemaal niet uitmaakt, maar ze lopen miljoenen aan inkomsten mis. Het meest vertrekken Britten, Duitsers, Zwitsers, Fransen (en Belgen) - en dan vooral die met geld, want die vrezen voor hogere belastingen - maar ook veel Zuid Amerikanen die geen werk meer hebben. Nieuwe trend is om het huis te verkopen en vervolgens te huren. Hoef je niet als resident aangemeld te zijn (loopt je gemeente wel een bijdrage mis) en hoef je vooral niet dat gehate modelo 720 in te vullen. Wat overigens zo krom als een hoepel is. En dagelijks berichten in de media staan over het wegsluizen van miljoenen naar belastingparadijzen door (ex) politici, bankiers of belastingontduikers.

 

Guttegut, Princes Christina voelt zich onheus bejegend inzake de kwestie van witwaspraktijken, fraude en belastingontduiking door de rechters. Het zou gebaseerd zijn op niets, en zou alleen dienen, om haar ten schande te maken. Och, zieltje toch. Maar of ze wil of niet, ze zal zeer waarschijnlijk toch voor de rechter moeten verschijnen. Terwijl zij blijft volhouden, dat ze geen verantwoordelijkheid had betreffende de beschuldiging van fraude van haar lief, Urdangarin. Dat een groot deel van het geld liep via Aizoon, een bedrijf wat in bezit van hun beiden was, is bijzaak…Dat ze o.a. de creditkaart van dit bedrijf gebruikte om persoonlijke uitgaven te declareren als zijnde ‘’zakelijke kosten’’? Kleinigheidje. Strategisch kiest ze er nu voor, de schuld volledig op manlief af te schuiven. Zwak. En zielig.