Spanje Nieuws

Wel kind, niet Spaans?

Dat dure Castor project voor de kust van Castelló, waarin heel veel gas opgeslagen zou worden, is geflopt. Honderden aardbevingen waren het gevolg in 2013 toen ze begonnen met vullen. De concessie werd ingetrokken en de regering ziet zich geconfronteerd – wederom door klunzig onderhandelen door topambtenaren of corrupte andere lieden? – om op te draaien voor de kosten. E.e.a. zou juridisch uitgezocht worden, maar de PP laat weten, daarop niet te willen wachten. Waarom niet? Dan duurt het maar een paar jaar. So what? Als je daarmee wellicht wel kunt aantonen, dat mogelijk e.e.a. niet helemaal koosjer is verlopen? Want bij serieus in gebreke blijven hoeft geen compensatie betaald te worden. Pikant is namelijk dat er al verdenking is van fraude of in gebreke blijven van de constructeur: de eigenaar van Castor is namelijk Florentino Perez, de president van Real Madrid en ACS; en dat is nou een heeeeel groot conglomeraat van constructeurs…..Die zit ondertussen hardop te schreeuwen, dat in plaats van naar de rechter te stappen, hij genoegen neemt met 1,4 miljard. Huh? Wie smeert hier wie?

 

Helaas, het leek allemaal zo makkelijk; stellen die zelf geen kinderen wilden/konden krijgen, lieten ‘’hun’’ kind via een draagmoeder-constructie in het buitenland geboren laten worden, om ze vervolgens als Spaans burger bij hun consulaat in te laten schrijven. Maar het Civiele Register weigert ze in te schrijven. In februari had namelijk de Hoge Raad beslist, dat Spaanse consulaten de registratie van baby’s, geboren via draagmoeders, niet meer mochten registreren. Het steekt vooral, dat veel baby’s, geboren in de USA – waar draagmoederschap NIET verboden is – gewoon legaal geregistreerd konden worden. Dus hebben de kinderen een US paspoort, maar wonen in Spanje. En de rechten, te ontlenen aan staatsburgerschap, krijgen ze dus niet. Ruim 800 kinderen komen zo naar Spanje en ouders willen de gelijke status voor hen, als voor kinderen, die hier geboren zijn. Nu hebben de stellen nog de hoop, dat het Hof voor Europese Mensenrechten hier nog iets aan kan doen. Want Frankrijk werd voor een soortgelijke wetgeving eerder veroordeeld. Hoewel Spanje toegeeft, dat Europese regelgeving in principe ook bindend is voor Spanje, gaat ze nu legale manieren analyseren om dit te implementeren. Aangezien vanaf 2005 een same-sex huwelijk mogelijk is, begonnen ook vele (homo-) stellen draagmoeders te huren. Tja, en dat hadden ze dus niet verwacht. Baby boom over?

 

En dan heeft de regering ook weer even op een vrijdag besloten – volgens de officiële Staatscourant (BOE), dat de gegevens die thans in het Civiele Register (vallend onder de rechters) van alle Spanjaarden binnen 1 jaar overgedragen wordt aan aanbieders in de vrije markt. Er moet een nieuw elektronisch platform komen om deze service te leveren. Terwijl de regering al 130 miljoen had uitgegeven om alle documenten sinds 1870 te digitaliseren. Critici spreken over ‘’nieuwe wond’ voor burgers betreffende justitieel recht. Men wil nog kijken of e.e.a. voor het Constitutionele Hof gebracht kan worden, om zo te voorkomen, dat deze dienst van de publieke naar de private sector verdwijnt, onder argumentatie van schending van fundamentele rechten. In het CR worden thans gegevens zoals geboorte, dood, geslacht, huwelijkse staat etc. geregistreerd.

Ook wordt de economie verder geliberaliseerd…De prijs van butagas wordt ‘’aangepast’’ om het tekort van Gas Natural op te vangen (?) Ook zullen ITV (zeg maar APK) keuringsstations in private handen kunnen komen. Bovendien is de belasting op deposito’s gestegen naar 0,03%. Tja, met deze maatregelen zullen de banken, gasleveranciers en politici wel gaan als een speer. Oh pardon, ik bedoelde natuurlijk de economie? En de al jaren falende – maar geldverslindende  - corrupte regering van Valencia  moet ruim 265 miljoen aan onterecht betaalde EU subsidie voor de (ook al grote flop) filmstad Ciudad de la Luz terugbetalen. Oneigenlijke concurrentie, oordeelde het EC gerecht. Ach, dan zetten ze nog maar een paar centimos op de benzine, toch? Want dat kunstje kennen ze wel.

 

Buitengewoon fel trok de club van zakenmannen van leer tegen de fiscale hervormingsplannen van de regering. Niet transparant, werk bestraffend en vooral niet serieus in de aanpak van fraude. En dat de burger weer op het niveau van 2011 komt,  klopt ook niet. Selectieve keuzes, zonder dat de publieke uitgaven verminderen. Het publiceren van lijsten van ‘’schuldenaars’’  - vaak buiten hun schuld om - terwijl een lijst van fraudeurs en belastingontduikers niet wordt overwogen? Snoeiharde en terechte kritiek.