Spanje Nieuws

Catalaanse Mona Lisa

IMf wil, dat Spanje belastingen verhoogt plus BTW, om de lagere inkomsten als consequentie van de beloofde douceurtjes van Rajoy, te compenseren. Laat het IMF zich verdorie richten op Frankrijk; Spanje heeft al heel wat te verduren gehad en is weer aan het groeien, terwijl de Fransolen ondertussen wel praatjes hebben, maar zodra het gaat om uitvoering van plannen, stopt het alweer. Vooral als de burgers alleen maar dreigen met actie. Ondertussen glijdt het land langzaam de afgrond in. En Spanje? Die krabbelt kennelijk langzaam op. We zien het aan de vrachtwagens met marmer brokken; er rijden er veel meer. Er is overal meer bedrijvigheid. Hopen dat het doorzet.

 

Ach, voor de kust van Barcelona zijn wat blauwe haaien gespot. Die doen niks, hoor. Maar evengoed, even afkoelen in zee was voor 2 dagen onmogelijk. Nu mag het meer. Niet schrikken als straks iets aan de tenen knabbelt, hoor…

 

Het is bijna als vloeken in de Kerk: De Uni van Madrid wil de katholieke kerk huur laten betalen voor het gebruik van de 8 kapellen op de campus. Want ze staan op Uni-grond. Oeps.  En dan wilde men ook nog een kapel verplaatsen; ruim 24.000 handtekeningen hiertegen werden verzameld. Want de locatie zou kleiner zijn, en de 2 gebouwen hadden geen ramen. Elke 10 jaar moeten de voorwaarden tussen kerk en uni herzien worden, en het leek een goed plan, om tenminste 3 kapellen te sluiten of ze toe te wijzen als kapel voor alle gelovigen. Maar daar wil de kerk niet aan. Andere geloven moeten maar hun eigen gebedsruimtes regelen. Ondertussen had de uni al verzoeken van moslims afgewezen. Beetje hypocriet, nietwaar? En als Podemos moet betalen, om een ruimte op de campus te gebruiken, waarom de kerk dan niet ook?

 

Die Catalanen; ze blijven verbazen. Nu hebben een aantal nationalistische Catalaanse historici toch durven beweren, dat Columbus en Da Vinci van oorsprong Catalanen zijn! En Mona Lisa zou Isabel van Aragon zijn. En de achtergrond de berg Montserrat. Nou ja, zolang ze straks niet Rembrandt of Van Gogh claimen, mogen ze van mij nog even verder fantaseren, die historici van Nova Historica.