Spanje Nieuws

Olievloek - en de doeken zijn ook zoek!

Voor Gran Canaria zijn olievlekken op het strand van een toekomstig natuurreservaat gevonden. Een gebied, bekend voor zijn onderwaterwereld. Mogelijk heeft een schip bij reiniging deze rotzooi in zee gedumpt. Nog maar net had de regering goedkeuring verleend voor proefboringen. Ondanks zware protesten van de eilanden, die zeggen, niet met dergelijke milieurampen om te kunnen gaan. Nog afgezien van de effecten op natuur en toerisme. Het wachten is op een grotere olievloek. En nee, dat is niet verkeerd geschreven, de vlek wordt namelijk vanzelf een vloek.

 

Zakenmensen in Alicante hebben ‘’el president’’ Fabra van Valencia opgeroepen, Castedo – de burgemeester – eindelijk te ontslaan. Ze is verwikkeld in tenminste 3 omkoop/corruptieschandalen, maar recent omschreef Fabra Alicante nog als een toonbeeld van transparantie…Mensen, die onheus hebben gehandeld, hebben geen plek in de PP, zei hij. Maar de daad wordt niet bij het woord gevoegd, want ook Barbera (burgemeester van Valencia) zit er nog. Plus vele anderen. De zakenmannen zijn het zat. Ze roepen op dat hij nou eindelijk eens b….moet laten zien en actie neemt. Durft ie niet. Is naarstig op zoek naar een luizenbaantje met riante emolumenten – dat is nl haar eis om af te treden. Chantage noemden we dat vroeger. Nu? Politiek correcte oplossing a la PP.

 

En dan bleek de hoogste pief bij de UGT vakbond in Andalusië nog wat extra zakcentjes hebben ontvangen; naast betaling van huur, een visa card en een auto met chauffeur. Inmiddels moest hij wel aftreden. Ach, die ziel.

En Podemos, de nieuwe linkse partij, is bezig met een politiek plan om toegerust te zijn op de volgende verkiezingen (2015). Men hoopt zo stemmen af te pikken van PP en PSOE. Maar laat de PSOE nou net de meest charmante jongeman als aanvoerder hebben gekozen. Schijnt ook nog een slimme kerel te zijn. Oeps. Inmiddels is een 5 pagina’s tellend voorstel naar leden en activisten van Podemos gestuurd, want ‘’we hebben niet alle tijd van de wereld”. Ondertussen wordt getracht, Pablo Iglesias – de oprichter – in diskrediet te brengen. O.a. ook door Esperanza Aguirre (ja, die foutparkeerder in Madrid).  Het wordt een heet najaar.

 

En dan stapte verrassend in Catalonië ook de hoogste pief bij de CiU partij op. Net nu het spannend wordt, of het a.s. gesprek tussen Mas en Rajoy het tij nog kan keren over het referendum. Hij zou opgestapt zijn vanwege ‘’verschillen’’ over het proces van de onafhankelijkheid. Ondertussen heeft de regering het Hoger Gerechtshof gevraagd, Mas te dwingen, de verkiezing van 9 nov. a.s. stop te zetten. Waarop de Basken reageerden ‘’Catalonië is niet het enige probleem’’. Maar Rajoy hoort/ziet/doet niks. Behalve zakken (laten) vullen.

 

Hoe is dat toch mogelijk? Het Prado is 885 kunstwerken KWIJT!? Het getal was nog hoger, maar oh, wat een geluk, tussen 2008 – 2012 werden wel 41 (!) kunstwerken teruggevonden. Pff….Twee jaar geleden bleek bij een inventarisatie van historische en artistieke werken, in bezit van het Prado, dat het om 27509 objecten ging. Waarvan tekeningen en prints alleen al goed waren voor ruim 15000, sculpturen en decoratieve kunst kon bogen op ruim 4400 stukken en schilderijen werden opgedeeld naar historische tijdvlakken. Nu is er sprake van, dat honderden kunstwerken onvindbaar zijn. De meesten – aldus een spreker van het museum – zouden verloren zijn gegaan in oorlogen en branden. Maar ondanks alle mogelijke suggesties over verliezen t.g.v. ruil, oorlog of andere oorzaken, trapt de Audit Raad hier niet in. De verklaringen zijn niet overtuigend, en het museum moet zijn best doen, om na te gaan, waar de gemiste stukken zijn (uitgeleend, elders of…?) En ook werd de afwezigheid van een periodiek overzicht over de status van de diverse collecties gehekeld.  Want veel wordt o.a. uitgeleend – o.a. aan culturele centra – zonder dat hierover een deugdelijke administratie wordt gevoerd.  Naast een gebrek aan mankracht, om e.e.a. goed te beheren. Ach, niks nieuws, want in 2005 was deze zaak al op de agenda; toen bleken ook al vele kunstwerken zoek. Nu is het Prado bezig met de uitvoering van plan 2013-2016, waarbij on-site controles over uitgeleende werken plus de respectievelijke staat van de kunstwerken en de genomen veiligheidsvoorschriften nader onderzocht worden. Het zou gaan om ruim 1500 kunstwerken en 130 instituten/centra etc. En verder werkt men aan het fotograferen (ja hoor, er staat niet digitaliseren) van de eigendommen plus een computer toepassing om ze te managen. Klinkt goed. Maar daarmee komen de kunstwerken nog niet terug…

 

De Spaanse regering had de Catalunya bank genationaliseerd, toen met 13,5 miljard Euro aan belastinggeld weer vlot gekregen en nu werd ze verkocht. Voor 1,2 miljard. 12,3 miljard belastinggeld verkwanselt.

 

Maar daarvoor heeft Spanje als eerste land in de eurozone met terugwerkende kracht per 1-1-2014 een belasting op spaartegoeden van particulieren van 0,03 % ingevoerd. Officiële lezing: met het geld wordt de economie aangezwengeld en worden banen geschapen. Inofficieel: staatschulden worden zo gereduceerd. Want het echt grote geld van belastingontduikers, daar komt men niet aan. En dat de wet nu net werd aangenomen in de tijd, dat het WK speelde? Aldus Die Welt expres gedaan, om de aandacht voor deze maatregel te verdoezelen. En dan lees je eveneens in de krant, dat de Spaanse Bank vooral nu oproept om meer te sparen, want de pensioenen worden lager, in de toekomst. De regering heeft namelijk een 3% reductie van pensioenen per 2025 besloten. Dus: spaar meer en de belasting roomt nog meer af. Win-loose heet dat, dacht ik zo.