Spanje Nieuws

Olijfolie, miljarden en de politiek

Volgens een bericht van het ministerie van Milieu van de Balearen – tot nu toe geheim gehouden voor de bevolking – zijn in de zee voor Mallorca proeven genomen voor aardoliewinning. En wel in april 2013. Met zogenaamde airguns werden onder water explosies veroorzaakt, die dienden voor nader onderzoek. Door Seabird Exploration. Precies in de tijd, dat de walvissen bezig zijn met hun jaarlijkse migratie. Onderwaterlawaai (o.a. door schepen, industrie of dit soort onderzoeken) kan de communicatie van deze dieren verstoren, hun prooien verdrijven en mogelijk ook hun oriëntatie hinderen, waardoor walvissen mogelijk stranden. De chef van de regionale regering zou van niks geweten hebben.

 

De anti-corruptie instantie en de belastingdienst meldt onderzoek naar die 1,8 miljard (of meer) van Jordi Pujol. Die ondertussen zijn best doet, om het onderzoek te beïnvloeden in zijn voordeel. Hij zoekt o.a. naar degene, die lekte over de Andorra rekeningen. De belasting wil ook weten hoe pa aan het vererfde geld kwam. De (ooit eigen) Catalaanse Partij ERC eist een verklaring van hem in het Parlement. En ook ‘’el president’’ Mas komt in’t vizier; hij zou 2,2 miljard aan openbare werken op last van Jordi hebben aanbesteed. Maar of het tot een veroordeling komt? Zachte schikking van een paar miljoentjes en een sorry zal het wel worden. Want de rijken laat men ongemoeid. Zoals overal, overigens.

 

En verder weigert Rajoy om ook maar enige aanpassing in de financiering van regio’s aan te brengen. Dom. Zo groeit de weerstand van diverse regio’s over de ongelijkheid in bijdrage/wat ze ervoor terug krijgen en kan separatisme-gevoel groeien. Verder claimt de regering, dat de impact van de Russische boycot ‘’mee zal vallen’’ met een geschat verlies van ruim 340 miljoen. En er zouden mogelijkheden bestaan, om andere markten te bedienen. Nou, dat is ietwat te rooskleurig; want men heeft last van een dure Euro, vooral buiten Europa. En de schade zou wel eens in de miljarden kunnen lopen, als je andere berichten erop naleest. We zullen het zien.

 

Het Catalaanse referendum zou mogelijk uitgesteld kunnen worden. En dat zorgt voor spanning tussen de regerende partij en de republikeinen, want die laatsten willen desnoods zonder goedkeuring van het Hoger Gerechtshof doorgaan. Spanje doet zijn beklag bij Marokko over het ‘’toestaan’’ van immigranten (ook uit andere landen) via Marokko naar Spanje. En ook de EU is gevraagd om steun en hulp voor de enorme aantallen die Spanje overspoelen.

Vreemd: de EU zou Spanje beboet hebben enerzijds voor overbevissing en anderzijds voor het NIET behalen van de visquota (ruim 550 ton aan kabeljauw, heilbot en merlijn). Lijkt Cepsa wel: boete voor niet afnemen. En als laatste een positief bericht: Spaanse olijfolie export naar USA en Japan is groter dan de Italiaanse geworden.