Spanje Nieuws

Stieren-voetbaltraining olé

Hoe kun je van democratie spreken, als 1 partij alles kan doordrukken, tegen alle oppositie of wens van burgers in, alleen omdat ze de absolute meerderheid hebben? En zelfs autonome regio’s de mond snoeren, in het “’algemene Spaanse belang’’? Aldus geschiedde: het Hoger Gerechtshof verwierp de bepalingen van regio’s, die fracking niet willen toestaan. Want de regering wil juist dit stimuleren. Zodat de bedrijven lastenverlichting voor hun energiekosten kunnen tegemoet zien. Winst maken, omkopen, zelfverrijking, maar de solar/duurzame energiesector om zeep helpen, en alleen aan burgers eisen opleggen om energie te sparen. Zo zit dat. Het kostbare water van het noorden wordt verkwanselt voor meer winst van bedrijven. Mens, dier, natuur, kan niet bommen. Het Instituut voor Geologie en Mijnbouw heeft studies hierover uitgevoerd. Doet aanbevelingen om risico’s te verlagen. Want veilig is het allerminst. Contaminatie van drinkwater, de enorme verspilling van toch al krap water, radioactiviteit, naast verhoging van seismische activiteiten en ongecontroleerde luchtvervuiling, etc. Andere manieren zoals fracking via elektrische stroomstoten, thermisch of met behulp van stoffen op gel basis, die gerecycled worden, om maar een paar te noemen. Zal de frackers wel teveel kosten. Zelf zorgen ze wel voor vrijwaring van kosten als het fout gaat. Soria rekent zich samen met bedrijven rijk. Landbouw gaat naar de kl….en straks is er onvoldoende drinkwater. Nu hopen, dat de PP in 2015 niet meer regeert en dat anderen dit onzalige plan terugtrekken. Hoewel…Ik ga de barricades op, als het moet. What the heck, no frack!

 

Valencia weer. Het schattige Fabra-regeringsclubje heeft 6,5 miljard overheidssteun van de laatste 2 jaar uitgegeven. Al bijna net zo goed als voorganger Camps. Niet alleen om uitstaande schulden te betalen bij leveranciers. Maar vooral aan voetbaltickets; stierengevechten, een vliegveld zonder vliegtuigen; schenkingen aan pretparken en Club van Auteurs en lokale voetbalclubs. Trieste consequentie hiervan is, dat Valencia de slechtste provincie is, als het gaat om gezondheidszorg. Want daar is eindeloos in gesneden. 50% lager is de kwaliteit dan die in Navarra, die als beste – met 82 punten - uit de test komt. Beter niet ziek worden hier, want hier zijn het maar 46 punten. Bovendien wordt door privatisering ruim 9 keer meer uitgegeven dan noodzakelijk, zonder verbetering van kwaliteit of service. In tegendeel. Gezond leven en uit de ‘’ziekenzorg’’ blijven dus.

 

Het plan van grote wijnproducenten, om nog meer volume ten koste van kwaliteit te produceren, is helaas verkeerd uitgepakt. De oogst staat voor de deur. Met lagere prijzen voor druiven, en geen vrije opslagruimte meer omdat de bodega’s nog vol zitten met hun recordoogst/productie van 53 miljoen hectoliters. Nou, ik betaal liever een beetje meer voor ambachtelijke, kleinschalige eco-productie.

 

Hoe absurd kun je zijn? Pep Guardiola, de trainer van FC Bayern is gek geworden. Tot Hoeness uit de gevangenis komt, wisselt hij zijn ploeg om voor Spaanse spelers. Dat snap ik nog. Maar vervolgens liet hij een 9-jarige stier uit Pamplona komen, die met de spelers (in rood T-shirt) moet trainen. Komen ze wat meer in de benen, vindt hij. Robben kon hem wel ontwijken, en afgezien van blauwe plekken en steekwonden valt het thans nog mee. Alle speelvelden van FCB zijn inmiddels met zand toegedekt. Beter voor de stier. Een augustus dip-grap?  

 

Fabra van Castellon, ja, die voor 4 jaar gevangenis veroordeeld werd voor ruim 7 ton fraude, wil niet erin. In het gevang. Heeft om een pardon gevraagd. Tot uitspraak mag hij vrij rondlopen. Opperboef.Spanje is nu het land met de grootste jeugdwerkloosheid in de EU. 53,8%. Waar blijven nou al die prachtige EU plannen voor aanpak van deze werkloosheid? Oh pardon, die zijn opgegaan aan dure vergaderlocaties, etentjes, vervoer, snoepreisjes en door besluiteloosheid van EU-leiders en ministers de afgelopen maanden.

 

De burgemeester van Madrid zorgt heel goed voor haar 216 assessoren’. Kregen een salaris verhoging van 34%. Wat ze doen? Niks. Ze zijn noch gekwalificeerd, noch hoeven ze aan eisen te voldoen behalve dan een persoonlijke, politieke, familiaire band hebben. Vrienden, familie en (PP) loyalen dus. Zoals de broer van Minister de Guindos; de zus van Esperanza Aguirre, de vriend van Joze Aznar. Om maar een paar te noemen. Kost maar 10,3 miljoen/jaar aan de belastingbetaler. Voor niks doen. Oh pardon, waarschijnlijk zijn zij de clientèle voor de vele restaurants daar. Tja, connecties moet je in Spanje hebben.

 

En dan heb je nog de zogenaamde aforados: de bevoorrechtten, die je niet zo maar voor de rechter kunt slepen, want zij genieten immuniteit. De minister van Justitie wil hun aantal van 17.621 naar 22 terugbrengen. Ooit bedoeld om publieke figuren te beschermen tegen (valse) beschuldigingen en om lagere gerechtshoven te ontlasten. Oorspronkelijk alleen premier, cabinet en leden van het lager/Hoogerhuis. Nou, het aantal is geëxplodeerd. De eindeloze stroom aan corruptie/omkoop/fraude gevallen van o.a. politici kan dit systeem niet meer rechtvaardigen. Gallardon trekt nu ten strijde. Op naar minder immuniteit en meer transparantie en rechtvaardigheid? Pas als ze Pujol echt veroordelen voor zijn ruim 30 jaar verdoezelen van belastinggeld (ruim 1,8 miljard of meer), dan geloof ik weer in rechtsgelijkheid.