Spanje Nieuws

Leve de lol met Pujol

Die Catalaanse gek Mas blijft vasthouden aan het illegale referendum. Waarom? Straks komen er vervroegde verkiezingen; hij verliest en kan vervolgens royaal met zijn door de staat gegarandeerde levenslange inkomsten gaan rentenieren. Fijn geregeld. Samen met de Pujols een flesje opentrekken; lachen om die domme regering en burgers.Lol met Pujol!

 

Ondertussen keerde de belastingdienst aan de Pujols ruim 12.000 Euro uit, omdat de inkomstenbelasting over 2013 negatief uitkwam na betaling van de 3,1 miljoen boete, voor het verduisteren van 34 miljoen….(10% boete vanwege zelfaangifte – dit is overigens onjuist, want pas toen de krant melding maakte, belde men met de belastingdienst). Terwijl ze ruim 2 miljard elders nog verdoezeld hebben liggen? En daar 0 belasting over betalen? Ongelofelijk, dat Spanje. Als het niet zo triest was, ten opzichte van duizenden families, die elke maand maar moeten zien, hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zou je er smakelijk om kunnen lachen. Gewiekste rijkaards zijn domme belastingdienst veel te slim af….

Het komt nog mooier. Mas zelf zit met die hele zaak in de maag. Want zelf pleitte hij destijds ervoor, dat belastingen voor rijke Catalanen – vanwege hun bijdrage aan reductie van het tekort van Catalonië (?) – omlaag moesten. Dus over een inkomst van ruim 833.000 hoefde ‘’maar’’ 408 Euro betaald te worden. Aardig he, zorgen voor elkaar heet dat. Andorra heeft medewerking aan de Spaanse regering beloofd inzake het bankgeheim, maar ze wensen een ‘’oplossing’’ voor de huidige klanten – waaronder bijzonder veel ‘’goed gesitueerde’’ Catalanen en andere boeven – die nog niet zijn ontdekt…. En Rajoy zal daar in december op terugkomen. Genoeg tijd voor alle rekeninghouders, om hun geld te ‘’verplaatsen’’ naar andere fiscale paradijzen. Want de onthullingen in Andorra? Hadden eigenlijk niet moeten gebeuren met een bankgeheim tot 2017. Vervelende slip of the pen van El Mundo. Tja, het kan verkeren. Een roep om een nieuwe fiscale amnestie is gehoord. Komt er straks nog een modelo 730, voor de Juan-Español, ofwel de Spaanse jan-modaal; want er moet natuurlijk wel geld binnenkomen. En de bescherming van de rijken? Blijft zo. In het algemene belang van Spanje dus.

 

De regering plant, om de nucleaire ‘begraafplaats’ in Villa de Cañas (Cuenca) te bouwen. Het werk moest voor rond 217 miljoen gebouwd worden. Het moet alle radioactieve afval van Spanje opslaan. De locatie is controversieel. Vanwege de geologische ligging (lees: aardbevingen). Dat er in het gebied nu al holtes zijn geconstateerd, die o.a. zijn gevormd door water, mag ook niet deren. Deze zone ‘’zit wel goed’’ en is perfect geschikt voor deze tijdelijke (?) opslag. En het budget is nu al overschreden met 28 miljoen, terwijl het nog nauwelijks is begonnen. De contracten worden nl. pas per februari 2015 formeel. En de totale kosten worden door de technische directeur al geschat op 927 miljoen. Klaar moet het zijn per juni 2017. De opperbaas is inmiddels ontslagen en Endesa, de bouwer, moet thans per dag 65.000,00 betalen als penalty, omdat ze de radioactieve afval van Vandellos – in Frankrijk opslaan. Kost nog eens 60 mio meer.

 

Potverdrie, die ex PP-burgemeester van Manises (Valencia, jawel) heeft ‘’vergeten’’ om zijn loterij winst van 12 miljoen uit 2011 op te geven aan de belastingen. Hij had 850 delen gereserveerd (en dat kost een boel!). Kort voor zijn winstpakker was hij al aangeklaagd voor het ‘’gedoe’’ rondom het faillissement van Emarsa, een waterzuiveringsinstallatie. Op de dag van zijn winstneming vroeg de rechter hem – in deze faillissementszaak – hoeveel delen hij had. Hij zei 1. Maar hij bleek niet 1 winnend loterij ticket te bezitten, maar wel 159, de winst heeft hij bij 8 verschillende banken ingelegd. Sukkel. Nu wordt 3 jaar geëist; 99 tickets heeft hij zelf betaald (oh ja, dat is waarschijnlijk ook deels ‘’gefinancierd’’ uit overheid/belastinggeld via de PP) en 60 door zijn ouders en broers. Wauw, dat je dat zo even handje-kontantje kunt betalen...Ook zij worden aangeklaagd en eenzelfde straf is geëist.

 

Een paar leuke uitdrukkingen:

Tener enchufe – ofwel een ‘’kruiwagen hebben’’. In Spanje buitengewoon belangrijk; een groot netwerk met contacten op strategische/hoge posities is noodzaak wil je aan een goede baan komen of mooie deals sluiten. Een ‘’dar capetazo’’ betekent zoveel als ‘’iets op de plank leggen’’. Ofwel, iets in het ‘’ronde’’ archief gooien, als een project of opdracht niets oplevert of mislukt. ‘’Escurrir el bulto’’ is gewoonweg het werk, taken en verantwoordelijkheden afschuiven op collega’s. En waar wij zeggen ‘’ik kan er niet meer tegen/ het is me teveel’’ zegt de Spanjaard ‘’salir el tiro por la culata’’ als iets vreselijk misgaat of ‘’no dar abasto’’ als je het niet meer trekt…En deze is speciaal voor de Pujols en politici bedacht: ‘’chupar el bote’’ is letterlijk likken uit de pot; veel geld voor niks krijgen dus. En een trepa is iemand, die snel carrière maakt. 

 

De provincie van Alicante kampt met de ergste droogte sinds 1857. Bomen worden omgezaagd omdat ze dood zijn. 180.000 amandelbomen alleen al. Bomen, die wel 100 jaar oud kunnen worden en 60 jaar amandelen kunnen geven. De effecten op het landbouwgebied zonder irrigatie zijn vernietigend. Ook wij hebben nog maar 30 mm gehad dit jaar. Sinds het voorjaar van 2013 heeft het maar mondjesmaat geregeld. Onze citrusbomen moeten nu veel meer water krijgen dan voorgaande jaren, omdat 2 jaar van uitblijvende regen onvoldoende reserve in de grond gaf. Maar er zijn heel veel boeren, die geen irrigatie hebben. Amandelen, citrus, druiven, artisjokken. Geen gelegenheid, om hun gewas of bomen te wateren. Verliezen huidige oogst, en zijn bang om opnieuw te planten omdat ze niet weten, of er water komt. En kopen? Is veel te duur. Normaliter zorgt regenval voor het vullen van de waterreservoirs en de rivieren, maar dit jaar is minder gevallen dan in de Sahel in Afrika. En er komt ook geen vocht vanuit zee. Het hele eco systeem lijdt eronder. Ruim 30 ton dode vis is al verwijderd uit de wetlands van Calpe, Santa Pola en Elche en verder omlaag aan de kust. Zout niveau stijgt, reduceert zuurstof en maakt het onmogelijk voor de vissen, om te overleven. Dit gaat ook grote gevolgen hebben voor de 270 soorten vogels, die in dit gebied leven.  De flamingo’s staan in bijna droge poelen, de modder vervuilt het water nog meer en vergiftigt de dieren. Iedereen hoopt erop, dat de herfst/winter en het komend voorjaar wel weer regen komt. Want anders wordt alles nog veel erger.