Spanje Nieuws

Spaans boekhouden

De El Pais kopt dat Spanje thans ’s werelds grootste producent van marihuana is geworden. Deze industrie is met een factor 5 gegroeid in de laatste 4 jaar…Sonja Castedo, de burgemeester van Alicante is wederom onder vuur, en nu pleiten zelfs de raadsleden bij Fabra om haar uit haar ambt te zetten. Wil hij ook wel. Liefst voor de Volvo Ocean; hij moet er niet aan denken, dat zij op 11/10 naast de Koning staat. Maar ja, hoe? De regering plant een wet, waarbij Spanjaarden, die deelnemen aan de Jihad, juridisch vervolgd kunnen worden wegens ‘’misdaad van terrorisme’’ als ze aankomen in Irak of Syrië.

 

De Grand Prix Valencia 2008 – 2012 zou oorspronkelijk een deal zijn geweest tussen Ecci en Valmar Sport. Maar wat iedereen al lang wist, blijkt nu uit documenten. De race is wel degelijk georganiseerd en betaald door de belastingbetaler. Camps, Barbera en nog wat hotemetoten hebben dit stiekem in elkaar gefrutseld en met reuze beloftes over werk en inkomsten zo de PP verkiezingen gewonnen. Toen.  Fabra, de huidige ‘’president’’ heeft vervolgens Valmar gekocht voor 1 Euro, terwijl de schulden van dit bedrijf opliepen tot ca. 50 miljoen. Geweldig, wat een bestuur! Wat een visie! Viva Valencia.

 

Soria, de Minister van Industrie meldt, dat de discussie in zijn land over fracking de concurrentiepositie bedreigt ten opzichte van de USA. De noodzaak om voor fracking te kiezen is een noodzaak. Want te zien viel in Amerika, dat fracking de energiekosten tot 1/3 omlaag heeft weten te brengen voor bedrijven. Hij wil ook als wonderdokter en weldoener van de industrie te boek staan. En Repsol? Haastte zich om de totale veiligheid van fracking te bevestigen. Kunnen we rustig slapen, nietwaar? En minister Gallardon van justitie is opgestapt. Die onzalige anti-abortuswet - zijn gekronkel - komt er niet. Een verbroken verkiezingsbelofte, om gelovigen en conservatieven bij de PP te houden. Nou, die zijn nu woest.

 

Dat ‘’schattige’’ modelo 720 dwong Spanjaarden en buitenlandse residenten vanaf 2012, details over hun vermogen, verzekeringen, bankrekeningen, aandelen, onroerend goed en wat nog verder iets van waarde oplevert boven de 50.000 in het buitenland, op te geven aan de belastingdienst. Deed je dat niet, kreeg je per niet opgegeven item  5000,00 boete met een minimum boete van 10.000. Inkomens- en vermogensbelastingen hebben bovendien nog zo hun eigen boete-percentages – dat geldt uiteraard niet voor de Pujols en zo – en die kunnen oplopen tot 150%. 134.000 mensen blijken dit model te hebben ingediend, met een opgegeven bedrag van ruim 88 miljard, ofwel 9% van het BNP. In 2014 kwamen al 31.824 mensen erbij. Met nog eens 20 miljard. Degene, die in 2013 hadden gedeclareerd, en wijzigingen doorgaven in 2014, bleken ruim 26.633 personen te zijn met nog eens ruim 68 miljard. Huh? Ik heb deze bedragen letterlijk overgenomen. Want zelf kan ik er geen touw meer aan vastknopen. Alles wordt te hooi en te gras bij elkaar opgeteld. Stel je hebt een rekening van 6000,00 bij bank A, en hevelt die over naar bank B, zonder dat het bedrag ook maar 1 cent verandert. Dan staat er ineens 12.000 op het modelo! En ben je beiden voor een bepaald bedrag 50% ‘’eigenaar’’ komt het ook dubbel op papier! Da’s nou Spaans creatief boekhouden. Opgeleukte cijfers die niet kloppen. Maar 9% BNP staat wel leuk. Of de EU of het IMF dat door heeft? Oh ja, het berichtje sloot af met de mededeling, dat het onbekend is, hoeveel de belastingdienst daarvan werkelijk int, omdat belastinggeld over fondsen of investeringen in het buitenland betaald kunnen zijn. Ter voorkoming van dubbele belasting…Nou ja.

 

En toch is het – staat in een ander berichtje - die bijzondere belastingdienst gelukt, om ten miste een kleine 10,4 miljard aan fraude op te sporen en zelfs te innen. Een peuleschilletje, laten we vooral Pujols ‘’belastingparadijsbedragen’’ van ruim 2 miljard even buiten beschouwing. Wel 9% minder dan over 2012…

 

De belastingdienst heeft ruim 27.000 inspecties gelast onder buitenlandse residenten en vooral onder Spanjaarden, die vele jaren in het buitenland hebben gewerkt, en daarover pensioen opvangen. Die ze nooit hier hebben opgegeven. De aangekondigde belastinghervormingen reguleren belasting over pensioenen, met betrekking tot teruggekeerde Spanjaarden en buitenlanders die hier rentenieren. Alle details over (pensioen-)inkomsten van deze 2 groepen dienen vanaf 2008 in Spanje gedeclareerd te worden. De wet gaat per 1 januari 2015 in. Mensen krijgen 6 maanden de tijd om hun informatie op te sturen en zullen de dienovereenkomstige inkomstenbelasting over pensioen in het buitenland moeten betalen. Echter zonder extra kosten, boetes of rente over de niet-betaalde jaren. Gul! Veel protesten van buitenlandse residenten en teruggekeerde Spanjaarden kwamen. Velen van hun hadden bij de belastingdienst vooraf nagevraagd, hoe het met belasting van pensioen in het buitenland stond. En men deelde hun mede, niet van toepassing. Tot men vanaf vorig jaar belasting begon te innen; velen kwamen in de problemen. Als de schuld minder dan 18.000 was, mocht gespreide betaling plaatsvinden.. Nu is het maar de vraag, of de herziening van het belastingverdrag tussen Spanje en NL hierdoor beter of slechter uitpakt voor hier wonende NL’s. Het is al vreemd dat men inkomen niet opgaf; da’s toch de regel En bovendien werd het minstens 1x/jaar uitgebreid in kranten beschreven. Dus ‘’ik wist van niks’’ gaat hier niet echt op.

 

Maar het komt wel goed. Via een belastingverlaging. Omdat de bevolking de laatste jaren zoveel offers moest brengen… Als PP-verkiezingsbelofte. Mogelijk al per 1-1-2015. Een gemiddelde verlaging van 12,5% wordt geroepen. Voor 14,4 miljoen Spanjaarden, die minder dan 24.000/jaar verdienen, zou de belastingverlaging wel 23% worden. 11,6 miljoen met minder dan 18.000/jaar betalen zelfs 31% minder. Kritiek in de regering is niet mals: de regering werkt voor de zeer rijken en de hervormingen zijn een mix van verkiezingsleuzen, leugens, ideologie en gebrek aan verantwoordelijkheid. Echte, noodzakelijke veranderingen in de economie zouden een beter fundament vormen voor sociale en politieke cohesie, zo hard nodig in dit land. En de huidige inkomstenbelasting? Is economisch, politiek en sociaal helemaal fout.