Spanje Nieuws

Ga voor de droom

Regen…wel 110 mm tot eind september, dankzij 71 mm in deze maand. Nog net geen 50% van vorig jaar, maar goed, altijd nog beter dan de minder dan 15% voor die tijd.

 

Het duurde nog geen uur tot het Constitutioneel Hof van Spanje oordeelde, dat zolang de rechters zich buigen over de kwestie van het Catalaanse referendum, er geen mag/kan plaatsvinden. Duurt minstens 5 maanden. Mas en pro-separatisten zijn ‘’ertegen’’. Wanneer leren ze dat je dit soort rechten niet met chantage afdwingt, maar gewoon via de politieke weg?

 

Och ja, het zat eraan te komen na de tijdelijke ‘’verlaging’’ van de electraprijs…In het 4e kwartaal mogen we 11% meer betalen. Waarom? Vanwege het ‘’zware weer en de vraag van toeristen’’. Ze verzinnen elke keer weer iets nieuws.

 

De Italiaanse bank Unicredit en het Spaanse Santander willen bij vermogensbeheer gezamenlijk optrekken. Unicredit vindt dat Santander de perfecte partner is om het vermogensbeheer in geografisch en zakelijk opzicht te organiseren. Santander verkocht vorig jaar al 50% van haar aandeel aan de 2 participatiefondsen Warburg Pincus en General Atlantic; die eveneens meedoen. Zij krijgen 1/3, Unicredit en Santander ook elk 1/3 aandeel in de gezamenlijke onderneming, welke ruim 328 miljard Euro zal beheren. Verwachting is, dat de participatiefondsen over een paar jaar eruit stappen. Dan moet de handel naar de beurs.  

 

El Mundo meldt, dat de Pujol familie ruim 580 miljoen uit Spanje heeft gehaald in de afgelopen 5 jaar. De politie heeft details over betalingen van familieleden en bedrijven, die gecontroleerd werden door  Jordi en Josep. Er is bewijs voor illegale zaken tussen Mas en Pujol. Info komt uit Liechtenstein, Zwitserland, Andorra, Luxemburg, Guernsey en Jersey. Kat in bakkie voor de belastingdienst: 50% boete direct innen? Welnee….Fabra durft bij nader inzien Castedo toch niet aan te pakken, maar de eigen PP afgevaardigden graaien vrolijk door: tussen de 2800 – 22.000 wordt per jaar bovenop het salaris bijgesnabbeld.

 

23 september begon de meteorologische herfst, maar de 22e was het al hommeles in de provincies Murcia en Alicantes: gota fria’s, stortbuien, hagel zo groot als tennisballen; ravages, vernielingen, op sommige plekken een nationale ramp. De weersagent AEMET voorspelt voor de komende maanden ‘’normale’’ neerslag. We zullen het zien. De huizen, die bij Macisvenda – vlak bij ons – gebouwd waren, bleken te liggen in een rambla (of arroyo): dat zijn oude rivierbeddingen of uitsparingen, die bij grote neerslag het water opvangen en afvoeren. Tja, en als dan toevallig net jou huis, muur of tuin ervoor ligt; dikke pech; het water met stenen en aarde moet en zal zich een weg banen. Niemand van de huiseigenaren, die zich bij de bouw van deze huizen realiseerde, waar gebouwd werd. Afgezien van de bouwer….Misdadig. Maar ook een beetje naïef van de kopers: als je in Spanje een huis wilt kopen moet je altijd kijken naar a) ligging (industrie? Vervuilers? Hoogspanningsleidingen? Tegen heuvel aan?); b) bestemmingsplan (hoewel dat zo maar aangepast kan worden later…), en c) nog zo wat zaken, zoals of rekeningen zijn betaald en belastingen betaald…Verblind door ‘’prachtig huis/mooie ligging’’ kan een droomhuis ineens een nachtmerrie worden.

 

 

Nog een opkikker (?) voor gepensioneerden in de provincie Alicante: over de komende 40 jaar zal hun besteedbaar inkomen met 33% dalen. Vanwege hervormingen. En graaigedrag van politici, bankiers  en belastingontwijkers…Ondertussen ontvangt de katholieke Kerk jaarlijks ruim 160 miljoen, dit jaar een plusje van 0,7% Waarom? Laten zij eens onroerend goed belasting betalen! En het vliegveld Corvera bij Murcia, vlak bij het bestaande van San Javier, gaat waarschijnlijk wederom binnenkort niet open…Alsof verspilling nog niet genoeg is, denkt Madrid al weer aan een nieuw Euro Vegas. Wang Jianli, de steenrijke Chinees, die eerder het gebouw España kocht, vlakbij de Gran Via, lijkt interesse te hebben in constructie van een zakelijk- en ontspanningscentrum in de regio…

 

Maar laat ik afsluiten met een leuk bericht: gaan voor je droom. Steen voor steen bouwt de nu 89 jarige Don Justo Gallego al 52 jaar aan ‘’zijn’’ kathedraal in Mejorada del Campo. Geen bouwplan, noch is hij architect; zonder vergunningen en uit zijn hoofd bouwt hij aan zijn project. Inmiddels staat al een heus gebouw van grootste afmetingen, met een 37 meter hoge koepel. Veel hulp komt van vrijwilligers en een actiegroep is op Facebook bezig voor legalisering van dit unieke bouwwerk. Coca Cola schilderde hem in 2005 af als stille gek in een spotje over het drankje Aquarius; ‘’alles kan, als je er in geloofd’’. Hij klimt zelf nog kwiek steigers omhoog en sjouwt kruiwagens met materiaal rond. Kijk maar eens naar de video, zo indrukwekkend: http://inspanje.nl/algemeen/7492/stille-gek-bouwt-al-52-jaar-aan-eigen-kathedraal-bij-madrid/ .