Spanje Nieuws

Spaans nazomeren of naar de knoppen?

21 oktober: terwijl NL geconfronteerd wordt met de eerste najaarsstorm en hoogwater, beleefden wij een echt ‘’Spaans’’ nazomertje: overdag 31,8 bij ons; om 23 uur nog 29 graden. De volgende ochtend om 6 uur bleek het nog 25 graden. Zalig! Aan de stranden bleken temperaturen tot 35 graden mogelijk, dankzij een hete luchtaanvoer uit de Sahara. In Amerika kennen ze de ‘’Indian Summer’’. Nou, de ‘’Spaanse’’ mag er ook zijn. Helaas, de nacht/ochtendtemperaturen zijn thans ver gezakt. Ook niet zo erg.

 

De regering heeft het zoeken naar gas offshore bij Nerja en Torrox stopgezet. De Canadese CNWL Oil wilde daar boren. Maar het werd afgewezen. Vanwege tegenstrijdige belangen (milieu & toerisme). Daarbij maakte men gebruik van de ‘’Declaratie van milieu impact’’ waarbij de vele nadelen van dit project de doorslag gaven. Bovendien zou het niet voldoen aan de eisen voor natuurbescherming in dat gebied. Er zijn nl daar ook twee natuurparken: de kliffen van Maro en Cerro Gordo met haar unieke onderwaterlandschappen, en de Tejeda, Almijara en Alhama Bergen. Lena vreest voor ‘’compensatiebetaling’’ (die zogenaamde investeringsbescherming; als een land/regering dwarsligt kan een bedrijf zich beroepen op gemiste inkomsten/oneigenlijke concurrentie en schadevergoeding vragen); want geld moet verdiend worden.

 

Voordat Rato – voormalig IMF directeur en Spaanse Minister van Economie – door de PP eruit gegooid werd, ging hij zelf. Tijdelijk dan. Met een riant salaris kon hij het niet laten, om met de creditcard van de met staatssteun geholpen BANKIA  ongelofelijke sommen geld te spenderen voor etentjes, drank, kleding etc. En dat terwijl je dagelijks leest over uit-huis-zetting en armoede onder de bevolking. Europa sommeert ondertussen Spanje, om de miljoenen oneigenlijke subsidies aan grote bedrijven terug te vorderen. De belastingvoordelen zijn niet in overeenstemming met Europese wetgeving en selectieve bevoordeling was niet juist. Ach, geeft niet, de regering heeft ondertussen voorgesteld, om belastingen in de regio’s te verhogen om zo ruim 1,7 miljard op te halen. Vooral belastingen over inkomen, juridische hulp en – ja hoor – benzine. Trek de beurs maar weer, kleine man.

 

Noord Spanje wordt geconfronteerd met een grote sterfte van amfibieën; deels door zogenaamde rana-virussen (bij kikkers, padden, salamanders), maar ook andere amfibieën blijken ten prooi te vallen, evenals vissen en reptielen. De populatie in Picos de Europa is onderzocht en wordt sinds 2005 (waar toen de eerste massasterfte door dit zelfde virus plaatsvond) jaarlijks geteld. Mogelijk is dit virus (ook common midwife toad virus genoemd) het park ingebracht door mensen. In Galicië, ca. 200 km verderop, vonden wetenschappers een ander virus (BNV), wat vooral staartsalamanders besmette. De mogelijkheid van het virus, om verschillende soorten te infecteren, heeft als gevolg, dat sommige soorten zullen uitsterven omdat als de ene soort doodgaat, er een andere ‘’waard’’ voor het virus is. Noord Spanje is een van de vele plekken op aarde, waar amfibieën worden bedreigd. Sinds een paar decennia wordt een heuse amfibiesterfte waargenomen. O.a. als gevolg van uitbreiding van een schimmel (die de huidbescherming van amfibieën lamlegt); virussen, maar ook verkleining van de leefruimte, pesticides en klimaatverandering. In Duitsland staat ruim 50% van kikkers, padden en salamanders op de rode lijst. En ook Mexico doet pogingen, om haar salamanderpopulatie te redden.

 

De ex Minister van Justitie en Binnenlandse Zaken, Acebes, is aangeklaagd door het Nationaal Gerechtshof. Hij kocht aandelen in Libertat Digital – nu een niet functionerend nieuwsblad – met geld uit de PP-partijkas (de zogenaamde B-rekening); hij is de eerste die aangeklaagd wordt in de Barcenas affaire (die van de PP penningmeester).

 

 Spanje heeft een probleem – of positief geformuleerd, een uitdaging? Te groot is de klasse van politici, bankiers, ondernemers die zich schuldig maken aan corruptie, fraude en belastingontduiking. Zelfverrijking zien zij bepaald niet als verwerpelijk ‘’hij doet het ook’’, is de leus. Pas als deze groep mensen wordt vervangen door een ander soort – welk overigens hier nauwelijks te vinden is – zal een ommekeer kunnen plaatsvinden. Grondige herziening van de kieswet, het wakker schudden door de opstandige partij Podemos wellicht? Als er niet snel iets gebeurt, gaat dit land naar de knoppen.