Spanje Nieuws

Mea culpa

Het cabinet heeft een aantal culturele erfgoeden via wet vastgelegd. Stierengevechten zijn er niet bij. Wel bij voorbeeld de Trashumancia – elk jaar trekken duizenden schapen door Madrid; het gevolg van het ‘’vrije doortrekrecht’’ van schaapskuddes door Spanje.

 

En ja, dan vinden ze ook nog geld om de ruimtevaart te financieren: wel 344 miljoen, en voor de ‘’National Fiesta’’ (niet nader gespecificeerd) wel 4 miljoen. Hadden ze beter voor werkgelegenheidsprojecten kunnen gebruiken…

 

Ja, ja, de Pujols hebben het even helemaal gehad. De ‘’oude’’ Jordi heeft zich verschanst in het huis van zijn huisbewaarder. Hij klaagt dat hij nergens anders naartoe kan (geen enkel van de huizen van zijn familie?), en geïsoleerd, verlaten, verbitterd zint hij nu op wraak en dreigt de handdoek in de ring te gooien? Welke? 3 zonen van hem zijn aangeklaagd, nieuwe bankrekeningen zijn ontdekt en aanklachten worden voorbereid. Ach guttegut. Wen maar vast aan het idee van een gevang. Met zonder zachte donsdekentjes, tenzij je ervoor betaald.

 

Alicante wil een ‘’Guggenheim’’ op het Volvo Ocean Race terrein, om ook in de 3 tussenliggende jaren toeristen aan te trekken. Vrees dat het weer een prestigeproject gaat worden met louche geld en zonder opbrengsten…Tenzij iemand een briljant idee heeft?

 

Recent stond in de krant een lang artikel en een gedetailleerde kaart over sterftecijfers voor 6 soorten kanker in Spanje (darm, maag, blaas, borst, long en prostaat). Kort door de bocht gaat het artikel over het feit, dat in sommige gebieden – vooral die met zware industrie – de kans op sterfte aan kanker 50% hoger ligt dan gemiddeld in Spanje. Gepubliceerd door het National Epidemiology Center, en gepubliceerd in het BMC Cancer, is het een resultaat van onderzoek bij ruim 1 miljoen mensen, die overleden zijn aan kanker tussen 1989 – 2008.  Outdated? Welnee. Naast de ‘’industriële vervuiling’’ is ook het dieet als factor genoemd: vooral in Burgos en Palencia (Noord Spanje) is de kans op maagkanker duidelijk hoger dan elders. Daar eten ze b.v. meer gerookt vlees/vleeswaren en minder fruit en groente dan mensen die aan de kust leven. Maar even verderop wordt gerelativeerd: ….Je kunt in bepaalde regio’s een groter % kans hebben, om dood te gaan aan een bepaalde kanker, maar het absolute risico van kanker is nog steeds minimaal….Niemand moet dus op basis van deze bevindingen denken ‘’ik ga verhuizen naar een andere regio’’. Maar hoe je het ook wendt of keert, roken is het meest gevaarlijke voor onze gezondheid, waar je ook leeft. En als dan nog luchtvervuiling erbij komt? Nog erger. In Galicië ben je tevens blootgesteld aan radon (radioactief), ook geen leuk goedje. En woon je vlak bij open kolenmijnen? Ook niet best. Voor je darmen dan. Of cementfabrieken. Nou, daar weten we alles van. Funest voor de mens en de omgeving. Chemische industrie & blaaskanker; ook een dodelijke combi. Weten we dat ook weer. Het advies? Stop met roken, eet meer groente en fruit, beweeg meer; zorg dat je gewicht op peil is. Maar niet verhuizen.

 

Verder meldt El Mundo, dat kinderen onder 16 eigenlijk geen mobiele telefoon moeten gebruiken. Toch stralingseffect. Weten we al jaren. El Pais meldt het stopzetten van het referendum van de Canarische Eilanden over het wel/niet zoeken naar olie voor de kust. E.e.a. wordt nu voor de Hoge Raad uitgevochten. En Rajoy heeft zijn excuses aangeboden aan alle Spanjaarden voor de corruptiezaken van zijn partij PP. Of het wat verandert? No. Want elke dag is er weer een nieuw- of vervolgverhaal. Never-ending-story zonder gevolgen.