Spanje Nieuws

Ja = Nee!

Maandag kopten de kranten – niet alleen in NL en Duitsland – dat ruim 80% VOOR een Catalaanse onafhankelijkheid heeft gestemd. Onjuist. Van de totaal 6,3 mio stemgerechtigde Katalanen heeft maar 2 – 2,2 mio gestemd, dat is dus hooguit 1/3 van alle kiezers. En van die 1/3 stemmers stemde 80% JA. Maar 2/3 stemde niet. En is dus ERTEGEN. Mas eiste vervolgens een officieel referendum. Hoezo eisen? Hij heeft jammerlijk verloren. Maar de berichtgeving was suggestief ‘’wat de Schotten niet lukte, lukte de Catalanen wel’’. Helemaal niet. Maar kennelijk is een sexy kop beter verkopend dan een juiste. En lang niet iedere krantenlezer is bereid, om het hele artikel te lezen, om pas aan het eind te ontdekken, hoe het echt zit. Zo vernaggel je de lezer. Zelf schuld, had je maar moeten doorlezen zou de krant kunnen redeneren. Maar zo werkt het niet, beste redacteuren. 

 

De autonome provincie Valencia – ja, die met een groot aantal aan fraude/corruptie en andere onfrisse politieke zaken – is creatief. Vooral als het om innen van nieuw bedachte belastingen of het oneigenlijk gebruiken van afdrachten gaat. Alicante – onderdeel van Valencia – kan er ook wat van: bij de ITV (autokeuring) rekent men extra voor een ‘’lawaaitest’’ die volgens de technici aldaar complete onzin is. Maar betalen moet je. En wie steekt het in de zak? Juist ja. En om corruptie tegen te gaan, pleitte het provinciaal gerechtshof voor een wijziging van de wet. Nou, dat zal er wel niet van komen. Want dan kan gelijk de hele PP in het gevang…De suggestie, om politici, die onder verdenking of onder aanklacht staan, te verwijderen uit hun ambt zal evenmin opgevolgd worden. Zijn alle gemeentes, instanties en andere  geldverslindende  constructen gelijk stuurloos…

 

En wat is het toch schandalig, dat journalisten erachter kwamen, dat de PP president van Extremadura belastinggeld (via de reiskostenregeling van de Senaat) gebruikte, om zijn vriendinnetje op Tenerife te bezoeken. Kostte maar 10.000,00 in 18 maanden. Een prikkie toch? Inmiddels is de boef gescheiden en probeert hij zich eruit te kletsen. Gun ze toch een verzetje….

 

Jaja, ook al heeft de consumentenclub FACUA blootgelegd, dat de 5 grote elektriciteitsbedrijven van Spanje samen hebben gekonkelefoeselt bij tarieven voor de nieuwe elektrische meters, zal het niets uithalen. De consument blijft daarvoor 4 Euro extra betalen.

 

Spanje en Portugal werden door Europa geroemd als ‘’beste jongetjes uit de klas’’ voor hun hervormingen. Stonden ze een paar jaar geleden nog aan de afgrond, ze zijn omhoog gekrabbeld. Dankzij bezuinigingen en harde maatregelen. Langzaam is weer groei te zien in Spanje. De werkloosheid lijkt heel langzaam ietsje te dalen. Maar helaas, pindakaas – of zal ik zeggen serrano-ham? – 2015 is het jaar van verkiezingen. In beide landen. En de bevolking zal de regeringen straffen voor hun harde koers, ontberingen en corruptie. Miljonairs, multinationals, fraudeurs, politici en belastingontduikers lopen nog veel te vaak vrijuit. Rajoy is zo ongeveer de minst populaire politicus, zijn PP is thans minder dan 30% van de stemmen waard. En de PSOE ziet wel kansen met de jonge kandidaat Sanchez, maar hij moet ijverig naar een coalitiepartner uitkijken, want ook de PSOE redt het niet alleen. Wereldeconomie en de financiële markten houden in hun achterhoofd wel degelijk rekening met politieke instabiliteit, fragmentering en laakbaar leiderschap met mogelijk radicale koerswijzigingen. Vooral de opkomst van de links populistische PODEMOS partij en het separatisme voeden deze angst. Catalonië was ooit de rijkste provincie (met 1/5 van het BNP) maar door het fantastische bewind van Mas is het thans afgezakt naar een steunzoeker met ruim 62 miljard aan schulden die aan Madrids infuus hangt. Edoch, de onrust over onafhankelijkheid doet Spanje geen goed. Podemos wint zieltjes met populistische plannen; o.a. om zich niet aan EU regels te houden, zoals Frankrijk en Italië. Het dictatoriaal regeren door 1 partij zal waarschijnlijk wel ten einde zijn. Vraag is, welke gevolgen dit heeft. Economisch en financieel.

 

Vakbonden UGT en CC zijn boos op PP om de vakbondsrechten te beperken, zoals die van collectief onderhandelen en het recht om te staken. Bovendien wil de UGT een minimumloon van 800,00 per 2016. Omdat het economisch beter gaat. En mensen meer geld moeten uitgeven. Vergeet het maar. Economie groeit mondjesmaat en iedereen houdt hand op de knip. Nou ja, behalve rijkaards dan.

 

Verdorie, De Guindos – de minister van Economie – was tussen 2008 – 2010 de financiële partner/directeur van PWC, een van de bedrijven die verantwoordelijk waren voor het ontwerp van de financiële opzet van de lage-belastingtruc voor grote bedrijven en rijkaards in Luxemburg. Juncky gaf dan wel zijn OK voor lage belastingtarieven voor meer dan 360 multinationals tussen 1995 – 2013, maar de Guindos deed mee. Overigens gebeurt het nog steeds. Belastingdouceurtjes voor degenen, die het kunnen betalen in Spanje. Ruim 30 van de ‘’grote’’ bedrijven betalen haast niks. De rijken stallen hun geld via SICAV’s (zeg maar soort stichtingen/BV's voor vermogensbeheer) tegen een paar %.  

 

Spanje heeft helaas weer plaats nr. 1 gehaald, als het gaat om werkloosheid onder 55 – 64 jarigen, ruim 20% (OECD gemiddeld 6%); gevolgd door Griekenland 16,3%; Portugal 13,7%. Zonder perspectief op verbetering.  

 

Het Europees Gerechtshof oordeelde in februari, dat de extra belasting , welke Spanje bovenop de prijs van brandstof zette (1 – 2,4%) onterecht was. Sindsdien proberen transporteurs die dus deze illegale belasting betaalden, het geld terug te krijgen. Nog zonder resultaat. Nu dreigen ze met staking. En dus heeft MvEZ aangekondigd, dat ze bereid zijn om het volle bedrag terug te geven. Uiteraard tegen de meest lastig mogelijke procedure/administratieve rompslomp op basis van benzinebonnetjes. De burger die ook teveel betaalde, heeft het nakijken, want wie bewaarde nou al die bonnetjes over de afgelopen jaren?