Spanje Nieuws

Commercie in natuurparken

De President van het Congres sluit verdere controle op reiskosten van afgevaardigden uit. Stel je voor, als nog meer politici gevonden zouden worden die belastinggeld privé opmaken….Iberdrola opende het eerste windpark in Kenia, en moderniseert het elektrische net in Nairobi. Fijn; hier is het pet met het Electra-net; in de zomer overbelast (want te klein om rekening te houden met toeristen); zelf stroom opwekken wordt bestraft of onmogelijk gemaakt. En wederom gedonder over scholingsgelden die niet voor scholing zijn uitgegeven. What’s new, Lena?

 

De European Investment Bank heeft nog 4,4 miljard tegoed van de ooit rijke – maar door Mas geruïneerde en nu steun trekkende – provincie Catalonië; maar dat is een schijntje als je bedenkt, dat de schuld aan BBVA en CaixaBank ruim 61 miljard bedraagt…Het risicopremium is met 60% gestegen de  afgelopen 2 maanden, als gevolg van  Mas’ idiote onafhankelijkheidsplan.  

 

De nieuwe familiewet lijkt families vooral te ‘’stimuleren’’ om niet te scheiden (?). En de PP besloot – zoals gebruikelijk solo – dat in Nationale Parken vrijetijdsactiviteiten mogen plaatsvinden. Zoals jagen. Oppositie is kansloos, want PP heeft meerderheid van stemmen. Natuurbescherming? Onbelangrijk. Binnenkort dus paragliden (zonder motor) boven Guadarrama, zeilen op de zee van Monfrague. En de jacht gaat minstens een 300 miljoen opleveren. Natuur wordt vernield door rijke politici en macho-jagers en bedrijven, die nu al ‘’winst’’ zien in exploitatie van deze activiteiten.

 

Repsol is gestart met zoeken naar olie voor de kust van de Canarische Eilanden. Ondanks protesten van o.a. Greenpeace. De regering gelooft, dat Spanje ruim 1,5 miljard/jaar aan dure import kan besparen (de huidige lage olieprijs bespaart Spanje thans ruim 8 miljard. Zien we overigens nauwelijks iets van aan de pomp, maar dat terzijde). De kosten voor de oliewinning zijn 10 miljard, en het levert 5000 banen op. Zegt men. Critici menen, dat nog geen 19% van de verwachte olie daar gevonden/gewonnen kan worden. En dat het een te groot risico voor de eilanden, de biodiversiteit en het toerisme is. Het is nu maar te hopen, dat de onzalige plannen voor fracking in Spanje even op ijs worden gezet; door het overschot zijn de prijzen ver onder de productieprijs gedaald, dus mogelijk zijn de frackers even niet zo ‘’gestimuleerd’’ om ook hier aan het werk te gaan…

 

IS strijders hebben gewaarschuwd, dat de Straat van Gibraltar een terrorisme doel is. Men wil kanalen en doorvoergeulen over de hele wereld aanvallen, boten en tankers overvallen om zo de Westerse economie te treffen. Ge zijt gewaarschuwd.

 

Tot slot: omdat de Catalaanse aanklagers niet willen, doet die van de Staat het. Mas voor het gerecht slepen wegens ongehoorzaamheid over de illegale 9 november stemming. Ontslagen zijn niet uitgesloten in dit gevecht tussen regionale- en landelijke aanklagers, want het kan niet, dat de regionale aanklagers zich niet aan de wet willen houden en ongehoorzaamheid tonen.