Spanje Nieuws

Belasting? Alleen voor de burger

Benzine en diesel zijn verlaagd in prijs op het niveau van 2011. Maar daar doen lang niet alle pomphouders aan mee. Vooral Repsol blijft belachelijk hoog. Enfin, we konden voor het eerst sinds lang weer eens tanken rond de 1.20/liter. Wauw.

 

34% van de Spaanse werknemers verdient minder dan 645 Euro, maar 0,7% verdienen meer dan 6500,/maand. In Alicante blijken 4 op de 10 werknemers minder dan het minimum loon te krijgen.

 

De a.s. belastinghervorming in januari is volgens de oppositie een verloren kans; de inefficiency in belastinginning; belastingontduiking en andere knelpunten worden niet opgelost. Sterker nog, de ongelijkheid wordt groter; heel goed voor de kleine groep rijken, slecht voor de grote groep midden- en lagere klasse. De net overleden – rijkste vrouw van Spanje met 52 titels – Duquesa de Alba – laat een enorm fortuin achter. En wat zegt de belastingdienst? Ruim 90% hiervan hoeft niet belast te worden. Want de ruim ¾ van de erfenis, ca. 2,8 miljard, zou historisch erfgoed zijn (paleizen, landgoederen, kunst etc.). Ach, en elke provincie heeft bovendien haar eigen belastingregels. De meeste van haar kinderen wonen in Madrid, daar geldt een 99% (!!!) subsidie voor erven….Dus bij een geschat vermogen van 3,2 miljard, hoeft maar 0,2% belasting betaald te worden. Het is dat ze de schilderijen en antiquiteiten voor haar overlijden in een stichting had gezet, anders had haar erfenis wel 9,7 miljard bedragen. En als haar kastelen en landgoederen niet tot het historisch erfgoed zouden behoren, zou het zelfs 57,8 miljard belopen. Daarvoor in de plaats komt in 2015 vast een nieuw modelo 7xxx om de gemiste inkomsten elders op te halen…

 

Brussel onderzoekt of het zoeken naar olie voor de kust van de Canarische eilanden wel in overeenstemming is met EU milieuwetgeving. Repsol gaat gewoon door.

 

Wederom grote protesten in Alicante en eis om het aftreden van de burgemeester Sonja Castedo. Laatst meldde ze wel, dat ze niet verkiesbaar zou zijn in 2015. Nee, kan ook niet, want ze is in een aantal aanklachten verwikkeld rondom fraude, corruptie, belangenverstrengeling en omkoping. Maar aftreden? Hooguit als Fabra haar een gouden handje toesteekt. Voor zover hij dat niet al heeft gedaan komt dat er binnenkort wel aan.

 

De wet, die aan Sefardische Joden de Spaanse nationaliteit toekent, heeft haar 1e test in het congres overleefd. De afstammelingen van die joden, die Spanje moesten verlaten in 1492 hebben hier recht op. Ze krijgen 3 jaar de tijd voor de aanvraag via internet. Eigenlijk wilde de PSOE, dat ook de moren, sahauri’s en de kleinkinderen van Spaanse ouders, niet geboren in Spanje, aan deze groep toegevoegd werden. Maar ze trokken dit verzoek in. De wet wil ‘’goed doen’’ wat historisch een grote fout was. Hun eigen nationaliteit hoeven ze daardoor niet op teven; dat is opmerkelijk, want wil je Spanjaard worden, moet je de eigen nationaliteit opgeven. Nu al kunnen Sefardische joden de Spaanse nationaliteit krijgen als ze tenminste 2 jaar in Spanje wonen. Hetzelfde geldt voor mensen uit Zuid Amerika, Andorra, de Filippijnen, Equatoriaal-Guinea en Portugal. De laatste 8 jaar werd aan 175 sefardim de Spaanse nationaliteit verleend, en 746 hebben een verzoek tot naturalisatie ingediend.

 

En gekke Mas van Catalonië? Die wil regionale verkiezingen uitschrijven, om zo de onafhankelijkheid af te dwingen. Verkiezingen dus met het doel van een volksbesluit over afscheiding. En wel binnen 18 maanden. Hij zal niet verkozen worden, wil hij ook niet. Rentenieren op staatskosten levenslang, wijntje met Pujol en lachen om al die domme burgers, die keihard werken, dat is zijn doel. Boef.