Spanje Nieuws

Dinero dinero dinero

De nieuwe baas van Santander, Ana Botin, heeft even geshuffelt, en een nieuwe CEO benoemd. De oude moet maar met pensioen. Met 48 jaar. Krijgt hij 800.000/jaar aan pensioen. Voor 23 jaar werken. In schril contrast hiermee het bericht, dat duizenden postbeambten staken tegen nog lagere lonen en de onzekerheden over hun baan. De helft van de Spanjaarden denkt dat ze op pensioengerechtigde leeftijd niet hun eindjes aan elkaar kunnen knopen. Een op de 5 denkt, dat hij niet eens pensioen krijgt. En spaargeld? Is door de crisis al lang op; 47% vindt het belangrijk om te sparen voor later, maar als je niks verdient, valt er ook niks te sparen.

 

En een van de leden van Spanjes juridische waakhond, Merce Pigem, moest aftreden. Samen met haar zus betrapt op een tripje Spanje/Andorra en v.v.  Met 20.000 euro cash. Zij is een van de 20 leden – de vocales genoemd – van de Hoge Raad van Gerechtigheid (CGPJ), waarin juristen en rechters zetelen die het legale systeem van Spanje in de gaten houden. Door de Catalaanse nationalisten van de CiU partij was ze voorgedragen. Maar lang niet zo slim als de Pujols. Want Seplac, de waakhond tegen witwassen van geld, start nu een onderzoek.

 

Castedo ontplofte even. Toch al beschuldigd in 4 corruptiezaken, kwam ze in aanvaring met een EU-woordvoerder, die haar beschuldigde en zei, dat door haar Alicante als de basis van corruptie in Spanje wordt gezien. Dat vond ze niet echt leuk. Da’s dan pech. Laat ze eindelijk ontslagen worden zonder gouden handdruk!

 

Nee, Junquera wil niet meegaan met de suggestie van Mas, om maar 1 kandidaat voor de onafhankelijkheid van Catalonië op te laten treden bij de vervroegde verkiezingen. Junque wil nl zelf veel te graag. Mas speelt ondertussen de grote man en eist 2,18 miljard van Madrid, om de negatieve balans op te krikken. En, de ooit zo ‘’rijke’’ provincie blijkt voor 2015 ook weer meer uitgaven te plannen dan inkomsten. Waarbij o.a. 36% hogere kosten voor haar ambassades (ja, ja, Catalaanse, niet Spaanse) en maar 1,5% meer voor gezondheidszorg, die daar met de dag beroerder wordt. Het mag wat kosten, egotrippen.

 

In oktober zakten de prijzen van benzine met 3,4%, resp. voor diesel met 3%. Maar…Benzinestations zagen hun winst stijgen met 5,1%, omdat ze pas veel later de daling aan de consument doorgaven (ca. 17 cts/liter). Dat is nog eens makkelijk geld verdienen. 

 

De Spaanse Consumentenbond was voortvarend. Mijn verzoek om bemiddeling met de gasleverancier is door ze in behandeling genomen. Helaas. Cepsa wenst niet mee te werken, dus blijft alleen nog de gang naar de rechter. Niet dus. We gaan het contract gewoon uitzingen, en zullen de komende 3 boetes steeds zo traag mogelijk betalen. Boeven zijn het.