Spanje Nieuws

Doe't ie het of niet?

De regering geeft langdurig werkelozen 400,00/maand voor 6 maanden. Dit zou ruim 300.000 mensen helpen. En 6 maanden is eveneens de periode van juridisch onderzoek van zaken zoals die fraudezaak Gürtel. Zodat de rechtspraak wat sneller verloopt. Of deze zaken voor juni rond zijn? De rechterlijke macht zucht ‘’veel te kort’’. Beetje doorwerken! Moet toch niet zo ingewikkeld zijn met al die tonnen aan bewijzen!

 

De levensverwachting in Spanje is de hoogste in de EU, nl. gemiddeld 82,5 jaar. Alleen in Zwitserland en IJsland leeft men langer, maar die zitten niet in de EU. Spaanse vrouwen worden overigens zelfs 85,5 jaar oud, mannen 79,5. Ruim 5 jaar meer dan de meting in 1990. Kortere levensduur is het gevolg van obesitas, alcoholconsumptie, roken en lage gezondheidskosten per persoon. Maar het positieve is vooral de kwaliteit van de publieke gezondheidssector? Huh? Waar blijft het mediterrane dieet? Oh ja, dat wordt om zeep geholpen door het ongezonde junkfood spul: ontbijten met koekjes, vette troep voor de lunch en s ’avonds aan de snacks. Over 5 jaar? Mexicaanse toestanden hier.

 

De Spaanse voetbalteams schulden de staat 542 miljoen. De belastingdienst bevestigt dat. Wil nog niet zeggen dat ze ooit betalen…Ondertussen heeft Bankia honderden miljoenen gefraudeerd en investeerders gedupeerd bij hun lancering op de aandelenmarkt. En Rato, de boef - pardon baas – die kan 6 jaar gevangenis krijgen omdat hij loog tegenover de Bankia aandeelhouders. En over valse bankrekeningen. En miljoenen onterechte declaraties. Maar hij weet van niets. Zegt onschuldig te zijn. ‘’De anderen deden het ook’ ’zal zijn verweer zijn. Klopt. En mocht de belastingdienst toch willen innen? Ga je toch gewoon naar Andorra! De Spaanse Moto GP Champ Marquez doet dat, want bij een inkomen van 10 miljoen/jaar hoeft hij dan maar 30.000 inkomensbelasting te betalen.

 

De PP heeft haar eigen record gebroken: maar 1 van de 4000 amendementen over het budget in de senaat is goedgekeurd. Ruim 8000 voorstellen werden door de oppositie voorgedragen, waarvan 0,02% is toegekend. Ongekend resultaat in het parlement sinds 1977. Democratie?

 

Als Urdangarin, de man van prinses Christina, nu zou schikken, komt hij weg met 6 jaar gevangenis en betaling van 6 miljoen. Zo niet, zou hij wel eens 18 jaar gevangenis kunnen riskeren. Doe’ ’t ie het of niet?

 

Provincie Alicante eist van ruim 8000 huiseigenaren dat ze binnen 1 jaar de staat van hun huizen (flats/appartementen) op orde moeten hebben. Het betreft een nieuwe gemeentelijke verplichting over renovatie van gebouwen, die meer dan 75 jaar oud zijn. Mogen ze zelf betalen. Waarvan?

 

Men is niet te spreken over de Katholieke Kerk in Cordoba. Het gaat over de - op het Alhambra in Granada na - 2e belangrijke toeristische attractie van Andalusie. De Mezquita (de Moskee). Werelderfgoed voor allen. Maar…de Mezquita heet niet meer zo op de website, de leaflets en de tickets voor dit machtige monument, waar de kerk zonodig een kathedraal in moest bouwen. En de verwijdering van de naam kan de kerk dus doen, omdat ze geregistreerd staat als eigenaar. In 2006 slim gekonkelefoeselt, toen niemand het door had. Het bisdom had namelijk op basis van een wet, nog uit de tijd van Franco, de mogelijkheid, eigenaarschap te registreren zonder noodzaak van bewijs dat de kerk daadwerkelijk de eigenaar is. De fundamentalistische houding van de Bisschop, waarbij religie voor gewone logica, geschiedenis en algemeen belang wordt gezet, stuit niet alleen de wethouder van toerisme in Andalusië voor het hoofd. Onacceptabel is het, omdat de Mezquita aan het volk van Cordoba toebehoort, en dat ook altijd zal blijven. Maar deze mooie uitspraak zou weleens op juridische onmogelijkheid vastlopen. Ook Google Maps verwijderde kort geleden de naam Mezquita, maar na protesten is dat weer teruggezet.

 

Spanje is de 6e Europese economie die het meeste voedsel naar de rest van de wereld exporteert. De industrie moet groeien om te kunnen concurreren met andere aanbieders, vooral uit opkomende landen. Maar 1000 van de 29.196 bedrijven in deze sector hebben meer dan 50 werknemers. Varkensvlees en wijn zijn de meest bekende producten die men in andere anden aantreft (en dan is er ook nog olijfolie, gerookte paprika, groente en fruit om maar een paar producten te noemen).

 

CAF, het in Baskenland gevestigde Spaanse treinstellenbedrijf heeft haar grootste opdracht ooit getekend. Met Nederland. Het gaat 118 treinstellen bouwen. Voor 500 miljoen. Hopelijk degelijker dan Fyra? En stiekem, want niks gelezen hierover in NL media? Oh ja, ik snap het al, komen alleen maar vervelende Kamervragen van…

 

In 2008 stelde de minister van industrie een bevel uit om energiebedrijven te dwingen, het teveel berekende bedrag terug te geven aan haar klanten, als ze van leverancier wisselden. Dat plan werd gestopt door de nieuwe minister. Maar recent is dit bevel weer omhoog gekomen. Terugbetaling van 3 miljard. En nu is ook bekend, waarom die vorige minister het plan had stopgezet; er zat namelijk een formule in om dat geld weer terug te halen door een extra belasting bij bestaande klanten... Inmiddels is een klacht ingediend bij het Europese Hof voor deze gang van zaken.

 

De krant ABC had weer een schitterend grafisch ontwerp; druipende zwarte olie valt van de bovenkant van de krant. Aan de onderkant gouden benzine. Over het zwarte staat – 43% en over het goud – 13%. Spreekt voor zich.

 

De langste vrachttrein van de wereld is aangekomen: Van China via Kazachstan, Rusland, Belarus, Polen, Duitsland en Frankrijk. 13.000 kilometer om 40 containers te vervoeren.

 

En per 16 december a.s. stopt Google News in Spanje. Zij zijn not amused over de nieuwe wet per 1-1-2015, die Google verplicht te betalen voor links naar kranten.