Spanje Nieuws

Fracken zul je!

Potverdrie, terwijl het economisch gezien steeds minder aantrekkelijk wordt om te fracken, omdat de olieprijs zo laag is, komt de Spaanse regering met een ‘’charme offensief’’ – weliswaar heel de verkeerde kant op – voor fracking; bijna iedereen is hier ‘’tegen’’ deze productiewijze, die schadelijk is voor mens, milieu en waterhuishouding. Maar nu wil men overheden verleiden om dit toe staan onder het mom van winstdeling, voor regeringen en landeigenaren. Plus belastingversoepelingen. Want fracking is goed voor de mensen. Zegt de regering. Echt? Het idee is een belasting op exploitatie, met een vergoeding voor het gebruik van land, en als er dan gefrackt wordt, compensatie van 1% van de jaarlijkse opbrengst. Moet het vinden van frackingplaatsen vergemakkelijken, is het plan, want is toch financieel aantrekkelijk? En beter voor de gemeentes, want er komt geld? Oh ja? En het schaarse water dan? En als het allemaal niet gaat zoals gepland? Zegt dan de regering ook ‘’we helpen een handje’’? Brrrr....Lena’s haren staan recht overeind bij deze chantagepraktijken waar gemeenten, die financieel aan de grond zitten, met geld verleidt worden om gevaarlijke risico’s te nemen. Voor nu en de toekomst. En bovendien moet er een agressievere frackingmethodiek toegepast worden, vanwege de geologische structuur in delen van Spanje. Aanvragen zijn al ingediend in Cantabrië. Die het niet willen. Maar gewoon overruled worden. Soria – die boef van een Industrie minister ziet alleen maar $ en reductie van kosten voor de industrie. En juist in de kwetsbare gebieden zoals Cantabrië, La Rioja, Navarra, maar ook Asturië. Catalonië wil strengere beperkingen, en Andalusië heeft voorlopig een 2-jarig stopverbod voor fracking ingesteld. Aragon wacht op EU richtlijnen. E.e.a. zal alleen kunnen plaatsvinden, als de EU de technische condities vaststelt, waarbij bescherming gegarandeerd wordt voor milieu en gezondheid. Galicië heeft in februari een wet aangenomen, waarbij fracking alleen mogelijk is als veiligheid gegarandeerd is (hoe kan je dat nu garanderen??) Baskenland is in bespreking. Enne…Als de landeigenaar niet eens is met fracking? Wordt het gewoon onteigend en wordt compensatie betaald. Fijn he, zo’n regering. Watervervuiling en aardbevingen zijn het gevolg. Ernstig? Ja! Reden om fracking te verbieden in Spanje? Nee, in tegendeel. Nu maar hopen dat de olieprijs nog veeeeel goedkoper wordt. Want fracking loont pas bij een olieprijs van 100 dollar/vat. 

 

Wederom Andalusië in de kijker: 138 miljoen weggegooid aan zogenaamde zzp-ers; ruim 42% van de subsidies zijn niet gerechtvaardigd, bleek achteraf. Ach, is toch peanuts? Jaume Roures, de man, die 33% van de voetbal uitzendrechten in de Mediapro groep heeft, heeft ruim 250 miljoen in 150 bankrekeningen in belastingparadijzen gestald. De bal – pardon het geld – moet rollen, nietwaar? Naheffing? Nooit van gehoord...

 

En ook al heeft Spanje in de tussentijds her en der wat regen ontvangen, het staat nog allesbehalve rooskleurig voor sommige gebieden. Het grootste stuwmeer in de Marina Baja bevat op dit moment maar 6,5% van haar capaciteit; de stuwmeren in de provincie zijn maar gevuld met gemiddeld 17,6%. Het laagste % sinds 2010. Dat belooft een moeilijk 2015.

 

Ja, ja, De familie Pujol moet toch terechtstaan. Voor belastingontduiking. Ook de ex president. Want men gelooft niet in het verhaal van een erfenis van 30 jaar geleden. En ook de Banka Catalana had hier een smerig handje in.

 

Wederom heeft Rajoy een belofte gebroken en wederom wordt de abortie wet uitgesteld. En waarom wordt toch Francisco Camps niet aangepakt? De  ex ‘’president’’ van Valencia, die miljarden geld besteedde aan Formule 1, vliegvelden zonder vliegtuig en andere onzinprojecten van vriendjes? Aangetoond betrokken en/of verantwoordelijk bij de corruptie/fraudezaken zoals El Bigote en Gürtel? Samen met al die andere PP politici, die aangeklaagd, onder verdenking of met harde bewijzen gewoon doorgaan? Tel daarbij op de ‘’fouten’’ die gemaakt zijn bij verkiezingen; de vervalsingen van documenten, fiscale delicten en de dubieuze financiering van projecten, campagnes etc. En toch, Camps blijkt maar 6 keer voor te komen in het 217 pagina tellende onderzoeksrapport. Huh? De rechterlijke macht durft niet door te pakken (druk van de PP?!) Want noch staat/is hij aangeklaagd, noch is hij veroordeeld, en niemand die nu daarom vraagt. Camps wist officieel nooit ergens van – die onschuldige ziel – nooit heeft hij zelf iets getekend (nee, daar had hij zijn hulpjes voor), noch heeft hij zaken geautoriseerd. Slim gedaan, kerel!  Goed voorbeeld doet volgen, denken de politici, ongeacht van welke partij. Podemos als grootste partij zou geen absolute meerderheid krijgen. De kans dat ze in 2015 gaan regeren, is miniem, want zogenaamd niemand wil met hun samenwerken. Zo wordt een poging tot democratie in de kiem gesmoord.