Spanje Nieuws

Barcelona en Montsy

Grootheidswaanzin in Catalonië: ook al blijkt thans een meerderheid van de Catalanen geen afscheiding of onafhankelijkheid meer te willen, toch blijft ‘’el president’’ stug doorgaan. Ruim 6 miljoen Euro worden uit het raam gesmeten voor zijn ambassades, die gek, terwijl andere regio’s in Spanje 22 miljoen besparen. Ook al wordt hij voor de rechter gedaagd voor de illegale verkiezing, hij blijft een arrogante, geldverslindende en slechte bestuurder voor zijn burgers. Want de nieuwe inkomstenbelasting is ook geen zoetje: goed voor de middeninkomens tussen 35 – 53.100, slecht voor degene, die minder dan 12000 verdient of boven de 175.000. Catalanen zullen gemiddeld 2% meer betalen dan overige Spanjaarden.

 

Nou, als de ‘’schatmeester’’ van de regering wat regelt, is het meestal niet fijn. Voor de burgers dan. Montoro heeft de rentebetaling van leningen aan de regio’s kwijtgescholden. In het verkiezingsjaar 2015. Fijn he, die PP? Catalonië en Valencia profiteren hier het meest. Maar al die gederfde inkomsten moeten toch geïnd worden. 1 x raden bij wie. Helpt de ‘’EL GORDO’’ – DE kerstlotterij, ook maar mondjesmaat, want afgezien van de paar gelukkigen blijven nog veel te veel mensen werkloos (ruim 25%, en de jeugd bijna 50%) en is voorlopig van economische opleving – zoals Rajoy eerst groots meldde, en later vanwege overweldigend protest weer moest intrekken – weinig te merken. 

 

Dubbele tong en geniepige linkmiechel, dat is Diaz: eerst steunt ze de eigen PSOE kandidaat Pedro Sanchez; een jonge, sympathieke smooth talker, die de PSOE uit het slop moet krijgen, en nu schiet ze hem in de rug. Waarom? Omdat ze zelf wil. Terwijl ze steeds riep, dat Andalusië haar prioriteit had? Tja, deze provincie is helaas niet sexy genoeg. Wil je macht en egotrippen, luxe shoppen en veel verdienen, moet je in Madrid zitten, zal ze gedacht hebben. Hoop dat dit kontdraaien afgestraft wordt. Door eigen partij en burgers.

 

Guttegut, het Europese Hof van Auditoren heeft de luchthaven van Cordoba aangemerkt als voorbeeld, hoe EU lucht-infrastructuur gelden nou net niet hadden moeten worden uitgegeven. Van de 85 gespendeerde miljoenen waren 13 uit het EU potje. Maar het aantal passagiers is tussen 2007 en 2013 met 70% gedaald, airlines komen niet en nu worden alleen nog private vluchten en die van de overheid daar afgehandeld. Het zoveelste top-of-the-flop vliegvelddrama in Spanje. Het oordeel is dan ook, dat Spanje het land is welk het meeste subsidie geld heeft verkwanseld. Ook 7 andere vliegvelden worden genoemd, vanwege hun gebrek aan rendement (Badajoz, Fuerteventura, La Palma, Madrid-Barajas, Vigo en last but not least Murcia). En die situatie zal zich de komende jaren nauwelijks verbeteren, luidt de prognose. Tja…De EC constateert dat ‘’in sommige gevallen’’ de investeringen niet het ‘’effectief gebruiken’’ van subsidie voor infrastructuur reflecteren. Daar mag je’t dan mee doen.

 

En ze moet toch. Voor de rechter komen. De Infanta – ofwel Prinses Christina. Voor belastingontduiking, gebaseerd op bewijzen dat ze heeft samengewerkt in de frauduleuze activiteiten in 2007/2008 met manlief Urdangarin. 2,6 miljoen schadevergoeding wordt geëist. Naar de gevangenis zal ze vast niet gaan. Maar ze moet wel opdraven, half 2015. Of ze afstand doet van haar recht op troonopvolging door dit gedoe? En wellicht gerechtigheid zal zegevieren?

 

Oeps, ruim 26.000 kilo ‘’foute kebab’’ is in beslag genomen in Barcelona. Kwam uit Oost Europa, zonder gecontroleerd te zijn. Een succes voor Europol en Interpol, die proberen, de netwerken te ontmantelen, die voedsel en dranken produceren, distribueren en verkopen zonder dat deze aan kwaliteits- en veiligheidseisen voldoen. In 2013 nam de Guardia Civil ruim 500 ton aan illegaal voedsel in beslag en 400.000 liter aan illegale dranken. Overigens niet de eerste keer. Met dat kebab; nou net dit ‘’vlees’’ zorgt voor veel gedoe in Spanje, omdat vaak paarden-, kippen- of kalkoenvlees gemengd is door ‘’puur rundvlees kebab’’. Wil je zeker zijn dat het echt is? Koop dan vlees bij een goede slager en maak het zelf. Eet smakelijk.

 

Barcelona galmt door de kamer. Van Queen en Montsy Caballé. Lees ik net over de deal, die ze met de openbare aanklager heeft gesloten. Ze ontdook belasting van 500.000 Euro, doordat ze claimde, in Andorra te wonen. Terwijl ze in Barcelona resideerde. Voor 6 maanden gevangenis en 240.000 boete hoeft de zaak niet voor de rechter. De 500.000 heeft ze al terugbetaald. En de gevangenis zal de 81 jarige wel niet ingaan omdat de straf onder 2 jaar is (en dan hoef je bijna nooit echt naar de gevangenis) en ze verder geen strafblad heeft.