Spanje Nieuws

Politiek, maffia, lynx en banken

Maffia-hackers hebben de archieven doorzocht van anti-corruptie-aanklagers in Madrid en Barcelona. Vanuit Rusland. En ze zijn erin geslaagd, details te verkrijgen over georganiseerde misdaad. Het % mensen dat verhuisd om werk te vinden, is met 60% gedaald. Waren in 2008 nog ruim 224.000 mensen naar een andere provincie vertrokken, is dat 5 jaar later nog maar 91.000.Rajoy laat weer van zich horen; 2015 wordt het jaar van het feest. En zijn prioriteit zou het herstel van de levensstandaard zijn. Voor wie?

 

De regering van Andalusië (Junta) dreigt met onteigening van de Cordoba moskee als er geen overeenkomst met de kerk komt binnen 3 maanden. Een gezamenlijk management is voorgesteld. De Islamitische naties hebben een alliantie gevormd met de Junta, waarbij de classificatie van de moskee als kerk als een provocatie wordt gezien. Iran, Qatar en de UAE, zijn een paar van de 52 moslimlanden die achter het gevecht van de Junta staan.

 

Diario de Mallorca maakt melding van 2 kritische rapporten van het Ministerie van milieu waarin een verbod op het zoeken naar olie voor de Balearen is geadviseerd. Madrid verkent de mogelijkheden welke door de regering op de Balearen werd stilgehouden. Begonnen was al in 2012. Hoezo, de burger serieus nemen?

 

Spanje en Portugal betwisten bij de VN een maritieme zone welke gasreserves bevat. Spanje eist erkenning als Spaans soeverein territorium van ca. 296.000 km2 (ongeveer de grootte van Italië) in het westen van de Canarische Eilanden. Portugal claimt 3% hiervan sinds 2009.

 

El Pais had een artikel, waarin de Universiteit het monopolie op kennis is kwijtgeraakt. Een aantal experts menen, dat het internet bijna volledig de waarde van een universitaire titel heeft verlaagd, en anderen, zoals Roger Chao, een prof van de Hong Kong University en raadgever voor de VN, denkt dat de waarde van de universiteit er een is geworden van stimuleren van kritisch en analytisch denken. Tja, de Spaanse Uni’s blinken hier niet uit, probleemoplossend denken, dat kunnen ze niet echt hier. Of het tot een andere manier van leren/studeren en opleiden leidt? Ik betwijfel het. Want ‘’men’’ is het zo gewend. Makkelijk dus.

 

Triest record: 20 van de 27 Iberische lynxen die zijn gedood in 2014 bleken overreden. Hoewel de dieren beschermd zijn, gaat het bijzonder slecht met ze, aldus het WWF. Niet verwonderlijk; een forse afname van de konijnenpopulatie door een nieuwe ziekte (RHDV) – die hun eigenlijke voedsel is – levert in Andalusië harde overlevingstijden op. Bovendien is een beschermd park lang niet veilig want men kan er o.a. ook boeren. En die boeren zetten dan ook nog valstrikken – voor die paar dunne konijntjes in de paella – en dat wordt een lynx ook fataal. Tja, de redenering is dat de valstrikken een traditionele wijze van ‘’jagen’’ is, dus houden we’t maar zo. En als een lynx zo stom is, erin te trappen, pech.

 

De banken hebben hun melkkoetjes weer snel gevonden. Commissies werden soms met 100% verhoogd. Ruim 6,7 miljard leverde dat de banken op. Kosten voor een rekening stegen van 60 naar 120,00. Kosten voor onderhoud voor credit card en hypotheek werden verhoogd. Nieuwe commissies werden verzonnen, zoals die, als je een contante betaling in de bank zelf doet. Kassa! De consumentenbond straft diegene met de smalste beurs en er wordt gevreesd voor nieuwe commissie, zoals die op het hebben van een deposito. Ach, en dan meldt de krant nog dat directieleden van de failliete Caja Madrid zichzelf ruim 15 miljoenmeer aan salaris hebben uitbetaald onder het heerschap van Blesa (2007 – 2010); aldus een audit van PWC. Ja, en? Niks. Geld is veilig weggestopt. In Andorra en zo.