Spanje Nieuws

Politiek troef, crowdfunding en Tour/Vuelta

De Catalaanse leider van de Republikeinse Partij, Junqueras, zegt dat Podemos en PP hetzelfde territoriale model verdedigen en dat dit te diep in de Spaanse Staat is ingebed. Niks nieuws. Maar ook de PSOE leider Iglesias wenst een onafhankelijkheid van o.a. Catalonië niet te accepteren. Al dat in de aanloop op verkiezingen en een duidelijk NEE tegen Catalonië. Waar overigens nu nog maar minder dan 40% iets voelen voor onafhankelijkheid…

 

64,7% van de Spanjaarden maakt zich zorgen over economisch herstel dit jaar; men wil meer maatregelen tegen corruptie en transparantie van politici. Vreemd genoeg zijn het juist de jongeren die met meest optimistisch zijn over 2015. Voor het eerst sinds 2007 zou werkgelegenheid gecreëerd zijn, maar vaste contracten zijn maar 8%, aldus El Pais; terwijl El Razon meldt, dat de vaste contracten wel met 19% zijn gestegen…Het is maar hoe je het brengt.

 

De krant Informacion in Alicante kopt, dat het Ministerie van (economische) ontwikkeling de haven van Alicante heeft veroordeeld tot een aanhangsel van die van Valencia, omdat het niet aangesloten wordt aan de Mediterrane Corridor. De regering had een aanpassing aan de internationale standaard voor het treinspoor, waardoor een connectie met de vrachtterminal mogelijk was geworden, uitgesloten. En de regering van Alicante heeft een droogte-waarschuwing afgegeven, maar heeft verder geen bal gedaan om het probleem rondom de transfer van water uit de Jucar op te lossen. Niks doen is ook een manier van regeren. Of het geld aan onbenulzaken verspillen.

 

De regering van Murcia verwacht dat men de belastingontduiking met een factor 5 zal kunnen aanpakken; in 2014 werd 55,7 miljoen verborgen geld gevonden, en van elke 70 inspecties is er wel een, die niet-gedeclareerde hoeveelheden boven de 4 miljoen blootlegt. Boven de 4 miljoen? En 1 op 70? Kom op, dat moet beter! En 4 mag 1 miljoen worden!

 

Er schijnt een nieuwe regionale wet (alleen voor Murcia?) van kracht te zijn. Met hoge boetes voor verwaarlozing of slechte behandeling van huisdieren. De wet zegt, dat het gemeentehuis verantwoordelijk zal zijn voor elke straathond/kat totdat de eigenaar is gevonden of men het dier heeft laten inslapen. Fretjes en ander klein grut telt niet als ‘’huisdier’’. Tot 100.000,00 kan een boete oplopen. Ja zeggen, maar nooit opleggen of innen, want de gemeente gaat echt niet zoeken naar de rechtmatige eigenaar en laat de dieren liever inslapen. Sneller en goedkoper. Niks dierenwelzijn; met de mond belijden, maar er niet naar handelen. Een enkele uitzondering daargelaten.

 

Spannend! De Duquesa de Alba, een van de rijkste vrouwen die pas overleed, schijnt in 1973 een stiekem testament hebben gemaakt en leverde dit in een gesloten enveloppe in het bijzijn van 5 getuigen af bij haar notaris. Pas te openen na haar dood. Nou, de erven zitten op het puntje van de stoel, want voor eind januari wordt het geheim openbaar gemaakt. Komen er lijken uit de kast, verborgen schatten, herverdeling van eigendommen of…? Speculaties alom, en de kinderen kunnen niet wachten. Zou ze ze allemaal bij de neus hebben genomen? We weten het gauw genoeg.

 

Bij verreweg de meeste politieke partijen zijn onduidelijkheden – en dan druk ik me voorzichtig uit – met betrekking tot de financiering. Nu wil het betrokken Tribunaal nader onderzoek doen. En de kranten zijn niet allemaal onpartijdig; want triomfantelijk wist er een te melden, dat Podemos - dat is de nieuwe partij, die volgens peilingen heel veel stemmen gaat krijgen - ruim 50.000 van donaties voor de EU verkiezingen heeft verborgen. Nee, meldt een andere, dit kwam via crowdfunding binnen. En da’s nou de crux; want de wet voorziet (nog) niet in crowdfunding. Snel nog misbruiken om grootse illegale donaties legaal naar partijen te regelen?

 

En voor de Tourliefhebbers; de 9e etappe wordt gefietst in Spanje, op 30 augustus 2015 en eindigt in Cumbre del Sol, Benitaxell, met dalen/klimmen onderweg van wel 18%. Gestart wordt mogelijk vanuit Torrevieja. Nou, krijgt de provincie Alicante toch nog even een Vuelta de España mee…Na 11 januari kunnen de liefhebbers de details – die thans nog niet bekend zijn – over de route opzoeken.