Spanje Nieuws

Schijnheiligers, testosteroontjes en vaderschapstest

Ze provoceert waar je bijstaat. De Kerk. Juist nu de controverse over de moskee in Cordoba zo hoog oploopt, wordt een tentoonstelling geopend over christelijke heiligen en maagden – uit wel 44 kloosters. Te zien in? Jawel, de moskee. En was tot voor de annexatie – want dat is het toch? – de toegang gratis, kost de entree nu 30,00/pp. 1,4 miljoen bezoekers hebben de kerk in de moskee in 2014 ruim 9 miljoen opgeleverd. 30% gaat naar liefdadigheid, 25% naar onderhoud en de rest? Naar culturele en pastorale activiteiten en algemene kosten. Belasting betalen ze nog steeds niet. Schijnheiligers.

 

Ana Botin, de nieuwe baas van Santander, heeft snel geleerd. Zorg goed voor jezelf en je kring van directeuren en ander boeventuig, en pluk de aandeelhouder en kleine spaarder. Ruim 30% winst over 2014. 7,5 miljard in een nachtelijke coup binnengehaald door nieuwe aandelenuitgifte, en het dividend met 66% verlaagd. Gracias para nada.  

 

Het Panamakanaal moet toch de meerkosten gaan betalen aan o.a. Sacyr. Omdat de aanvragers kennelijk nalatig waren en niet alle info hebben vrijgegeven voor aanvang van de bouw; noch dat ze helder waren over condities om basalt te verkrijgen of de kwaliteit daarvan. De contractant (Autoriteit van het Panamakanaal ACP) wordt nalatigheid verweten. En het Spaanse Sacyr – onderdeel van het bouwconsortium GUPC - kreeg dus toch gelijk. Ook al zijn ook zij niet zuiver op de graat. Spaanse bouwers staan bekend op hun plotse neven/bij/nieuwe kosten, die na de offerte ineens gedeclareerd worden. Enfin, ruim 2,3 miljard $ wordt geclaimd; nu heeft arbitrage dus geleid tot eis tot betaling van in elk geval alvast 233 – 463 miljoen$. Maar voorlopig wacht het ACP hier nog 28 dagen mee. Op hoop van..?

 

Het is bijna te belachelijk om nog serieus genomen te worden; alweer – de zoveelste – verandering van snelheid op wegen/snelwegen en in steden. In het voorjaar gaat het weer veranderen. En waarom? 894 mensen zijn bij verkeersongelukken om het leven gekomen op snelwegen, 79% van het totaal van 1131 slachtoffers. Dat zijn er 32 meer dan in 2013. De logica van dit soort maatregelen is onbegrijpelijk. De testosteroontjes op wielen of de hyper Chikkies die al bellend, toeterend en vooral gebarend duidelijk maken ‘’flikker op’’, zoeven langs ons. Goh, wat zou het inkomen van de provincie fors stijgen als je boetes int bij controles. Maar ja, de politie durft niet. Bang om omver gereden te worden. Alleen brave zotten zoals wij houden ons aan de snelheid. Dus verzinnen ze wel wat anders, om ons te beboeten. Maar vooralsnog lukt ze dit niet. Nou vooruit, 1 keer dan, in 2014.

 

En jawel, het gaat er toch van komen. Juan Carlos moet verplicht een vaderschapstest ondergaan. Heeft het Hoogste Gerechtshof van Spanje bepaald. De Belgische I.J. Sartiau beweert een onechtelijke dochter van hem te zijn. A mai, zeg, wie had dat toch gedacht? In2012 heeft een gerecht 2 dergelijke verzoeken nog afgewezen vanwege de in de grondwet verankerde immuniteit. Ook toen had Sartiau en de Catalaan (ja hoor, zo'n eigenwijze) A.S. Jimenez beweerd, bastaardkinderen te zijn. De toenmalige DNA-testen wezen toen uit, dat beiden met 91% waarschijnlijkheid een gemeenschappelijke ouder hebben (jawel, JC dus)en daarop richtten zij zich tot het Koninklijke Hof met verzoek om erkenning als nakomelingen van de Koning. Toen ze geen gehoor kregen, gingen ze naar het Hoger Gerechtshof. Goed zo.