Spanje Nieuws

Te weinig regen? Gaat prijs elektra omhoog

N.a.v. de gebeurtenissen in Parijs meldde de krant, dat Spanje al in 2010 in het geheim een plan goedgekeurd had, om jihadisten en terroristen aan te pakken. Onder Zapatero nam de regering maatregelen om rekrutering van nieuwe terroristen, verbetering van grenscontrole, verhoging van veiligheid op drukke plaatsen en optreden tegen organisaties, die criminelen ondersteunden en/of ze financierden. Een van de speerpunten was het in kaart brengen van de moslim gemeenschap in Spanje. Het inschatten van het risico van terugkerende vechters (uit Afghanistan, Irak), en Al Qaeda. Nu lijkt het gevaar nog groter als gevolg van de IS die groeit in Syrië en Irak en de grootschalige rekrutering in o.a. Spanje. Afgelopen week keurde het Ministerie van BiZa dan ook een plan goed, waarbij specifiek tegen gewelddadige radicaliteit opgetreden zou worden en tegengas gegeven zou worden – vooral via sociale netwerken. De oppositie (PSOE) eist meer tijd om wetgeving toe te rusten om terreur beter te bestrijden. Het lijkt er op, dat Rajoy veel van dat toenmalige plan heeft overgenomen. Van belang was in dat 2010-plan ook, dat men de moslim gemeenschap vol zou erkennen; met rechten en vrijheid, zolang ze zich hielden aan hun wettelijke en sociale verplichtingen. Om te voorkomen, dat sociale uitsluiting een bodem kon vormen voor radicalen. Het opleiden van civiele en sociale diensten en leraren was voorzien. Het beter monitoren van geldstromen met informatie over verdachte transacties door banken werd geadviseerd. En verhindering van binnenkomen van radicalen, als ze een veiligheidsrisico vormden. Check op moskeeën en opleidingscentra voor moslims; legale mogelijkheden om ongereguleerde misdaden toch te kunnen bestraffen, buiten de wetgeving om. Waarom is dat niet EU-wijd gedaan? Toen?

 

El president Mas van Catalonië drijft Catalonië in een volgend ongeluk door zijn roep om vervroegde verkiezingen op 27 september a.s. Ondanks steeds kleinere steun voor onafhankelijkheid door eigen bevolking (onder 40%) en zonder steun van de ERC. De kranten zijn vernietigend; Mas heeft gekozen om niet te regeren; het is de 3e verkiezing in 5 jaar. Met desastreuze gevolgen, want de ooit rijkste regio hangt thans aan het infuus van Madrid; in 2015 krijgen ze 8 miljard. En gedurende de afgelopen 5 jaar – inclusief dit jaar – is het totaal aan steun opgelopen tot ruim 40 miljard.

 

PP gaat een nieuwe wet aannemen over fundamentele rechten voor het Congres; betekent boetes als je leden daarvan zou beledigen of bedreigen via Twitter. En geeft de politie de macht, om onwelgevallige inhoud op sociale netwerken zonder rechterlijk bevel te beboeten of weg te halen. Democratie en vrijheid van meningsuiting?

 

De regio Murcia gaat de bouwindustrie een boost geven; 6 wettelijke maatregelen maken het makkelijker, om vertragingen t.g.v. milieuschendingen te vermijden; minder bureaucratie; kleine verbouwingen zonder vergunning of bouwen helemaal zonder vergunning, de komende 10 jaar kan het allemaal. Rechten van bewoners, natuur en milieu? Wijken voor winstbejag. Terwijl duizenden huizen leeg staan/niet afgebouwd zijn. Nieuwe onroerend goed bubbel?

 

De Zwitsers willen niet meewerken om data vrij te geven over de bankrekeningen van de penningmeester van de PP, Barcenas. Want Spanje kon e.e.a. niet voldoende onderbouwen. Terwijl Barcenas zelf fraude heeft toegegeven en 11 miljoen in maart 2012 heeft betaald in ruil voor fiscale amnestie. Maar het komt nog fraaier, tegen 200.000 borg is hij thans vrij, nadat hij 19 maanden ‘’preventief’’ in hechtenis zat voor omkoping, fraude en andere louche zaken, waarbij hij zichzelf verrijkte, en de partij (PP). Terwijl hij nog niet veroordeeld is. Nou, dat gaat de rechtsgang dus aardig vertragen – dat is ook de bedoeling – ook al moet hij zich elke maandag melden bij het Gerechtshof nr. 5. Blijven 6 dagen/week over om te verdoezelen wat het daglicht niet mag zien. En ook al staat vast, dat er een bankrekening B (inofficieel, illegaal) van de PP bestond, komt hij toch vrij? Onbegrijpelijk. Harde kritiek van de oppositie op de PP, die vrijlating mogelijk maakte van deze onwelkome lastpost binnen (nou buiten) de partij maakte. 62 jaar is geëist in de zaak Gürtel. Maar of dat nu nog doorgaat?

 

Repsol ziet af van boren naar olie/gas bij de Canarische eilanden. Te duur, te weinig en te geringe kwaliteit van het spul, zou de reden zijn. Ondertussen heeft de EC besloten, zich niet te mengen in het omstreden plan van de Andalusische regering, om gas te winnen in het Donana National Park. Fenosa eist 385 miljoen van de regering voor ophouden/vertragen van de vergunning, nadat ze van het Ministerie van Milieu het fiat had gekregen om te mogen winnen. Ruim 20 kilometer pipelines, 16 nieuwe putten en een ondergrondse opslag staan gepland in het natuurgebied, waar de Iberische Lynx leeft. WWF en andere organisaties zijn ertegen. Andalusië blokkeert de zaak vanwege de cumulatie van gevolgen voor het ecosysteem. En hoopte op Brussel voor steun. Maar de EC vindt dat dit zuiver een nationale zaak is en dat Fenosa en de lokale regering er samen moeten uitkomen.

 

De rechtszaak tegen Esperanza Aguirre (voormalig PP presidente regio Madrid)  – die op de vluchtstrook op de Gran Via te Madrid parkeerde, omdat ze even geld wilde pinnen, en er als een haas vandoor ging, toen de verkeerspolitie haar aanhield – die is geseponeerd. Voor haar wel. Wij waren hiervoor in de gevangenis beland. Verschil is er.

 

Oh ja, El Mundo meldt fijntjes, dat het tekort aan regen en wind een verhoging van de elektra prijs van tenminste 5% gaat betekenen. Die kenden we nog niet…