Spanje Nieuws

Amerikaanse anti-jihad basis in Spanje?

De EC wil Spanje veroordelen voor haar ‘’genereuze’’ behandeling van multinationals. Ofwel belastingvoordelen. Voor bedrijven zoals Telefonica, Santander, Iberdrola en Abertis. A la Juncky en Luxi-leaks; maar dan op z’n Spaans, want Luxemburg  blijft zo even uit de picture.

 

Ik hoor hem het nog zeggen. En geschreven werd het menigmaal. Rajoy beloofde banen. Minstens een miljoen in 2014/2015. Nou geeft hij toe, dat ze er niet komen. Noch dat er verbetering is opgetreden in vaste contracten/full time werk percentages.

 

De kranten smullen van het verhaal, dat Monedero – een van de Podemos-oprichters – 425.000 Euro betaalt kreeg door Venezuela, Bolivia, Nicaragua en Ecuador voor adviesdiensten betreffende een mogelijke gezamenlijke munt voor Latijns Amerikaanse landen. Eerst was gemeld, dat men de herkomst daarvan niet kon bewijzen – en dus vond men even een stok, om de sterk in opkomst zijnde protestpartij Podemos ervan langs te geven, maar het blijkt allemaal wel degelijk na te trekken. Nu schijnt men een zaak gevonden te hebben, waarin hij gelogen zou hebben over zijn universitaire opleiding en positie. Waar of niet? Als het maar helpt, de partij in diskrediet te brengen zodat ze niet gaan winnen straks is de strategie.

 

En wat wil Podemos eigenlijk? Is het een soort Syritza maar met een Spaans sausje? Tijdens een vragenuurtje met El Pais kwam het volgende naar voren: Podemos gaat niet samen met PP regeren, noch is duidelijk of PSOE nu met de PP een pact tegen Podemos wil sluiten. Of met Podemos samen wil. Maar ja, dan moet de PSOE wel veel inleveren en meegaan in de visie van Podemos: herstructurering van schulden; mensen helpen die hun hypotheek niet meer kunnen afbetalen in plaats van hun huis in beslag nemen. Het wordt dus of Podemos of PP. En verder? Over wel/niet onafhankelijkheid van Catalonië – bij voorbeeld naar aanleiding van een constitutionele wijziging, maakt Podemos zich minder druk dan over een goed functionerend gezondheidssysteem voor iedereen. Het basisprogramma ligt er al. Verfijning vindt nu plaats, maar men wacht ook op de programma’s van PSOE en PP. Pensioenleeftijd naar 60 jaar? Zal voorlopig niet haalbaar zijn, ondanks dat Podemos dit eerder riep. Een universeel basis inkomen lijkt een interessante gedachte, maar ook dat zal tijd vergen. Meer realisme dus in het programma, dan het ‘’radicale’’ geroep van een jaar geleden.

 

En die Barcenas? De ex-penningmeester van de PP, die zogenaamd gedurende zijn voorlopige gevangenistijd nog geen geld had om fris te kopen in de gevangenis? Is nu dus vrij. Na borg van 200.000. Betaald door familie (broers, neven, schoonzoon, tante en schoonmoeder….)terwijl hij ruim 30 miljoen ergens nog verstopt heeft zitten. Maar hij – noch zijn vrouw – heeft cash. Werd beweerd. Omdat op hun bezit beslag is gelegd (o.a. 11 bankrekeningen, 2 flats, een chalet in het skigebied van Lleida, 3 garages). Aangeklaagd wordt hij voor verduistering van 43,4 miljoen, en zijn vrouw voor 6 miljoen belastingontduiking en fraude. En de Belastingdienst inde 11,5 miljoen aan o.a. inkomstenbelasting… Toch fijn als je familie nog iets achter de hand heeft.

 

De ECB wil met haar QE opkoopplan ook 100 miljard aan Spaanse overheidsobligaties opkopen, ongeveer 10%^van de publieke schulden van Spanje. De rente op Spaanse staatsobligaties daalde op basis van dit bericht naar 1,4%, terwijl ze in 2012 nog 7,5% aan rente opleverden. Het zou goed zijn voor woningbezitters die hun hypotheek moeten betalen, omdat de Euribor daardoor zou dalen (echt?). Bij een huizenbezit van bijna 80%, waarbij de hypotheek gesloten is op basis van variabele rente op basis van de Euribor, zou Spanje hierdoor het land zijn welk binnen de Eurozone het meest van deze QE maatregel zou profiteren. Mooi. En waar blijft de boost voor de economie? Moet zeker ook goedkomen omdat de Euro nu zo lekker laag is?

 

De Spaanse autoriteiten onderhandelen met de USA over de Moron de la Frontera basis in Andalusië als zijnde een permanent operationeel centrum tegen Jihadisme. Als overeenstemming wordt bereikt, zal de basis groeien van 850 militairen naar een paar duizend in crisistijden. Omdat het hier een wijziging van internationale verdragen betreft, moet het plan geratificeerd worden door het parlement.