Spanje Nieuws

Dinero, dinero = het gaat altijd om geld

Eindelijk staan de katholieken in Spanje op; zij vragen hun eigen Kerk, om de monumenten, tempels, onroerend goed en gebouwen terug te geven aan het volk. Dit naar aanleiding van de ‘’registratie van eigendom’’ van deze zaken door bisschoppen ruim 10 jaar geleden. Dat konden die boeven doen op basis van een clausule in de hypotheken-wet, die terug gaat tot de Franco-tijd van 1946. De groep Christian Networks – die overigens in heel Europa aanhangers heeft - moet nu 50 afgevaardigden in het Congres meekrijgen, zodat de zaak naar het Constitutionele Hof kan voor behandeling.  Men vindt dat de Kerk ver buiten zijn boekje is gegaan en dat er gebrek aan loyaliteit tegenover het Spaanse volk en de Staat plaatsvindt, een Staat, die nota bene de Kerk zeer royaal bevoorrecht en haar jaarlijks ruim 11 miljard toeschuift.

 

Het is het al jaren durende gedoe rondom een wet uit 1946, dat het bisschoppen toestaat, om elk eigendom (gebouw, kerk etc.) te registreren als ‘’van mij’’, als de echte eigenaar onbekend is. Ordinair land- en onroerend goed gepik dus. Nog in 1998 verruimde Aznar het privilege naar tempels of plaatsen van verering; het enige wat tot die tijd nog buiten bereik van de Kerk viel. Sindsdien zijn duizenden ‘’eigendommen’’ ineens katholiek bezit geworden, zoals die beroemde Moskee van Cordoba, de Giralda in Sevilla en ontelbare kerken, kathedralen etc.  Een geplande herziening door Rajoy zal een einde maken aan dit kerkelijk privilege, maar het zal de bisschoppen toestaan om deze kwalijke praktijk nog een jaar voort te zetten, en dus wordt de deur wijd open gezet voor nog eens duizenden registraties van zo verkregen bezit. Schande.

 

Liechtenstein weigert medewerking betreffende belastingontduiking van de Pujols, omdat ‘’er geen aanwijzingen zijn dat het geld illegaal was verkregen’’. Ik zou dan zeggen, als het allemaal zo legaal is, waarom dan moeilijk doen? Andorra en Zwitserland weigeren ook om mee te werken. Maakt het de aanklagers moeilijk, om te bewijzen, hoeveel geld de voormalige president van Catalonië werkelijk heeft verstopt. En Pujol houdt stug vast, dat hij zelf nooit een bankrekening heeft geopend of gebruikt. Nee, daar had hij zijn zoons en handlangers voor….En al dat geld? Dat kwam van papa, als erfenis. Die zou een fortuin hebben verkregen door dollars te verkopen op de zwarte markt gedurende de Franco tijd. En zoonlief had dit immense fortuin nooit gewild, maar het simpelweg genegeerd. Het geld werd opgedeeld tussen de 7 kinderen toen ze meerderjarig werden. Ik dacht dat hij er niets van wist? Dus toch. En juli 2014 bevestigde hij zelf, dat hij bankrekeningen had in Andorra en Zwitserland, en betaalde de boete voor het niet betalen van belasting.

 

Als Spanje voortvarender zou zijn om belasting te innen van deze superrijken, dan kwam er flink wat geld in de huishoudkas. In plaats daarvan krijgen deze mensen extra beschermingen en belachelijk lage boetes, zodat ze vooral door kunnen gaan met zichzelf verrijken. Syritza wil dit soort ontweken belastinggeld gaan innen, zeggen ze. Hier hoor je niemand over zo’n plan….