Spanje Nieuws

Goud, geld en verloren palmen

Verkiezingen; De IU (de linken dus) willen wel met Podemos; dank je de koekoek, die zit in de peilingen tamelijk hoog. Zou de IU eindelijk eens meer invloed kunnen krijgen tegen die PSOE en de PP. Tegen welke prijs?

 

Ford doet het goed: de fabriek in Almusafes (bij Valencia) gaat 40% meer produceren dit jaar. Van de ruim 8000 werkers zijn er 600 echte specialisten; 2,3 miljard is sinds 2011 geïnvesteerd in deze fabriek en zo gezorgd voor 3000 extra arbeidsplaatsen. Top! De regering laat het intussen afweten als het gaat om scheppen van banen; vernietigen, daar zijn ze beter in.

 

De kleine zelfstandige die failliet gaat, krijgt – als de wet erdoor is – in het vervolg 3 jaar de tijd om zijn schulden af te betalen; als na deze periode nog steeds schulden overblijven, en de rechter gaat ermee akkoord, kan de rest afgeschreven worden. De Griekse methode dus. Aldus een idee van het IMF om kleine zelfstandigen een 2e kans te geven.

 

Een paar maanden geleden heeft men in het Noordwesten van Spanje, bij Las Medulas, wederom nieuwe goudmijnen (de krant bedoelt eigenlijk ‘’resten van….’’) uit Romeinse tijden gevonden. Zeggen onderzoekers van de Uni Salamanca. Deze goudmijnen waren verstopt onder begroeiing. Daardoor blijkt de exploitatie (ofwel uitbuiting) van de aarde vele malen hoger dan eerst geschat. Middels LiDAR (laser-) technologie kon deze ontdekking plaatsvinden. De huidige goudwinning maakt gebruik van veel chemische stoffen voor extractie en zuivering van goud. De oude Romeinen maakten gebruik van een vernuftig hydraulisch systeem, waarbij aquaducten in rots werden uitgehouwen, zodat water in openingen vloeide en door de druk de rots spleet. Voor de Romeinen was goud van groot cultureel belang; niet alleen sieraden, maar ook voor medicijnen of als betaalmiddel was dit metaal geliefd. Het was een symbool van macht en rijkdom. Ook vandaag de dag is dit zo; financiële markten beschouwen goud als hoogwaardig alternatief in crisistijden.

 

Nu gaan Duitsland, Nederland en Noorwegen het nieuwe NATO Speedy-Gonzalez leger leiden. Hennis voorop? Vanaf 2016 neemt Spanje de leiding van de NATO-snel-troepen-macht over; het minileger, dat binnen een paar dagen kan optreden bij crisissituaties. Zoals in de Oekraïne, maar zover zijn ze (gelukkig) nog niet. Het legertje zal uit rond 5000 militairen bestaan. Waarvan Spanje er  4000 levert. Hopelijk toch goed onderhandelt over vergoeding? Vrees van niet. Speciale eenheden en lucht/zee-ondersteuning komen er ook aan. Zodat dit geldverslindende – maar goed voor een deel van de economie en werkgelegenheid zijnde – militair vertoon uitgroeit tot 30.000 man (en vrouw?). In 2017 mag Engeland de organisatie leiden. Good old chaps?

 

Trieste cijfers: Elche – DE werelderfgoedstad van palmen – heeft in de afgelopen 4 jaar ruim 133.713 palmen verloren. Aan die dekselse palmenvreter, de picudo rojo. Niet in de laatste plaats door veel te trage bestrijding/preventie en zorg voor de palmen, die zo kenmerkend zijn voor deze stad. Thans zijn 3650 vallen uitgezet om die schadelijke insecten te vangen, en is er meer oog voor preventieve controle en behandeling. Tot nu toe heeft dit al zo’n 5,6 miljoen gekost. Het einde is niet in zicht. Van die kever dan. Van de palmen wel. Want die vreters gaan gewoon door – ruim 3000 palmen per maand worden aangetast, volgens schatting ruim 33.000/jaar; omdat de gewone Spanjaard zijn palm in zijn tuin echt niet voor veel geld laat behandelen. Als gemeentes slim waren – en dat zijn ze dus niet – zouden ze in het groot de bestrijdingsmiddelen (biologisch bij voorkeur) inkopen zodat bestrijding op grote schaal ook met medewerking van burgers mogelijk is. Maar nee, ze wachten rustig af, tot de palm ter ziele is. Todo bajo control ‘’alles onder controle’’ zoals de burgemeester vertelt, is grote onzin, het is juist voluit buiten controle geraakt. Ach, zo verdwijnt het werelderfgoed vanzelf. Scheelt weer geld wat in de zakken van de politici belandt.

 

Kijk daar zou Willempie nog wat van kunnen leren. Koning Felipe levert 20% van zijn ‘’salaris’’ in, vanwege de crisis. 58.000 Euris minder/jaar. Goed zo. Met 234.202 Euro valt overigens nog best leuk te leven, aangezien alle andere kosten uit ruim 8 miljoen worden betaald. En met 17 cents/pp is Spanjes Koningshuis trouwens toch een van de goedkoopste van Europa. 3x raden wie bovenaan staat….En nog steeds geen belasting betaalt en de verbouwingen rondom huis/haard en kantoor door de belastingbetaler laat betalen.