Spanje Nieuws

Arm, rijk en politiek

Ruim 13 miljoen mensen in Spanje staan aan de rand van armoede of sociale uitsluiting; ruim 27% van de bevolking dus, aldus het European Anti Poverty Network. Veel immigranten, die het zwaar kregen, zijn inmiddels teruggekeerd naar eigen land. En de vooruitzichten? Niet bijster optimistisch, behalve als je naar Rajoy of anderen luistert. Eentje meldde zelfs, dat in 2018 nog maar 8% werkloosheid zou bestaan. Eerst zien, dan pas geloven.

 

Ondertussen had zoonlief Oleguer Pujol een rekening bij CS in Geneve geopend, om de financiering van een aantal wolkenkrabbers in Panama te financieren. 6,7 miljoen $ werd gestort. Waar het geld vandaan kwam? ‘’Zou het niet weten’’. De Venezolaanse regering stortte 12 miljard Euro in HSBC Suisse tussen 2000 – 2007; Chavez verdeelde dit over 4 rekeningen. Terwijl de bevolking al jaren kampt met tekorten en schaarste? En waar is het nu? En maar 2700 rekeningen van Spanjaarden bij HSBC bleken ruim 1,8 miljard Euro ‘’waard’’; schijntje, toch?

 

De ex-schatmeester van de PP – inmiddels na borgtocht op vrije voeten in afwachting van de (waarschijnlijk nooit komende) rechtszaak en veroordeling – heeft om 14 daags verlof, ergens in Spanje, gevraagd. Mag pas als je zegt waar, riep de rechter. Want hij hoort zich elke ma-woe-vrijdag bij het Gerechtshof te melden in de dichtstbijzijnde plaats van verblijf. Maar Barci weigerde. En mag toch op vakantie. Nog even wat geld wegwerken?

 

Huisje kopen in Spanje? Even goed verder lezen. Want Spanje laat radioactief afval over de weg via 8 routes de komende 60 jaar vervoeren; 3x/week, 40 ritten/jaar. Naar Villar de Canas (Cuenca). Een aantal routes gaan via druk bereden wegen dichtbij ruim 200 dorpen en steden, waaronder Fuenlabrada Mostoles en Pinto (Madrid); Torreblanca, Benicassim, Burgos, Aranda de Duero, Torrejon de Ardoz, Arganda del Rey en Guadalajara. Ruim 6,700 ton radioactief afval zal worden getransporteerd. Greenpeace uit haar bezorgdheid over het risico voor de nabij zijnde dorpen en steden langs de 8 routes; deze plaatsen werden niet geïnformeerd, noch is bekend, hoeveel van die troep door Madrid zelf wordt vervoerd. De metalen vaten schijnen een vrije val van 9 meter zonder scheuren te overleven en in geval van brand zijn ze bestand tegen 800 graden. Gedurende 30 minuten. Veilig, toch? Allerminst. Bovendien moet de bevolking langs de routes volledig worden geïnformeerd. Het zal ook betekenen dat de huizen en stukken land langs deze route een stuk minder waard gaan worden uit angst voor mogelijke ongelukken. Elk nadeel heb z’n voordeel….? Spanje heeft thans 1 radioactieve ‘begraafplaats’ voor lage/medium activiteit afval in El Cabril (Cordoba); waarvan ruim 70% van de capaciteit is benut in 28 cellen van beton.

 

De Spaanse regering (PP) misbruikt belastinggegevens om lastige tegenstanders of concurrentie uit te schakelen. Wie lekte blijft eeuwig mysterieus en de schade is groot. Toch wel zielig, als je niet op een normale manier stemmen kunt krijgen.

 

Goed zo; een Amerikaanse student is ernstig gewond geraakt nadat hij door 2 stieren is gepakt en toegetakeld tijdens het Carnaval de Toro, in Ciudad Rodrigo, Salamanca. Geen medelijden mee. Spanje heeft het stierenvechten als ‘’speciaal cultureel erfgoed’’ (met staatssteun) erkend; achterlijk, barbaars en geen woorden voor. Maar ook het hanengevecht op de Canarische eilanden lijkt ook cultureel ‘’van belang’’ te zijn. Vrees dat het nog lang duurt, voordat de meeste Spanjaarden met respect omgaan met natuur en dieren.

 

De belastingdienst wil 705 personen nader onderzoeken over de fiscale amnestie, die Rajoy aan ruim 31.000 mensen (!) aanbood. Net 2,2%. Wauw, zet dat even zoden aan de dijk? Wegens vermeend witwassen van geld. Oh ja, vandaar. La Vanguardia wist te melden dat 50 van deze toegekende amnesianten al een boete kregen van ruim 12 miljoen. De schatkist zou per direct geen problemen meer hebben, als men 20 of meer % onderzocht en beboet.

 

En last but not least…Ook al is Castedo als burgemeester en beschermvrouw van boef-bouwer Ortiz weg, Ikea zal en moet er komen. De Valenciaanse regering weigert echter om haar plannen voor Ikea in Alicante openbaar te maken, ondanks zwaar sociaal protest. Maar het Hoger Gerechtshof is inmiddels al wel bezig met een onderzoek over vermoedelijke ‘’onregelmatigheden’’ bij Formule 1 races in Valencia. Hoe voortvarend…Er lopen nog tientallen onderzoeken, zoals Gürtel, Brugal en zo. Als ze niet opschieten, verjaart het binnenkort. Hoe kom je aan zo’n mazzel, denkt de PP en vertraagt vrolijk verder.