Spanje Nieuws

Stierenvechten werelderfgoed? Nee toch!

Het was 2013 al een zwart jaar, toen stierenvechten als Spaans cultureel erfgoed werd uitgeroepen. Nu wil men het als werelderfgoed laten erkennen door de Unesco. Barbaarse, primitieve dierenmishandeling goedgekeurd door de Unesco? Hoop van niet. Achterlijke Spanjolen.

 

Hebben we hier de Picudo rojo, die palmen vernield, de Picudo negro die de agaves opvreet, de olijvenvlieg die gaatjes in olijven boort en de fruitvlieg die het citrusfruit aantast; komt nu ook nog de groene suikerrietvlieg – sipha – het land in. Mogelijk via Marokko. Funest voor suikerriet, rijst en mais. Hebben wij even mazzel, noch rijst of suikerriet. Die mais? Die bescherm ik wel....

 

Rajoy belooft 3 miljoen nieuwe banen en een ambitieus sociaal plan met een familie-cheque van 1200,00/jaar voor 186.000 een-ouders. Schulden kunnen worden kwijtgescholden of vertraagd voor families waar huisuitzetting dreigt of voor kleine bedrijven die in de problemen zijn geraakt. De zelfstandigen krijgen een 100% lening (?) voor diegene, die voor kinderen en ouderen zorgt. Wie zal dat betalen? Er liggen vast nog wat volle potjes bij de EU te niksen…..Allemaal weer gekrakeel en mooie woorden, naast beledigingen aan het adres van de oppositie. Met nietszeggend resultaat. Het Nationale Debat dus; een klucht van jewelste.

 

En het was te verwachten; de ecologische partij Equo wil de toestemming om te fracken in het gebied, waar vorige week de aardbeving plaatsvond, laten intrekken. Het is op nog geen 100 kilometer van de nucleaire afval-opslagplaats, waarvan de bouw thans ‘’on hold’’ is gezet, in afwachting van een rapport over constructie/locatie en veiligheid… De Oil and Gas Capital mag waarschijnlijk de komende 6 jaar rondom Almorada, Esteros en Nava gaan fracken. Dat daarbij een aardbeving zou kunnen optreden, wordt als niet aannemelijk geacht. Want het gebied is geen aardbevingsgebied. Oh nee? 5,6 aardbeving was zeker ‘’foutje’’?

 

De minister van buitenlandse zaken en coöperatie is not amused. Oud-premier Zapatero – ofwel Zappy – heeft een bezoek gebracht aan Cuba en met Raul Castro gesproken. Het is niet bekend, waarover die twee hebben gepraat. En dat kan natuurlijk niet.  Door toeval vernam de minister van deze reis, toen nl. bodyguards werden aangevraagd. Niet-loyaal en bovendien een voorbeeld van gemiste kans, juist in deze tijd, waar Spanje en de EU onderhandelen met Cuba. En alleen als Cuba stappen onderneemt om de mensenrechtensituatie te verbeteren en het land te openen voor democratie, valt er verder te praten met ze. Maar Zappy heeft ruim 3 ½ uur gefriemelesnoezeld met Raul, in bijzijn van de ex-PSOE minister en ex-baas van de Spaanse Diplomatie, Moratinos, en daarna zijn ze nog een vorkje gaan prikken. Pas de volgende dag behaagde het deze twee, om de regering van hun meeting op de hoogte te stellen. Fout en helemaal stout, Zappy!

 

Repsol zag zijn winst 8x zo hoog worden, en het YPF gedoe (annexatie Repsol door Argentinie) is eindelijk achter de rug. De prijzen aan de pomp laten zien, waarom ze zoveel winst maken. En de hoogste pief, Brufau? Verdiende 3,8 miljoen. Ach guttegut, wel 22% minder dan het jaar daarvoor. En dit jaar moet hij het doen met maar 2,5 miljoen. Dat wordt op een (exotisch?) houtje bijten. Ondertussen zijn 5 bedrijven door de CNMC waakhond veroordeeld tot stevige boetes voor unfaire handelspraktijken: Repsol moet het meest betalen: 20 miljoen, Cepsa 10. Repsol gaat in beroep. Over dit oordeel m.b.t. het jaar 2013. Het is maar goed dat we geen gas meer hoeven te kopen van Cepsa, anders zou de prijs nog hoger worden om de boete te compenseren. En bij Repsol? Tanken we al jaren niet meer. Boeven zijn het.

 

3 rechters en 6 juridische secretarissen hebben in totaal 27.000 ontvangen in 2014 als zijnde bonus voor deelname aan 4 besprekingen in de Hoge Raad van Madrid. Voor hun betrokkenheid bij het beoordelen en valideren van de voortgang van de aanpassing van IT systemen bij regionale rechtbanken. Het regionale bestuur van Madrid heeft rechters, aanklagers en anderen betaalt voor zogenaamd advieswerk, uitgevoerd door de Tech-firma Indra. 32 juristen ontvingen ruim 200.000 vanaf 2011. De juridische waakhond CGPJ heeft sinds dat jaar de zaak in onderzoek. Ach, en de bedragen voor weer andere juristen of andere piefjes, ze tuimelen over elkaar. Indry won de 6 miljoen tender en betaalde de ‘’adviseurs’’ en Madrid had dit extra douceurtje geëist want zonder deze experts had men het project niet adequaat kunnen afhandelen. Zo cash je dus extra geld bij elkaar.

 

De Ombudsman eist nadere gegevens over gezondheidsrisico’s bij fracking. Hetgeen de regering tot nu toe heeft afgegeven, is onvoldoende. De eerdere suggesties, om bij onderzoek naar de gevolgen van fracking toch vooral ook de rapporten van het Spaanse Instituut voor geologie en mijnen te betrekken, werd door de regering afgewezen. Het Ministerie van Landbouw, Industrie, Voedsel en Milieu (op zichzelf al conflicterende belangen) vertikt het om gegevens te verstrekken over mogelijke milieu-schade en risicos voor gezondheid, terwijl het Canadese BNK 12 bronnen wil boren in de provincie Burgos. De Ombudsman ontving in 2014 561 klachten met betrekking tot milieu. 20 officiële onderzoeken werden gestart, zoals die m.b.t. de gaswinning in het Nationaal Park Donana.